Οι άνδρες αντιμετωπίζουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν μέχρι τα 65 σε σύγκριση με τις γυναίκες. Δύο από τις αιτίες που συμβάλλουν σε αυτό είναι οι ορμόνες αλλά και παράγοντες κοινωνικοί- οι κοινωνικές πιέσειςεπισημαίνουν οι ειδικοί και καλούν τους άνδρες να είναι πιο προσεκτικοί στα συμπτώματα ασθενειών.


«Σε ένα ταξίδι, ο αδερφός μου βρήκε τον πατέρα μας να κάθεται στην άκρη του κρεβατιού στις τρεις τα ξημερώματα και να καπνίζει. Ήταν περίπου 70 ετών τότε. “Τι συμβαίνει μπαμπά;”, τον ρώτησε. Δείχνοντας το κεφάλι του, ο πατέρας μου απάντησε: “Πολλές έγνοιες”. Ποτέ δεν μίλησε ανοιχτά στους γιους του, σε κανέναν». Ο πατέρας της δρος Μαριάν Λεγκάτο, καθηγήτριας Κλινικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, ήταν γιατρός. Διακινδύνευε, είχε μεγάλη εμπιστοσύνη στον εαυτό του και ποτέ δεν ήθελε να δείχνει αδύναμος. Πέθανε από καρκίνο 10 χρόνια πριν από τη σύζυγό του. Ένας

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες ζουν επτά χρόνια περισσότερο, ενώ τα αγόρια πεθαίνουν πιο συχνά απ΄ ό,τι τα κορίτσια

από τους λόγους είναι ότι δεν έδωσε σημασία στο αίμα στα ούρα του επί δύο χρόνια. Για τη δρα Λεγκάτο, η λύση του προβλήματος βρίσκεται στο ότι οι άνδρες θα πρέπει να μάθουν να ζουν όπως οι γυναίκες: «Αντίθετα, τους μαθαίνουν από μικρή ηλικία να μη δείχνουν αυτό που τους συμβαίνει».

Επτά χρόνια

Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες ζουν επτά χρόνια περισσότερο από τους άνδρες ενώ τα αγόρια, στη βρεφική και στην παιδική ηλικία, πεθαίνουν πιο συχνά απ΄ ό,τι τα κορίτσια. Η ίδια τάση ισχύει και στις ηλικίες 20-24 ετών. Καρδιαγγειακές ασθένειες, καρκίνος, αυτοκτονίες, δυστυχήματα, φόνοι: τα ποσοστά θανάτου είναι υψηλότερα μεταξύ των ανδρών.

Το γιατί συμβαίνει αυτό έχει απασχολήσει τους γιατρούς και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Στη Βρετανία, ο καθηγητής Ιατρικής Σερ Ντόναλντ Έιτσεσον θεωρεί πως η απάντηση στο αίνιγμα κρύβεται στις ορμόνες. Έρευνες έδειξαν ότι σε αυξημένα επίπεδα η τεστοστερόνη, η βασική ανδρογόνος ορμόνη, αυξάνει τον ανταγωνισμό και μπορεί να οδηγήσει σε ριψοκίνδυνες συμπεριφορές. Έτσι- σύμφωνα με τον Έιτσεσον- μπορούν να εξηγηθούν τα ατυχήματα και η βίαιη συμπεριφορά που αποτελούν βασικές αιτίες θανάτου στους νέους άνδρες. Στη συνέχεια τη σκυτάλη παίρνουν οι καρδιαγγειακές ασθένειες, ενώ οι γυναίκες προστατεύονται από τα οιστρογόνα.

Ευθραυστότητα

Η Λεγκάτο συμφωνεί πως οι ορμόνες αποτελούν το ένα μέρος της απάντησης, επισημαίνει όμως πως υπάρχει κι άλλος ένας παράγοντας ο οποίος θα πρέπει να συνεκτιμηθεί. Ονομάζεται «ευθραυστότητα» και φαίνεται πως ακολουθεί τους άνδρες στη διάρκεια της ζωής τους. «Ασφαλώς και υπάρχουν βιολογικές διαφορές με τις γυναίκες, αλλά οι κοινωνικές πιέσεις μπορεί να έχουν τραγικές επιπτώσεις», καταλήγει στο βιβλίο της «Γιατί πεθαίνουν πρώτα οι άνδρες».