Βασανιστικό θάνατο εγκλωβισμένα στο ασανσέρ ακατοίκητης πολυκατοικίας στο κέντρο της Ορεστιάδας βρήκαν τα δύο αδέλφια Αϊχάν και Αμέτ Τσερίμπαση. Τα δύο αγοράκια πολυμελούς οικογένειας μουσουλμάνων Ρομά, ηλικίας οκτώ και έξι ετών, εντοπίστηκαν χθες όταν οι γείτονες ειδοποίησαν την Αστυνομία για την έντονη δυσοσμία που προερχόταν από την πολυκατοικία.


Η αστυνομία εκτιμά ότι πρόκειται για τραγικό δυστύχημα, ωστόσο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι τα αγοράκια βρέθηκαν γυμνά από τη μέση και κάτω, ενώ τα σορτσάκια τους ήταν ριγμένα έξω από το φρεάτιο από το τζάμι που είχαν σπάσει, ενώ κατά πάσα πιθανότητα δεν φόρεσαν εσώρουχα φεύγοντας από το σπίτι τους. Κατά μία εξήγηση μόνα τους έριξαν τα ρούχα για να γίνουν αντιληπτά και να τα βοηθήσουν, όμως φως αναμένεται να ρίξει σήμερα η νεκροτομή που θα γίνει στην Κομοτηνή.

Μετά την εξαφάνιση, η μητέρα των παιδιών είχε καταθέσει στην Αστυνομία ότι ο σύζυγός της και συγγενικό τους ζευγάρι είχαν δώσει τα αγοράκια για υιοθεσία έναντι αμοιβής. Μάλιστα, από την περασμένη Δευτέρα

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δεν ερεύνησε επαρκώς για τα παιδιά, παρ΄ ότι τα είχαν δει να παίζουν έξω από τη μοιραία πολυκατοικία

προφυλακίστηκαν ο πατέρας τους και το συγγενικό ζευγάρι, που δήλωναν σε όλους τους τόνους ότι δεν είχαν καμία σχέση με την εξαφάνιση. Η αποκάλυψη της διπλής τραγωδίας χθες, έφερε ταυτόχρονα στην επιφάνεια μια νέα, μεγάλη γκάφα της ΕΛ.ΑΣ. καθώς αποδείχθηκε ότι πρακτικά δεν ερεύνησε για τα παιδιά και εύκολα έκλεισε την υπόθεση με την κατάθεση της μητέρας, η οποία στηριζόταν σε εικασία της και όχι σε στοιχεία.

Ο Αϊχάν και ο Αμέτ στάθηκαν πολλαπλά άτυχοι. Αρχικά οι γονείς τους δεν ειδοποίησαν κανέναν για την εξαφάνισή τους το απόγευμα της Τετάρτης 28 Μαΐου. Αν είχε γίνει έρευνα τότε, ίσως να είχαν σωθεί, αφού υπήρχε μαρτυρία γυναίκας που τα είχε δει να παίζουν έξω από τη μοιραία πολυκατοικία: οι Αρχές ειδοποιήθηκαν την επόμενη ημέρα από γείτονες.

Εγκλωβίστηκαν

Τα δύο αγόρια εγκλωβίστηκαν σε κτίριο στο κέντρο της πόλης- κατάστημα καλλυντικών λειτουργεί στο ισόγειό του- αλλά σε μέρα που τα καταστήματα είναι κλειστά και κανείς δεν θα μπορούσε να ακούσει τις φωνές τους. Τα παιδιά, όπως διαπιστώθηκε χθες, είχαν προσπαθήσει να σπάσουν το τζάμι στην πόρτα του ασανσέρ που είχε μπλοκάρει ανάμεσα στον τρίτο και τον τέταρτο όροφο του κτιρίου, αλλά χωρίς να τα καταφέρουν. Όπως διαπίστωσε χθες το απόγευμα ο ιατροδικαστής κ. Παύλος Παυλίδης, δεν έφεραν εξωτερικές κακώσεις που να δείχνουν ότι έπεσαν θύματα δολοφονίας και εκτίμησε ότι πέθαναν από ασφυξία. Ωστόσο αυτό αναμένεται να εξακριβωθεί σήμερα κατά τη νεκροτομή.

Η αποκάλυψη της τραγωδίας κατέδειξε και τον επικίνδυνο ερασιτεχνισμό με τον οποίο αντιμετώπισε την υπόθεση η Αστυνομία στην Ορεστιάδα, αφού όπως αποδείχθηκε δεν είχαν εκτιμηθεί οι μαρτυρίες, ενώ τα παιδάκια βρήκαν τον θάνατο σε απόσταση περίπου εκατό μέτρων από το σπίτι τους.

«Επιλεκτική έρευνα»

«Η Αστυνομία όφειλε να ελέγξει όλη την περιοχή και όχι να κάνει μια επιλεκτική έρευνα στις όχθες του ποταμού. Τι ακριβώς εννοεί όταν λέει πως έκανε έρευνα- σκούπα; Πού έγινε αυτή και σε ποια σημεία επεκτάθηκε;», καταγγέλλει ο πρόεδρος του συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κ. Γιαννόπουλος. Αμέσως μετά την υπόθεση του 11χρονου Άλεξ στη Βέροια, το «Χαμόγελο του Παιδιού» κατέθεσε έγγραφη πρόταση για τη δημιουργία κλιμακίου από εξειδικευμένα άτομα.

«Αν οι αστυνομικοί της Ορεστιάδας είχαν δίπλα τους μια τέτοια ομάδα θα είχαν αποφύγει πολλά και σημαντικά λάθη», λέει. Η πρόταση του «Χαμόγελου» πάντως, βρίσκεται ξεχασμένη σε κάποιο συρτάρι του υπουργείου Εσωτερικών εδώ και δύο χρόνια…