«Πρώτη φορά το κήρυγμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών αποκτά κεντρική θέση σε όλα τα δελτία ειδήσεων της Κυριακής…». Με αυτά τα λόγια ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος εκθείαζε- στον επικήδειο λόγο του- τις παρεμβάσεις Χριστόδουλου από άμβωνος όταν ήταν Αρχιεπίσκοπος.


Λίγες ημέρες μετά ο κ. Άνθιμος ανελάμβανε ο ίδιος τον ρόλο του «άγιου» πρωταγωνιστή στα δελτία ειδήσεων της Κυριακής. Όσο βρισκόταν ο Χριστόδουλος στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης απλώς… σιγοντάριζε. Επεφύλασσε για τον εαυτό του ρόλο πρωταγωνιστή μόνο στο Σκοπιανό…

Ο 74χρονος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης απέτυχε για δεύτερη φορά να εκλεγεί αρχιεπίσκοπος

«ΘΑ ΣΠΑΣΕΙ ΤΟ ΡΕΚΟΡ»

Άσπονδοι φίλοι του στην Ιεραρχία προβλέπουν ότι «θα καταρρίψει το ρεκόρ τηλεοπτικών εμφανίσεων που είχε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος»

στις εκλογές της 7ης Φεβρουαρίου, αφού πήρε μόλις 7 ψήφους. Έτσι, αποφάσισε μόνος τουκαθώς όλοι οι υποστηρικτές του ψήφισαν τον Ιερώνυμο στον δεύτερο γύρο- να αναπληρώσει το κενό του Χριστόδουλου.

Με τις από άμβωνος παρεμβάσεις του, που μεταδίδονται απευθείας από το τρίτο κρατικό κανάλι κάθε Κυριακή, ο κ. Άνθιμος φροντίζει η Εκκλησία να έχει τηλεοπτική παρουσία- όπως και επί Χριστόδουλου. Πολλές φορές μάλιστα ό,τι έχει ξεχάσει να πει μέσα στον ιερό ναό το συμπληρώνει με δηλώσεις του ακριβώς απ΄ έξω, όπου βρίσκονται στημένες οι τηλεοπτικές κάμερες. Μάλιστα, άσπονδοι φίλοι του στην Ιεραρχία προβλέπουν ότι «θα καταρρίψει το ρεκόρ τηλεοπτικών εμφανίσεων που είχε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος». Παράλληλα φροντίζει να εκμεταλλευτεί δεόντως και το βήμα του εκπροσώπου που κατέχει στη Σύνοδο, εξαπολύοντας τις επιθέσεις του και από αυτή τη θέση.

Ωστόσο ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης έχει ανταγωνιστή στη μετά-Χριστόδουλο εποχή. Συναγωνίζεται τον έτερο «σκληρό» της Ιεραρχίας, τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο, για το ποιος θα διατυπώσει την πιο ακραία δήλωση με στόχο να συσπειρώσει και τους άλλους συντηρητικούς ιεράρχες που συνήθως μένουν σιωπηλοί.

Το τελευταίο διάστημα όμως ο κ. Άνθιμος έχει κατακτήσει τα πρωτεία. Πλέον δεν αρκείται στον ρόλο του «μακεδονομάχου», στον οποίο έχει καθιερωθεί εδώ και χρόνια. Πρώτος αυτός αποκάλεσε «επισημοποίηση της πορνείας» το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης. Και το δικό του χέρι ήταν αυτό που έγραψε τη λέξη «πορνεία» στο ανακοινωθέν της Συνόδου ξεσηκώνοντας αντιδράσεις- με πρώτη εκείνη του Αρχιεπισκόπου. Ο ίδιος ιεράρχης είπε ότι εάν νομιμοποιηθεί ο γάμος των ομοφυλοφίλων «θα τραβάμε τα μαλλιά μας».

Ο «μακεδονομάχος» ιεράρχηςΚαι «αφορισμοί» βιβλίων


ΚΥΡΙΑΚΗ 10 Φεβρουαρίου, 3 ημέρες μετά την εκλογή Ιερώνυμου στον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος ολοκληρώνει το κήρυγμά του σε ναό της Θεσσαλονίκης. Πριν ξαναμπεί στο ιερό, λέει στους πιστούς: «Διαισθάνομαι ότι θέλετε να ακούσετε και κάτι άλλο. Έτσι δεν είναι;». «Ναι, θέλουμε θέλουμε» φωνάζουν από κάτω αρκετοί πιστοί. Όλα αυτά μέσα στην εκκλησία και μπροστά στην κάμερα που καλύπτει τη θεία λειτουργία… Έτσι άρχισε ακόμη ένα υπερπατριωτικό κήρυγμά του για το Σκοπιανό, που είναι το «ατού» του. Ο κ. Άνθιμος είναι ο μοναδικός από την Ιεραρχία που ζήτησε ανοιχτά συλλαλητήρια για το θέμα, την ίδια στιγμή που ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έλεγε ότι η Εκκλησία δεν πρέπει να αναμειχθεί σε λεπτούς πολιτικούς χειρισμούς. Μάλιστα, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης ήταν κεντρικός ομιλητής για το Σκοπιανό στις αρχές Μαρτίου, στο Παλέ ντε σπορ- στην κλειστή συγκέντρωση, όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος, προκειμένου να αποφύγει την ταύτιση με τον κ. Καρατζαφέρη, που την ίδια ώρα οργάνωνε συλλαλητήριο σε άλλο σημείο της πόλης.

ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης δεν εξαντλούνται μόνο στα εθνικά θέματα. Ανέκαθεν εκπροσωπούσε στην Ιεραρχία τη… δεξιά του Κυρίου και διατύπωνε ακραίες απόψεις για διάφορα θέματα. Τον Δεκέμβριο του 2001, όταν δηλαδή ήταν ακόμα Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, είχε «αφορίσει» το βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη «Η γυναίκα της όγδοης ημέρας». Με εγκύκλιο που είχε στείλει στους ναούς έδινε οδηγίες στους πιστούς να μην το διαβάσουν- επειδή υποστήριζε ότι «καθυβρίζει και συκοφαντεί τον Κύριο Ιησού Χριστό»- και τους είχε προτρέψει να το πετάξουν στα άχρηστα.

Πέρυσι με συμμάχους τον Γ. Καρατζαφέρη και τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο ζητούσε την απόσυρση του βιβλίου Ιστορίας. Τον Σεπτέμβριο του 2006, μετά την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να απαγορεύσει την εξομολόγηση στα σχολεία, ο κ. Άνθιμος είχε πει ότι πρόκειται για εξορία των ιερέων από τα σχολεία…