Άρωμα… ανδρός, και μάλιστα ενός ανδρός, του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έχει η νέα κυβέρνηση που ορκίστηκε χθες στην Ιταλία. Ο Καβαλιέρε φρόντισε να συμπεριλάβει σε αυτήν όσο περισσότερους «δικούς του» μπορούσε και ανέθεσε μόλις τέσσερα (από τα 21) υπουργεία σε γυναίκες- το ένα το κράτησε για την αγαπημένη του πρώην τηλεοπτική «γλάστρα».
Για τρίτη φορά στην καριέρα του παρέλαβε χθες ο Μπερλουσκόνι το καμπανάκι που χρησιμοποιούν οι Ιταλοί πρωθυπουργοί στα υπουργικά συμβούλια – αυτή τη φορά, του το παρέδωσε ο Ρομάνο Πρόντι. Μαζί του ορκίστηκε και η νέα κυβέρνησή του, η σύσταση της οποίας ανακοινώθηκε σε χρόνο ρεκόρ για τα ιταλικά δεδομένα. Είναι η 62η κυβέρνηση της μεταπολεμικής Ιταλίας. Και μία

ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

Τα περισσότερα τα ανέλαβαν οι παλιοί και στενοί συνεργάτες του Μπερλουσκόνι, ενώ μόλις 4 δόθηκαν σε γυναίκες

από τις δεξιότερες που έχει δει σε αυτό το διάστημα η χώρα. Το νέο, μειωμένο σε αριθμό κυβερνητικό σχήμα (από 26 οι υπουργοί έγιναν 21) περιλαμβάνει τέσσερις υπουργούς (οι δύο άνευ χαρτοφυλακίου) από την ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά, ακόμα τέσσερις (και πάλι οι δύο άνευ χαρτοφυλακίου) από τη μεταφασιστική Εθνική Συμμαχία και μόλις έναν από τη Χριστιανική Δημοκρατία.

Λέγκα του Βορρά

Ο ηγέτης της Λέγκας Ουμπέρτο Μπόσι αναλαμβάνει το υπουργείο Ομοσπονδιακών Μεταρρυθμίσεων και ο σύντροφός του στο κόμμα Ρομπέρτο Καλντερόλι το υπουργείο Απλοποίησης της Νομοθεσίας- είναι ο γερουσιαστής που είχε υποχρεωθεί σε παραίτηση το 2006 όταν εμφανίστηκε στην τηλεόραση φορώντας ένα μπλουζάκι με σταμπαρισμένη μια από τις διαβόητες δανέζικες γελοιογραφίες του Μωάμεθ.

Στο υπουργείο Εξωτερικών επιστρέφει από τις Βρυξέλλες, όπου ήταν επίτροπος αρμόδιος για θέματα δικαιοσύνης και ασφάλειας, ο Φράνκο Φρατίνι, στο υπουργείο Εσωτερικών επιστρέφει ο Ρομπέρτο Μαρόνι και στο υπουργείο Οικονομικών επιστρέφει για τρίτη φορά ο Τζούλιο Τρεμόντι- όλοι παλιοί και στενοί συνεργάτες του Καβαλιέρε. Όπως σχολίασε η «Repubblica», η νέα κυβέρνηση φέρει την προσωπική σφραγίδα του «βασιλιά Σίλβιο». Η… βασιλική σφραγίδα είναι σίγουρα ορατή και στο γεγονός πως η νέα ιταλική κυβέρνηση περιλαμβάνει μόλις τέσσερις γυναίκες, δύο στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Παιδείας, και άλλες δύο στα άνευ χαρτοφυλακίου υπουργεία Ίσων Ευκαιριών και Νεολαίας· τουλάχιστον τέσσερις είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο Μπερλουσκόνι, που είχε προκαλέσει σάλο στην Ισπανία χαρακτηρίζοντας «υπερβολικά ροζ» την πλειοψηφικά γυναικεία κυβέρνηση Θαπατέρο.

«Νέες, όμορφες και φιλόδοξες – οι τέσσερις κυρίες του Σίλβιο», διακήρυξε η «Ιl Giorno», η μία όμως, η 33χρονη Μάρα Καρφάνια, πρώην σόουγκερλ στην ιταλική τηλεόραση, ομορφότερη από όλες- δεν είναι τυχαίο το παρατσούκλι «Μάρα λα Μπέλα».

«Έχουμε 100 ημέρες για να μην απογοητεύσουμε όσους μας εμπιστεύτηκαν και πέντε χρόνια για να εκσυγχρονίσουμε τη χώρα», δήλωσε ο Μπερλουσκόνι. Η σύσταση της κυβέρνησής του προοιωνίζεται μια σκληρή πολιτική στον τομέα της μετανάστευσης και της ασφάλειας. Στη Νάπολη

Αλλά αυτό μάλλον θα είναι το πιο εύκολο για τον Καβαλιέρε… Τα δύσκολα εντοπίζονται στη Νάπολη, που παραμένει στο έλεος των σκουπιδιών, την Αlitalia, που βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία, και την ιταλική οικονομία, που προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά μόλις 0,3% φέτος. Ο Μπερλουσκόνι υπόσχεται λύσεις για όλα. Αλλά τα σχεδόν έξι χρόνια που διατέλεσε πρωθυπουργός στο παρελθόν δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αισιοδοξία.

Από σόουγκερλ έγινε υπουργός


Η ΝΕΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ Ίσων Ευκαιριών της Ιταλίας, η 33χρονη Μάρα Καρφάνια, προκάλεσε άθελά της πέρυσι… διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ του Μπερλουσκόνι και της συζύγου του, Βερόνικα Λάριο. Η Λάριο έγινε έξαλλη όταν άκουσε τον Καβαλιέρε να λέει, σε κάποιο γκαλά, πως αν ήταν ελεύθερος θα «παντρευόταν ευχαρίστως» την Καρφάνια- έχει πει και χειρότερα, κάποια στιγμή θύμισε στη νεαρή καλλονή τον μεσαιωνικό νόμο που επέτρεπε στους μεγαλοτσιφλικάδες να διακορεύουν τις παρθένες την πρώτη νύχτα του γάμου τους! Σε κάθε περίπτωση, η Λάριο απαίτησε με επιστολή της στον Τύπο μια συγγνώμη, και ο Μπερλουσκόνι φάνηκε (για μια φορά) κύριος. Προτού τερματίσει έβδομη στα καλλιστεία, το 1997, η Καρφάνια έκανε, παρ΄ ότι είναι πτυχιούχος Νομικής, καριέρα στην ιταλική τηλεόραση ως σόουγκερλ. Έχει κάνει άπειρες ημίγυμνες φωτογραφήσεις, έχει δεσμευτεί εντούτοις να υπερασπιστεί τις παραδοσιακές οικογενειακές αξίες και δεν κάνει προσπάθεια να κρύψει την απέχθειά της προς τους ομοφυλόφιλους, λέγοντας πως είναι «συνταγματικά στείροι» και πως «το να αγαπάς σημαίνει να μπορείς να τεκνοποιήσεις».