Θέλετε να μάθετε πώς να φλερτάρετε τα κορίτσια που σας αρέσουν, πώς να μακιγιαριστείτε ή απλά να μάθετε να παίζετε το παλιό αλλά πάντα αγαπημένο «Νo woman, no cry» στην κιθάρα σας;

Απαντήσεις και λύσεις υπάρχουν σε όλα… Οι γκουρού των τεχνών αυτών βρίσκονται πάντα στη θέση τους, για να μοιραστούν μαζί μας τις γνώσεις τους. Πού; Στο ΥouΤube, ασφαλώς, απ΄ όπου μπορεί να μάθει κανείς μέσω βίντεο τα πάντα. Από συνταγές μαγειρικής μέχρι μαθήματα κορεατικής γλώσσας και από οδηγίες περιποίησης του κήπου μέχρι τρόπους για να ξεπεραστεί ένας άσχημος χωρισμός. Κι αν κάποιος από τους γκουρού δεν μπορεί να βοηθήσει, θα υπάρξει σίγουρα κάποιος που θα ενδιαφερθεί να προτείνει λύσεις για το πρόβλημα, όσο δύσκολο κι αν είναι. Έξι από τους πλέον εφευρετικούς γκουρού απάντησαν στον «Guardian» για τις δεξιότητές τους.


Διαδικτυακοί «δάσκαλοι»


Λόρεν Λουκ

Ετών: 26 www.youtube.com/panacea81 Δημοφιλέστερο βίντεο: Πώς να δημιουργήσετε το λουκ της Λεόνα Λιούις στο βιντεοκλίπ του Βleeding Love «Συγκλονίστηκα, νόμιζα ότι οι γυναίκες ξέρουν από μακιγιάζ», λέει η Λόρεν Λουκ, η πιο επιτυχημένη Αγγλίδα γκουρού στο ΥouΤube. Εδώ κι έναν χρόνο η Λουκ ανεβάζει βίντεο με οδηγίες ομορφιάς στο σάιτ, δύο φορές την εβδομάδα. Το βίντεο όμως για το οποίο είναι περισσότερο περήφανη είναι εκείνο που δείχνει πώς να μακιγιαριστεί η ενδιαφερόμενη για να πετύχει το λουκ της Λεόνα Λιούις στο «Βleeding Love», το οποίο στους έξι μήνες της ζωής του δέχθηκε 1,5 εκατομμύριο επισκέψεις. Από τον Ιανουάριο μάλιστα η Λουκ εργάζεται σε εταιρεία καλλυντικών, δημιουργώντας βίντεο με συμβουλές μακιγιάζ στο σάιτ της.

Κλερ Ντόουλινγκ

Ετών: 29 www.youtube.com/claredowling Δημοφιλέστερο βίντεο: Πώς να παίξετε το «Νo woman no cry» στην κιθάρα.

Μπορεί ο Μπομπ Μάρλεϊ να διαφωνούσε με τις συμβουλές της Ντόουλινγκ, γεγονός είναι πάντως ότι η μουσικός αντιλήφθηκε σωστά πως το κοινό του ΥouΤube δεν θέλει μόνο να μπορεί να απολαμβάνει μουσική και βίντεο, αλλά και να μαθαίνει. Έτσι, άρχισε να δημιουργεί βίντεο με μαθήματα κιθάρας. Χρησιμοποιώντας τις δικές της εκτελέσεις γνωστών τραγουδιών της ρέγκε, διδάσκει μέσω βίντεο πώς μπορούν να τα παίξουν στο σπίτι τους όσοι ενδιαφέρονται. «Τα φτιάχνω όμως στο σπίτι μου», παραδέχεται. «Έτσι, μπορεί κάποια στιγμή να ακουστεί ο σκύλος. Αλλά οι επισκέπτες των βίντεο δεν φαίνεται να νοιάζονται. Καμιά φορά, μάλιστα, μου στέλνουν σχόλια για τον σκύλο».

Μπάρι Τέιλορ

Ετών: 21 www.youtube.com/sortedstudents Δημοφιλέστερο βίντεο: Πώς να φτιάξετε κοκτέιλ με εσπεριδοειδή Μαζί με άλλους επτά πρώην συμμαθητές του, ο Τέιλορ προσπαθεί να φτιάξει τον απόλυτο φοιτητικό οδηγό για το μαγείρεμα. Αφού πρώτα έγραψαν ένα σχετικό βιβλίο (Sorted: Α Recipe for Student Survival) οι φίλοι αποφάσισαν να προωθήσουν τις συνταγές τους μέσω του ΥouΤube. Κάπως έτσι, στη διάρκεια των διακοπών τους στην Κορνουάλη, βιντεοσκοπήθη- καν την ώρα που δείχνουν πώς μπορεί να φτιάξει κανείς σούπα Πορτογαλίας, σοκολάτα με κεράσι, ρόφημα μπανάνας αλλά, κυρίως, δροσερά κοκτέιλ.

«Να μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία.

Περάσαμε υπέροχα», λέει ενθουσιασμένος ο Τέιλορ.

Φρανσίσκο Μπουτζάν

Ετών: 42 www.youtube.com/vitalcoaching Δημοφιλέστερο βίντεο: Πώς να φλερτάρετε με τα κορίτσια που σας αρέσουν- μόνο για άνδρες Μέχρι σήμερα ο γκουρού των προβλημάτων σχέσεων έχει δημοσιεύσει 275 βίντεο, προσφέροντας βοήθεια σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα σχέσεων. «Με ενδιαφέρουν το φλερτ, οι τρόποι αντιμετώπισης της διάλυσης μιας σχέσης, η δύναμη που κρύβουμε μέσα μας, η πνευματική μας ανάπτυξη». Εκτός από το βίντεό του για το «πώς να φλερτάρετε με τα κορίτσια που σας αρέσουν», το δεύτερο καλύτερό του είναι «πώς να κάνετε έναν γκέι να σας ερωτευθεί». Το αγαπημένο του σύνθημα είναι το εξής: «Εσείς κρατάτε τη ζωή σας στα χέρια σας». Με αφορμή αυτό, και τα βίντεό του, «μάθετε να λέτε ΄ναι΄» και «μάθετε να λέτε ΄όχι΄».

Γκάβιν Γουόλς

Ετών: 27 www.youtube.com/gavinwalsh1 Δημοφιλέστερο βίντεο: Πώς να γυμναστείτε στο σπίτι Γυμναστής ο Γουόλς, αν και ανακάλυψε το ΥouΤube ενώ ήταν ακόμη φοιτητής για την προσωπική του ψυχαγωγία, τώρα το χρησιμοποιεί περισσότερο παραγωγικά: «Με τα βίντεο στο σάιτ μπορείς να βοηθήσεις τους πελάτες σου και παράλληλα τον εαυτό σου, για να κάνεις περισσότερο γνωστή τη δουλειά σου». Συνήθως ο Γουόλς γυρίζει τα βίντεο τα απογεύματα στο γυμναστήριο και το βράδυ τα ανεβάζει στο ΥouΤube. Έτσι, τον γνώρισαν άνθρωποι που δεν τον ήξεραν καθώς και άλλοι γυμναστές, οι οποίοι πλέον κουβεντιάζουν μαζί του και του ζητούν πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο εκτελεί συγκεκριμένες ασκήσεις. Το αγαπημένο του βίντεο είναι εκείνο που τον δείχνει να ισορροπεί πάνω σε δύο μπάλες αλλά, όπως παραδέχεται και ο ίδιος, «μην ενθουσιάζεστε πολύ, για την πλάκα το έκανα, όχι για τη γυμναστι- κή».

Ουόλτ Ριμπέιρο

Ετών: 24 www.youtube.com/waltribeiro Δημοφιλέστερο βίντεο: Μάθετε πώς να διαβάζετε μουσική Χάρη στα βίντεο που ανέβασε στο ΥouΤube πέρυσι, ο μουσικός Ουόλτ Ριμπέιρο παραδίδει πλέον μαθήματα μουσικής μέσω Διαδικτύου στο Ustream ΤV. «Άρχισα να το κάνω γιατί δεν υπήρχαν βίντεο που να περιλαμβάνουν θεωρητικά μαθήματα μουσικής στο ΥouΤube, και αυτά τα λίγα που υπήρχαν δεν ήταν καλά», λέει ο Ριμπέιρο, ο οποίος συνεχίζει να δίνει εξηγήσεις για χορδές και νότες στους μαθητές του μέσω των βίντεο που ανεβάζει συχνά στο ΥouΤube. «Νομίζω ότι αν γνωρίζεις κάτι θα πρέπει να το μεταδίδεις και στους άλλους. Έτσι έμαθα κι εγώ». Εκτός όμως από τη βοήθεια που παρέχει σε όσους θέλουν να μάθουν μουσική, ο Ριμπέιρο βοήθησε ακόμη και σε περιπτώσεις σχέσεων: «Ένα αγόρι μου έγραψε κάποια στιγμή πως θέλει να παίξει κιθάρα για το κορίτσι που του αρέσει, αλλά δεν ήξερε πώς.

Κανείς δεν τον βοηθούσε, κι έτσι του ετοίμασα ένα βίντεο, δείχνοντάς του πώς να παίξει κιθάρα. Λίγο αργότερα μου απάντησε πως τελικά τα είχε καταφέρει. Οι συμβουλές μου τον οδήγησαν στο πρώτο του φιλί».