Μαύρη τρύπα τουλάχιστον 9 εκατομμυρίων ευρώ στη ΜΚΟ της Εκκλησίας Αλληλεγγύη διαπιστώθηκε ύστερα από τον έλεγχο που πραγματοποίησε ο Μητροπολίτης Φιλίππων κ. Προκόπιος.


Η έκθεσή του παρουσιάστηκε χθες στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Ωστόσο, το τοπίο για τα οικονομικά της ΜΚΟ εξακολουθεί να είναι θολό. Η έρευνα του Μητροπολίτη Φιλίππων για την οργάνωση κράτησε 5 μήνες και χθες η Σύνοδος αποφάσισε ότι θα χρειαστούν άλλοι… 3 μήνες για να διερευνηθεί περαιτέρω η κατάσταση με τη βοήθεια δύο οικονομικών υπαλλήλων της Εκκλησίας και να υπάρξει πόρισμα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η χθεσινή ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου δεν αναφέρει το παραμικρό ποσό που να σχετίζεται με ελλείμματα και οικονομικές

ΑΛΛΟΙ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ

Θα χρειασθούν για να διερευνηθεί η κατάσταση με τη βοήθεια δύο οικονομικών υπαλλήλων της Εκκλησίας και να υπάρξει πόρισμα

ατασθαλίες της οργάνωσης, όπως προκύπτει από την έκθεση που συνέταξε ο Μητροπολίτης Φιλίππων Προκόπιος. Ωστόσο, έπειτα από βροχή ερωτήσεων που δέχτηκε από τους δημοσιογράφους ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος ανέφερε ότι το έλλειμμα της οργάνωσης υπολογίζεται σε 9 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως έλεγαν χθες όμως στα «ΝΕΑ» ιεράρχες, τα 9 εκατομμύρια ευρώ είναι το προσδιορισμένο έλλειμμα. Ουδείς γνωρίζει μέχρι στιγμής πόσο είναι το απροσδιόριστο. Κι αυτό διότι, όπως τόνιζαν, «δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα προκύψει εάν αποδειχθεί ότι η Αλληλεγγύη χρωστάει το Χ ποσό ή ότι δεν έπρεπε να είχε προβεί στις Χ ενέργειες». Άλλοι μάλιστα σχολίαζαν με νόημα ότι υπάρχουν στοιχεία που «δείχνουν ότι δεν έπρεπε να γίνει αυτό ή εκείνο. Συνεπώς όταν διαπιστωθούν αυτά… χαίρε βάθος αμέτρητο».

Στον αέρα οι εργαζόμενοι

Ο κ. Άνθιμος προχώρησε ύστερα από πιέσεις των δημοσιογράφων σε μία μίνι περιγραφή της κακής οικονομικής κατάστασης που εμφανίζει η Αλληλεγγύη. Ανέφερε ότι η οργάνωση αντιμετωπίζει πλέον πρόβλημα με τις πληρωμές των 150 υπαλλήλων της. Και πρόσθεσε ότι υπάρχει μία «προβληματική διαχείριση τα αντικειμενικά στοιχεία της οποίας πρέπει να διατυπωθούν μετά από έλεγχο. Δεν μπορούμε όμως τώρα να πούμε ότι αυτός ή ο άλλος είναι καταχραστής».

Ουσιαστικές απαντήσεις δεν δόθηκαν χθες από τη Σύνοδο ούτε για το σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει με τα σάπια κοτόπουλα ούτε για τα 5,6 εκατομμύρια του προγράμματος που ζητάει πίσω από την Αλληλεγγύη το υπουργείο Εξωτερικών. Ο κ. Άνθιμος απάντησε στους δημοσιογράφους πως αν είναι απαιτητά τα χρήματα από το υπουργείο η Εκκλησία θα βρει τρόπο να τα δώσει.

Πάντως την πλήρη ογκώδη έκθεση- αριθμεί περίπου 250 σελίδες- ούτε χθες την πήρα στα χέρια τους οι συνοδικοί μητροπολίτες.

«Δεν θα υπάρξει κουκούλωμα»


ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ έχει προκαλέσει ακόμα και μέσα στην Ιεραρχία η μακρά διαδικασία του ελέγχου. Μία από τις προτάσεις που συζητήθηκαν χθες ήταν ο φάκελος της έκθεσης να διαβιβαστεί σε εισαγγελέα. Πρόταση που όμως απορρίφθηκε. Αντίθετα έγινε παμψηφεί δεκτή η πρόταση για νέο έλεγχο που θα διαρκέσει τουλάχιστον 3 μήνες. Μητροπολίτες πάντως τόνιζαν χθες κατηγορηματικά ότι «σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει διάθεση κουκουλώματος. Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν». Και συμπλήρωναν πως απλώς τώρα δεν μπορούν «να δοθούν περισσότερα στοιχεία και να αποδοθούν ευθύνες σε πρόσωπα».

Υπενθυμίζεται ότι ο έλεγχος στην Αλληλεγγύη ήταν από τα πρώτα πράγματα που αποφάσισε η Σύνοδος μετά την εκλογή Ιερώνυμου. Απόφαση που ερμηνεύτηκε τότε ως ακόμη μία στροφή 180 μοιρών της Εκκλησίας. Κι αυτό διότι επί Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου πολλοί μητροπολίτες- και ο τότε Αρχιεπίσκοπος – αρνούνταν επίμονα τη διενέργεια ελέγχου στα οικονομικά της οργάνωσης. Σημειώνεται ακόμα ότι ο πρώην διευθυντής της οργάνωσης κ. Δ. Φουρλεμάδης αρνιόταν τις κατηγορίες περί κακοδιαχείρισης. Αποχώρησε πάντως από την Αλληλεγγύη λίγες ημέρες μετά την εκλογή του κ. Ιερώνυμου.

Παρόμοια τακτική ακολούθησε χθες η Σύνοδος και για την εταιρεία της Εκκλησίας, τη ΣΥΜΕΑΝ, που διαχειρίζεται κοινοτικά προγράμματα. Η ΔΙΣ αποφάσισε τη «διενέργεια οικονομικού ελέγχου από τη Γενική Οικονομική Επιθεώρηση της Εκκλησίας ώστε να αποτυπωθεί επίσημα το οικονομικό πρόβλημα της εταιρείας». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτοι έλεγχοι είχαν δείξει ότι παρουσιάζει ελλείμματα που φτάνουν τα 200.000 ευρώ και στα ταμεία της έχουν απομείνει μερικές εκατοντάδες…