Το προφίλ των απαγωγέων του Γιώργου Μυλωνά, ώστε να αποκτήσουν προσανατολισμό οι έρευνες, επιχειρεί να συνθέσει η Αστυνομία. Ήδη, από το μόνο στοιχείο που έχουν στα χέρια τους- το σημείωμα με το οποίο αξιώνουν τα λύτρα των 30 εκατομμυρίων ευρώ- οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «δεν πρόκειται για τυχαίους κακοποιούς».
Δύο στοιχεία που προκύπτουν από την επιστολή προκαλούν σοβαρά ερωτηματικά. Το πρώτο είναι ότι οι συντάκτες της αναλύουν τους λόγους που προχώρησαν στην κίνησή τους και αναφέρουν μάλιστα ότι ο 49χρονος πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και πατέρας τριών παιδιών επιλέχθηκε μεταξύ ενός μεγάλου κύκλου επιχειρηματιών.

Το δεύτερο στοιχείο είναι η γλώσσα που χρησιμοποιείται, καθώς δεν περιέχονται εκφράσεις που χρησιμοποιούνται από ανθρώπους του υποκόσμου. «Είναι απόλυτοι και αυστηροί», έλεγαν πρόσωπα που γνωρίζουν το

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. παραδέχονται πως οι απαγωγείς φροντίζουν να μην αφήνουν το παραμικρό ίχνος

περιεχόμενο της επιστολής, η οποία έχει σταλεί για περαιτέρω έρευνα στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. στην Αθήνα.

Τα χαρτονομίσματα

Η τακτική της επιστολής πρώτη φορά συναντάται από δράστες απαγωγής στην Ελλάδα, οι οποίοι μάλιστα βάζουν και όρους στην καταβολή του ποσού των λύτρων. Έτσι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ζητούν τα χρήματα να είναι χωρισμένα σε τρία μέρη των 10 εκατομμυρίων ευρώ και να αποτελούνται από χαρτονομίσματα των 500 ευρώ το πρώτο, των 200 ευρώ το δεύτερο και των 100 ευρώ το τρίτο, ενώ ζητούν όλα τα χαρτονομίσματα να είναι χρησιμοποιημένα, προκειμένου προφανώς να μην υπάρχει δυνατότητα καταγραφής των σειριακών αριθμών τους.

Χαρακτηριστικό είναι πως ζητούν να ληφθούν όλες οι δικλίδες ασφαλείας για τους ίδιους, προκειμένου να μην εντοπιστούν μετά την παράδοση των χρημάτων, καθώς τονίζουν ότι οι σάκοι με τα χρήματα θα ελεγχθούν για να μην τοποθετηθούν πομποί παρακολούθησης.

Στο περιβάλλον του επιχειρηματία επικρατεί έντονη ανησυχία, καθώς οι ημέρες περνούν και οι απαγωγείς- έως αργά χθες το βράδυ, τουλάχιστον- δεν έχουν ακολουθήσει τη συνήθη τακτική σε τέτοιες περιπτώσεις, δηλαδή να τον αφήσουν να μιλήσει με την οικογένειά του, ελπίζοντας όμως πως θα συμβεί τις επόμενες ημέρες. Όπως εκτιμάται, στόχος τους αφ΄ ενός είναι να μην επιμηκύνουν τον χρόνο των τηλεφωνημάτων και αφ΄ ετέρου να δείξουν ότι είναι απόλυτοι στις αξιώσεις τους.

Οι διωκτικές αρχές, πάντως, βρίσκονται στην πραγματικότητα αντιμέτωπες με τον επαγγελματισμό των απαγωγέων του Γιώργου Μυλωνά, αφού οι κινήσεις τους έως τώρα δεν έχουν αφήσει περιθώρια στην Αστυνομία να πιαστεί από το παραμικρό που θα μπορούσε να οδηγήσει στον εντοπισμό τους.

Στο μικροσκόπιο της έρευνας βρίσκονται οι δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες των απαγωγέων με την οικογένεια του θύματος, αν και θεωρείται βέβαιο πως οι δράστες είχαν λάβει τα μέτρα τους και χρησιμοποίησαν κινητά τηλέφωνα, τα οποία στη συνέχεια πέταξαν.

Ψάχνουν στο παρελθόν

Παράλληλα, γίνεται έρευνα για να συνδυαστούν άλλες παρόμοιες ενέργειες στο παρελθόν, από δράστες που είχαν στόχο μεγάλα χρηματικά ποσά και ακολούθησαν παρόμοια μεθοδολογία, χωρίς να περιορίζεται όμως μόνο στη δράση γνωστών κακοποιών. Στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Αθήνας βρίσκονται και εξετάζονται όλα τα ευρήματα από το αυτοκίνητο του θύματος, δηλαδή το τηλέφωνο, το ρολόι και το πορτοφόλι του, αν και εκτιμάται πως οι απαγωγείς και προς αυτή την κατεύθυνση φρόντισαν ώστε να μην αφήσουν αποτυπώματα. Πάντως χθες- σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς από την Αστυνομία δεν δίδεται απολύτως κανένα στοιχείο- οι απαγωγείς δεν επικοινώνησαν με τη σύζυγο του 49χρονου, παρά το ότι η διορία των επτά ημερών που έδωσαν δεν θεωρείται δεσμευτική για την παράδοση των λύτρων.