Σε αγώνα δρόμου για πράσινα καύσιμα επιδίδονται οι Αμερικανοί επιστήμονες. Ερευνητές ανακάλυψαν έναν απλό και φτηνό τρόπο για να μετατρέπουν το νερό σε καύσιμο χρησιμοποιώντας την ηλιακή ενέργεια και παρασκεύασαν υγρό καύσιμο από άλγη – πράσινο αργό το ονομάζουν- το οποίο είναι όμοιο, χημικά, με το αργό πετρέλαιο αλλά δεν συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή.
Το πράσινο αργό είναι μια καινοτομία της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Sapphire Εnergy με έδρα το Σαν Ντιέγκο, η οποία το τελευταίο διάστημα χάρη στην τελευταία της ανακάλυψη βλέπει τις μετοχές της να ανεβαίνουν κατακόρυφα. Οι ερευνητές της χρησιμοποίησαν μονοκύτταρους οργανισμούς όπως η άλγη για να παραγάγουν ένα χημικό μείγμα, από το οποίο είναι δυνατό να εξαχθούν καύσιμα για οχήματα και αεροσκάφη. Όταν καί

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Η άλγη δεν χρειάζεται αρόσιμη γη ή πόσιμο νερό, ενώ αποδίδει έως 100 φορές περισσότερη ενέργεια σε σύγκριση με τα βιοκαύσιμα

γεται το νέο καύσιμο απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα μόνο το διοξείδιο του άνθρακα που απορροφήθηκε από την άλγη κατά την ανάπτυξή της, χωρίς να αφήνει κατάλοιπα που μολύνουν το περιβάλλον. Το είδος της άλγης που χρησιμοποιείται δεν έγινε γνωστό.

Πολλές εταιρείες βιοτεχνολογίας ανά τον κόσμο εργάζονται πυρετωδώς για να βρουν τρόπους χρήσης της άλγης για την παραγωγή αιθανόλης ή άλλων εναλλακτικών καυσίμων, τα οποία θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα συμβατικά που χρησιμοποιούνται για τις μεταφορές και ταυτόχρονα δεν θα προκαλούνται τα προβλήματα που απορρέουν από την παραγωγή των παραδοσιακών βιοκαυσίμων, όπως η αντικατάσταση καλλιεργειών για τρόφιμα. Σύμφωνα με τη Sapphire, η άλγη δεν χρειάζεται τα εδάφη που προσφέρονται για αγροτικές καλλιέργειες.

«Δεν χρησιμοποιείται αρόσιμη γη ή πόσιμο νερό για την άλγη και αποδίδει κατ΄ αναλογία 10- 100 φορές περισσότερη ενέργεια σε σύγκριση με τα βιοκαύσιμα», εξηγεί η εταιρεία. Ανεξάρτητοι ερευνητές συμφωνούν και θεωρούν την άλγη μια από τις πλέον υποσχόμενες πηγές για την παραγωγή φιλικών προς το περιβάλλον καυσίμων.

«Η άλγη που καλλιεργείται σε 10 στρέμματα μπορεί να παράγει περίπου 100.000 λίτρα βιοκαυσίμου τον χρόνο, ενώ η ίδια έκταση δίνει ετησίως 6.000 λίτρα φοινικέλαιου, το οποίο αποτελεί προς το παρόν το πλέον παραγωγικό βιοκαύσιμο», εξηγεί ο Γιουσούφ Σίστι από το Πανεπιστήμιο Μassey στη Νέα Ζηλανδία.

Μετατρέπουν το νερό σε καύσιμα για πυραύλους!


ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ στις ΗΠΑ μετατρέπουν το νερό σε καύσιμο πυραύλου χρησιμοποιώντας την ηλιακή ενέργεια! Με τη βοήθεια ενός απλού συνδυασμού χημικών ουσιών με κοβάλτιο, οι ερευνητές βρήκαν τον τρόπο να αποθηκεύουν ηλιακή ενέργεια ως χημικό καύσιμο και με αυτό να διαχωρίζουν το νερό σε οξυγόνο και υδρογόνο- τα συστατικά του καυσίμου πυραύλου. Μέχρι σήμερα η διαδικασία ήταν εξαιρετικά δαπανηρή και δύσκολη- να χρησιμοποιείται δηλαδή ηλεκτρικό από την ηλιακή ενέργεια για τον διαχωρισμό του νερού.

Ο Ντανιέλ Νοσέρα από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) επεσήμανε ότι με τη νέα ανακάλυψη η ηλιακή ενέργεια ως χημικό καύσιμο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη φωταγώγηση ενός κτιρίου τη νύχτα, αλλά και για να τροφοδοτήσει ηλεκτρικά οχήματα.