Για τρίτη συνεχόμενη θητεία εξελέγη πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών ο Δημ.

Παξινός, συγκεντρώνοντας ποσοστό 55%, έναντι 42,41% που έλαβε ο Δημ. Βερβεσός, ενώ για πρώτη φορά εξελέγη πρόεδρος από την Αριστερά στη Θεσσαλονίκη, ο Μ. Λαμτζίδης.


Αν και με μειωμένο ποσοστό, με το αποτέλεσμα αυτό ο Δ. Παξινός σπάει το ρεκόρ παραμονής στο τιμόνι του μεγαλύτερου επιστημονικού συλλόγου της χώρας.

Είναι ο μόνος πρόεδρος στη μεταπολιτευτική ιστορία του Συλλόγου που εκλέγεται για τρίτη συνεχόμενη θητεία. Ο νέος πρόεδρος του ΔΣΑ εξελέγη στον β΄ γύρο των δικηγορικών εκλογών, ο οποίος διεξήχθη μεταξύ των δύο υποψηφίων που συγκέντρωσαν τα μεγαλύτερα ποσοστά στον α΄ γύρο.

«Ήταν μια μεγάλη νίκη. Ήταν μια νίκη των δικηγόρων και μόνο, οι οποίοι μπορούν

ΤΟ ΡΕΚΟΡ

Ο Δ. Παξινός έσπασε το ρεκόρ συνεχούς παραμονής στο τιμόνι του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

να πανηγυρίζουν», δήλωσε ο κ. Παξινός μόλις ολοκληρώθηκε η χθεσινή καταμέτρηση. Εμμέσως πλην σαφώς, ο Δ. Παξινός άφησε αιχμές εναντίον όσων τον πολέμησαν, που δεν ήταν άλλοι από τον κομματικό μηχανισμό της Ν.Δ., λέγοντας: «Περάσαμε πολλά. Αντέξαμε και είμαστε νικητές, διότι ξέρουμε να είμαστε νικητές».

Σκληρός στο Ασφαλιστικό

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ προϊδέασε για σκληρή στάση στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή τις αμέσως επόμενες ημέρες: «Έχουμε πολλά θέματα μπροστά μας. Με πρώτο το Ασφαλιστικό και δεύτερο την ποιότητα και την ποσότητα των δικαστικών αποφάσεων. Να ξέρουν όμως όλοι οι συνάδελφοι, όλη η ελληνική κοινωνία, ότι θα είμαστε προσηλωμένοι στο καθήκον. Είμαστε αμετακίνητοι στις θέσεις μας. Δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω στα θέματα που έχουμε υποστηρίξει και στις βασικές μας αρχές».

Στην αναμέτρηση του α΄ γύρου, ο Δ. Παξινός ήρθε πρώτος με ποσοστό 27,59% και δεύτερος, με ποσοστό 20,02%, ήρθε ο Δημ. Βερβεσός που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Και οι δύο είχαν να αντιμετωπίσουν εσωκομματικούς αντιπάλους, τον Μιχ. Ζαφειρόπουλο και τον Νικ. Κανελλόπουλο αντίστοιχα, οι οποίοι την εβδομάδα που μεσολάβησε μεταξύ α΄ και β΄ γύρου δήλωσαν στήριξη στον πλησιέστερο πολιτικά υποψήφιο. Οι δύο μονομάχοι είχαν αναμετρηθεί και στις δικηγορικές εκλογές του 2005, όταν, πάλι στον β΄ γύρο, εξελέγη πρόεδρος ο Δ. Παξινός με 67,02% έναντι 32,98% που συγκέντρωσε ο Δ. Βερβεσός.

Ο νέος πρόεδρος του ΔΣΑ προέρχεται από τον χώρο της Ν.Δ., αλλά τόσο στις εκλογές αυτές όσο και στις προηγούμενες του 2005 δεν έλαβε επίσημο χρίσμα. Αντιθέτως, λόγω της ανεξαρτησίας που επέδειξε κατά τη διάρκεια της εξαετούς θητείας του, ο κομματικός μηχανισμός της Ρηγίλλης δεν τον στήριξε. Στις τελευταίες εκλογές μάλιστα, η Ν.Δ. στήριξε τον Μιχ. Ζαφειρόπουλο, οποίος στον α΄ γύρο συγκέντρωσε ποσοστό 13,37%, μειώνοντας κατά πολύ τη δύναμη του Δ. Παξινού.

Ανατροπή στη Θεσσαλονίκη

Πρόεδρο από τον χώρο της Αριστεράς εξέλεξαν για πρώτη φορά οι δικηγόροι της Θεσσαλονίκης. Ο κ. Μανόλης Λαμτζίδης, που στηρίχτηκε από τον Συνασπισμό, επικράτησε του αντιπάλου του κ. Γ. Κωνσταντίνου, ανατρέποντας έτσι και το αποτέλεσμα του α΄ γύρου όπου είχε έρθει δεύτερος. «Το συμπέρασμα είναι ότι οι ψηφοφόροι ξέφυγαν από τις κομματικές στοιχίσεις και πραγματοποίησαν την υπέρβασή τους, με μοναδικό κριτήριο το καλώς νοούμενο επαγγελματικό συμφέρον τους», δήλωσε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο νέος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Προανήγγειλε πάντως δυναμική παρουσία του συλλόγου απέναντι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό. «Θα μπούμε σε μία νέα φάση με χαρακτηριστικά δυναμικής διεκδίκησης», επισήμανε. «Ο κλάδος αυτήν τη στιγμή απειλείται, το παρόν και το μέλλον μας», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ζήτημα των νέων ασφαλισμένων- μετά το 1993 – «εγκαλώντας», όπως είπε, κυβέρνηση και αντιπολίτευση «για έλλειψη ειδικού ενδιαφέροντος γι΄ αυτήν την κατηγορία των ασφαλισμένων».

Θρίλερ με νικητή τον Μπάγια στην Ένωση Εισαγγελέων


ΣΕ ΘΡΙΛΕΡ εξελίχθηκαν οι εκλογές στην Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, όπου, παρά το γεγονός ότι το ψηφοδέλτιο είναι ενιαίο, για πρώτη φορά στην ιστορία της κατέβηκαν οργανωμένοι σε ομάδα πέντε εισαγγελείς, με στόχο την ανατροπή του μέχρι πρότινος προέδρου Σωτήρη Μπάγια.

Με δεδομένο ότι το ΔΣ της Ένωσης Εισαγγελέων είναι εννεαμελές, οι πέντε εισαγγελείς με επικεφαλής τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αν. Κανελλόπουλο, ζήτησαν την ψήφο των συναδέλφων τους ως ομάδα, προκειμένου να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο που θα συγκροτηθεί σήμερα σε Σώμα. Τελικά εξελέγησαν μόνο οι τέσσερις κι έτσι ο αντεισαγγελέας Εφετών Σ. Μπάγιας, θα είναι, όπως όλα δείχνουν, και πάλι πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων. Άλλωστε – σε σύνολο 504 ψηφισάντων- ο Σ. Μπάγιας συγκέντρωσε 349 ψήφους, με δεύτερο τον Αν. Κανελλόπουλο με 224 ψήφους. Ακολουθούν οι Παν. Μπρακουμάτσος (171), Νικ. Καλλίδης (141), Β. Τσιαρδάκας (139), Κ. Σοφουλάκης (134), Αθηνά Θεοδωροπούλου (120), Παν. Παναγιωτόπουλος (119) και Ευσταθία Καπαγιάννη (110).