Δύο γυναίκες, μία Ισραηλινή και μία Παλαιστίνια που παρουσιάζουν μια εκπομπή μαγειρικής στην ισραηλινή τηλεόραση, δίνουν μια συνταγή διεξόδου από την αραβοϊσραηλινή σύγκρουση. Και την ελπίδα ότι η πραγματικότητα μπορεί κάποτε να αντιγράψει τη μυθοπλασία.


Κάποια στιγμή η μία από τις δύο γυναίκες που πρωταγωνιστούν στη σειρά της ισραηλινής τηλεόρασης «Καλές προθέσεις» αφήνει ένα μήνυμα στη φίλη της, η οποία ετοιμάζεται να συνοδεύσει τον γιο της στο στρατόπεδο για την πρώτη ημέρα της κατάταξής του. «Ήθελα μόνο να ευχηθώ καλή τύχη για τον γιο σου. Ελπίζω να είναι ασφαλής», της λέει. Η σκηνή θα μπορούσε να μην παρουσιάζει

«ΚΑΛΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ»

Με υπότιτλους στα εβραϊκά και τα αραβικά, η σειρά θεωρείται επανάσταση για την ισραηλινή τηλεόραση

κανένα ενδιαφέρον. Εκτός αν η γυναίκα που αφήνει το μήνυμα στον τηλεφωνητή είναι η Αμάλ, Παλαιστίνια από τη Ραμάλα, της οποίας ο αδελφός έμεινε παράλυτος από τη μέση και κάτω από σφαίρα Ισραηλινού στρατιώτη. Αν δεν είχε υποχρεωθεί να περάσει από ισραηλινό μπλόκο για να πάει από το σπίτι της στη δουλειά της. Και αν δεν προσπαθούσε να προστατεύσει την κόρη της από τους κινδύνους μιας καθημερινότητας υπό ισραηλινή κατοχή.

Οι δύο γυναίκες υποδύονται τις σεφ που παρουσιάζουν μαζί ένα πρόγραμμα μαγειρικής, παρ΄ ότι συγγενείς και φίλοι έχουν αντίθετη άποψη. Ο σύζυγος της Ταμί, που όταν υπηρετούσε στον στρατό πυροβόλησε έναν άοπλο Παλαιστίνιο, είναι οργισμένος επειδή η γυναίκα του μαγειρεύει δημοσίως με τον εχθρό. Έπειτα η συνέταιρός του στο εστιατόριο εγκατέλειψε την επιχείρησή τους, καθώς ο άντρας της σκοτώθηκε κατά τη στρατιωτική του θητεία. Στη Δυτική Όχθη, η Αμάλ αντιμετωπίζει τις κατηγορίες των αδελφών της ότι συνεργάζεται με τον εχθρό, ενώ η 12χρονη κόρη της δέχθηκε επίθεση από τους συμμαθητές της. «Είπαν ότι η μαμά είναι συνεργάτις των Ισραηλινών και πρέπει να τη σκοτώσουν», διαμαρτύρεται σε κάποια σκηνή στον παππού της.

Η πραγματικότητα

Με υπότιτλους στα εβραϊκά και τα αραβικά, οι «Καλές προθέσεις» είναι για τον Ισραηλινό σκηνοθέτη και υποψήφιο για Όσκαρ, Ούρι Μπαραμπάς, μια επανάσταση για την τηλεόραση της χώρας του. Αντίθετα από την εκπομπή «Αραβική εργασία», μια φαρσοκωμωδία όπου η αραβοϊσραηλινή σύγκρουση απουσιάζει, στις «Καλές προθέσεις» η πραγματικότητα είναι πανταχού παρούσα. Και το σενάριο του Ισραηλινού συγγραφέα Ρόνιτ Βέις Μπέρκοβιτς δεν έχει τίποτα κωμικό. Θα ήταν δύσκολο, αφού η μισή δράση εκτυλίσσεται στη Ραμάλα και πρωταγωνιστές της είναι μια οικογένεια Παλαιστινίων.

Και στο Αλ Τζαζίρα


ΤΗΝ ΑΜΑΛ υποδύεται η 31χρονη ανερχόμενη ηθοποιός Κλάρα Χούρι. Είναι Ισραηλινή αραβικής καταγωγής και για τον ρόλο της εμπνεύστηκε από μια νεαρή Παλαιστίνια, τη Σιρίν, της οποίας ο αδελφός έχασε τη ζωή του από ισραηλινά πυρά.

Δέχθηκε τον ρόλο χωρίς καν να διαβάσει το σενάριο, γιατί της άρεσε πολύ η ιδέα.

Παρ΄ ότι η σειρά άρχισε να μεταδίδεται την ίδια ώρα με τους αγώνες του Εuro, κατάφερε να κερδίσει γρήγορα το ισραηλινό κοινό. Θετική υποδοχή είχε και στη Ραμάλα. Και όπως φαίνεται θα αποκτήσει ακόμη περισσότερους Άραβες τηλεθεατές: το Αλ Τζαζίρα θέλει να εντάξει τις «Καλές προθέσεις» στο πρόγραμμά του.