ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ και πολιτειολόγοι προτείνουν τον Μισθό Ελευθερίας στην Ευρώπη. Η πρόταση είναι σοβαρή και αφορά τη χορήγηση ενός πρωτογενούς εισοδήματος χωρίς προϋποθέσεις σε κάθε ενήλικο Ευρωπαίο πολίτη. Όπως κι αν ονομάζεται, πρόκειται είτε για ένα καθολικό επίδομα που θα λειτουργεί ως βάθρο για τις ατομικές ελευθερίες είτε ως ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Η πρόταση αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα περιλαμβάνεται στο Σύνταγμα της Ευρώπης ή όπως αλλιώς θα λέγεται μια Συνθήκη που θα κατοχυρώνει τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών, δηλαδή την ελευθερία από την ανάγκη. Ο Μισθός Ελευθερίας μπορεί να είναι ταυτόχρονα και εισόδημα συμμετοχής του Ευρωπαίου πολίτη στην κοινωνική και πολιτική ζωή της Ευρώπης. Σκοπός του Μισθού Ελευθερίας είναι να στηρίζει το άτομο τόσο ηθικά όσο και υλικά.

Ο Μισθός Ελευθερίας θα χορηγείται σε κάθε ενήλικο πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα καταστεί έτσι πολιτική κοινότηταπρότυπο, θα αντικαταστήσει όλα τα επιδόματα ανεργίας, αναπηρίας ή φτώχειας επειδή ο ακριβής σκοπός του είναι να δημιουργήσει μια ομοιογενή, απλή, ευανάγνωστη και αρμονική βάση κοινωνικής προστασίας. Είναι το συμβόλαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Ευρωπαίο πολίτη.

Ως πιθανό ύψος αυτού του Μισθού Ελευθερίας θεωρείται ένα ποσό 6.000 ευρώ τον χρόνο με ορίζοντα το 2010, δηλαδή λίγο πολύ 500 ευρώ τον μήνα σε κάθε ενήλικο πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρόταση πρέπει να γίνει αποδεκτή ως διεκδίκηση από τα ευρωπαϊκά συνδικάτα, τις κοινωνικές ευρωπαϊκές οργανώσεις, τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα κ.λπ. Είναι προτιμότερο (παραμονές Πρωτομαγιάς) από την αρνητική κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση να προβάλλονται λογικές και δίκαιες κοινωνικές και συνταγματικές απαιτήσεις.

Αν το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα προκάλεσε δυσφορία σε πολλούς λαούς επειδή συνδέθηκε με τον αγοραίο νεοφιλελευθερισμό και την ένταξη της Τουρκίας, με μια τέτοια πρόβλεψη μπορεί να συναντήσει την καθολική αποδοχή. Σημείωση: Θεμελίωση, βιβλιογραφία και λεπτομέρειες για την πρόταση στο βιβλίο του Ζαν Μαρκ Φερύ «Το ζήτημα του ευρωπαϊκού κράτους».