ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΧΡΟΝΟ λέγανε πως δικαιούνται περίοδο χάριτος. Να ενημερωθούν, να συνειδητοποιήσουν ότι επιτέλους κατάφεραν και έγιναν κυβέρνηση, να προσαρμοστούν. Τον δεύτερο χρόνο μάς είπαν πως βρήκαν καμένη γη, πως τα προβλήματα που κληρονόμησαν ήταν πολλά και μεγάλα, άρα να μην περιμένουμε θαύματα γιατί η «νέα διακυβέρνηση» ήθελε τον χρόνο της για να παραγάγει έργο. Τον τρίτο χρόνο, όταν πια άρχιζαν να αποκτούν κυβερνητικό παρελθόν, άρχισαν να λένε πως οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορούσαν να αποδώσουν από τη μια ημέρα στην άλλη και να κάνουμε υπομονή, τα πράγματα θα φτιάξουν. Τον τέταρτο χρόνο άρχισε η θαυματοποίηση:

χωρίς ντροπή, ωσάν να ζούσαμε σε άλλη χώρα, άρχισαν το τροπάριο των επιτυχιών. Πετύχαμε τούτο, καταφέραμε εκείνο, αλλάξαμε το τρίτο. Χάρτινοι πύργοι που κατέρρευσαν από την αδυσώπητη αλήθεια και τη σκληρή πραγματικότητα. Φθάσαμε στον πέμπτο χρόνο και τώρα ανακάλυψαν και μας σερβίρουν νέα δικαιολογία για τα μαύρα χάλια:

φταίει η διεθνής συγκυρία, η παγκόσμια κρίση, το πετρέλαιο, οι φαλιρισμένες τράπεζες της Αμερικής, η πτώση του Νikkei και του Dow Jones, η εξασθένηση του δολαρίου…

Όμως τα ίδια αυτά χρόνια καθόλου δεν χρειάστηκαν περίοδο χάριτος για να εφορμήσουν στα κρατικά ταμεία, άλλοτε ως κουμπάροι, άλλοτε ως διοικητές ασφαλιστικών ταμείων και άλλοτε ως κυβερνητικά στελέχη μοιράζοντας ζεστό κρατικό χρήμα σε ημετέρους και φίλους.

Καμιά εμπειρία δεν χρειάστηκε να αποκομίσουν πριν αρχίσουν τους διορισμούς γαλάζιων παιδιών, για να ξηλώσουν έμπειρα και ικανά στελέχη του δημόσιου τομέα, για να στήσουν κομπίνες τύπου ΟΣΕ, για να ξεπουλήσουν υγιείς και κερδοφόρες δημόσιες επιχειρήσεις έναντι πινακίου φακής, για να διαλύσουν νοσοκομεία και κέντρα υγείας, για να επιβάλουν το ένα χαράτσι μετά το άλλο…

Φυσικά έχουν ατράνταχτο άλλοθι: δέκα μήνες πριν, με τη μισή Ελλάδα στις φλόγες, με παγκόσμιο ρεκόρ νεκρών από πυρκαγιές, με ένα σωρό σκάνδαλα σε πλήρη εξέλιξη, ζήτησαν και πήραν λαϊκή έγκριση να συνεχίσουν το… έργο τους.

ΓΙΑ τούτο μην απορείτε που καιγόμαστε, που η ακρίβεια μεγαλώνει, που τα σκάνδαλα συνεχίζονται, που οι κουμπάροι και οι φίλοι κυκλοφορούν ελεύθεροι. Αυτό ξέρουν, αυτό μπορούν, αυτό κάνουν.