ΑΠΑΤΗ- μαμούθ με τις προμήθειες τριών νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης- στεντ και μπαλονάκια- για καρδιoλογικές επεμβάσεις διερευνά η Δικαιοσύνη στη Θεσσαλονίκη. Ήδη έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για ψευδή βεβαίωση και απάτη εις βάρος του Δημοσίου με ζημία που υπερβαίνει τα 5 εκατ. ευρώ.

Η έρευνα άρχισε πριν από δύο χρόνια από το Σώμα Ελεγκτών Υγείας και αφορούσε τις προμήθειες των καρδιολογικών κλινικών τριών νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης (ΑΧΕΠΑ, Παπαγεωργίου και Παπανικολάου). Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα που διαβιβάστηκε πριν από ενάμιση χρόνο στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης ανέφερε πως στις συγκεκριμένες κλινικές οι διαγωνισμοί για την αγορά υλικών που χρησιμοποιούνται για καρδιολογικές επεμβάσεις, ειδικά για στεντ και μπαλονάκια, ήταν μεθοδευμένοι προκειμένου η προμήθεια τελικά να γίνεται από συγκεκριμένες εταιρείες.

Αγόραζαν… ακριβότερα!

Χαρακτηριστικό είναι ότι από την έρευνα που έκαναν οι ελεγκτές και στη συνέχεια η Εισαγγελία προέκυψε πως οι τιμές με τις οποίες αγοράστηκαν τα υλικά υπερέβαιναν κατά πολύ αυτές που επικρατούσαν την περίοδο εκείνη στο διεθνές εμπόριο. Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Αμαλία Μπακαλώνη ερεύνησε μία προς μία τις περιπτώσεις και την περασμένη εβδομάδα άσκησε ποινικές διώξεις παραπέμποντας την ογκώδη δικογραφία στον γ΄ ειδικό ανακριτή. Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργήθηκε κλήθηκαν και κατέθεσαν καρδιολόγοι των κλινικών όπως και διοικητικοί παράγοντες των νοσοκομείων, ορισμένοι από τους οποίους ανωμοτί (χωρίς όρκο) ως ύποπτοι. Αυτό που επίσης διερευνήθηκε στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης ήταν αν σε αυτά τα νοσοκομεία έγιναν επεμβάσεις με τοποθέτηση των συγκεκριμένων υλικών χωρίς να υπάρχει λόγος, αλλά δεν προέκυψε οτιδήποτε επιβαρυντικό εις βάρος των γιατρών. Ωστόσο η έρευνα ως προς αυτό το σκέλος θα συνεχιστεί στην ανάκριση.

Στη δικογραφία που παραδόθηκε στον γ΄ ειδικό ανακριτή Θεσσαλονίκης Δημοσθένη Στίγγα, περιλαμβάνονται όλες οι προμήθειες που έγιναν από το 2000 στις κλινικές των συγκεκριμένων νοσοκομείων ύστερα από διοργάνωση σχετικών διαγωνισμών, αλλά και ονόματα γιατρών που ενέκριναν τις προμήθειες. Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιβεβαιώθηκαν, η καταγγελία για την έρευνα έγινε από εκπροσώπους ανταγωνιστικών εταιρειών που πρόσφεραν αυτά τα υλικά σε χαμηλότερες τιμές, αλλά κρινόταν πως η ποιότητά τους δεν ήταν καλή και απορρίπτονταν.