Πωλείται: ιδιωτική χώρα της φαντασίας ενός παγκόσμιου μεγαστάρ ο οποίος μετατράπηκε σε ιδιόρρυθμο ερημίτη. Η έκταση των 11.200 στρεμμάτων περιλαμβάνει «καλλιτεχνικά» αγάλματα γυμνών παιδιών, κέρινα ομοιώματα γέρων που μοιράζουν καραμέλες, ένα ατμοκίνητο τρένο μινιατούρα και στάβλους για ελέφαντες. Και ακόμα μια μεγάλη ρόδα λούνα-παρκ (μπορεί να χρειάζεται λάδωμα). Τιμή; Ε, αν πρέπει να ρωτήσετε…


Κάπως έτσι θα μπορούσε να είναι η αγγελία για το εγκαταλελειμμένο ράντσο Νέβερλαντ του Μάικλ Τζάκσον, το οποίο θα βγει στο σφυρί στις 19 Μαρτίου αν ο τραγουδιστής δεν καταφέρει να αποπληρώσει ένα δάνειο 25 εκατομμυρίων δολαρίων με υποθήκη την ιδιοκτησία του αυτή, που βρίσκεται κοντά στην πόλη Λος Ολίβος, δύο ώρες με το αυτοκίνητο βόρεια του Λος Άντζελες.

Το όνομα της Νέβερλαντ (Χώρα του Ποτέ) προέρχεται από το περίφημο παιδικό μυθιστόρημα «Πίτερ

ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ

Ο Μάικλ Τζάκσον εκτιμάται πως κατά τη 42ετή σταδιοδρομία του είχε συγκεντρώσει συνολικά πάνω από 1 δισ. δολάρια

Παν» με ήρωα ένα αγόρι που ποτέ δεν μεγάλωσε. Η δημοπράτηση του ράντσου σημαίνει πως ο Τζάκσον σπατάλησε μία από τις πιο αξιόλογες περιουσίες που συγκέντρωσε ποτέ ένας μουσικός – συνολικά πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια στην 42ετή σταδιοδρομία του, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Τα τραγούδια του Τζάκσον απέφεραν 300 εκατομμύρια δολάρια σε δικαιώματα από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, ενώ άλλα 400 εκατομμύρια προήλθαν από συναυλίες, εκδόσεις, χορηγούς, είδη με το όνομα ή τη φωτογραφία του και μουσικά βίντεο. Το κατά 50% μερίδιό του στον μουσικό κατάλογο της Sony-ΑΤV πιστεύεται ότι αξίζει 500 εκατομμύρια δολάρια- η αξία του υπερδεκαπλασιάστηκε από τότε που το αγόρασε, το 1985, παρ΄ όλο που το 1995 εισέπραξε 100 εκατομμύρια δολάρια από την επένδυσή του αυτή.

Η αθώωση

Το μέγεθος των οικονομικών προβλημάτων του Τζάκσον φάνηκε κατά τη δίκη του, το 2005, για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου- αθωώθηκε απ΄ όλες τις κατηγορίες-, όταν έγινε γνωστό πως εξασφάλισε δάνεια άνω των 270 εκατομμυρίων δολαρίων έναντι του μεριδίου του στον μουσικό κατάλογο της Sony-ΑΤV, ο οποίος περιλαμβάνει τραγούδια των Μπιτλς, των Σπάις Γκερλς, της Κάιλι Μινόγκ και άλλων διάσημων καλλιτεχνών. Οι μηνιαίες δόσεις γι΄ αυτά τα δάνεια λέγεται πως έφταναν τα 4,5 εκατομμύρια, πράγμα που σημαίνει ότι ο Τζάκσον χρεωνόταν με επιτόκιο πιστωτικής κάρτας, 20%.

Πριν από δύο χρόνια, ο τραγουδιστής κατάφερε να χρηματοδοτήσει τα δάνειά του η Fortress Ιnvestments, μια εταιρεία που ειδικεύεται στα προβληματικά χρέη, και τώρα πιστεύεται ότι χρωστά 325 εκατομμύρια δολάρια με επιτόκιο 6%. Το δάνειο των 25 εκατομμυρίων με υποθήκη τη Νέβερλαντ θεωρείται ότι είναι επιπλέον του ποσού αυτού.

© Τhe Τimes, 2008

Η άνοδος και η πτώση


●Ο ΤΖΑΚΣΟΝ άρχισε να κατασκευάζει το ράντσο Νέβερλαντ το 1988, τον καιρό της μεγάλης επιτυχίας των άλμπουμ «Τhriller» και «Βad»

●ΩΣ ΤΗΝ ΑΚΜΗ ΤΟΥ, το ράντσο απασχολούσε 160 ανθρώπους και είχε ζωολογικό κήπο με καμηλοπαρδάλεις, ουραγκοτάγκους, τίγρεις και ερπετά

●ΟΙ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ μπορούσαν να διασκεδάσουν σε 16 παιχνίδια λούνα παρκ, ένα τρένο μινιατούρα και στο μουσείο Μάικλ Τζάκσον

● ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ υπήρχε μια αίθουσα ηλεκτρονικών παιχνιδιών και μια αίθουσα με κούκλες

● ΤΑ ΕΤΗΣΙΑ ΕΞΟΔΑ συντήρησης του Νέβερλαντ υπολογίζονται σε 4 εκατομμύρια δολάρια

Η αγωγή που ήρθε από το Μπαχρέιν


Ο 49ΧΡΟΝΟΣ Τζάκσον δεν έχει μείνει στη Νέβερλαντ από τότε που έκανε εκεί επιδρομή η αστυνομία, πριν από τη δίκη του, το 2005. Αφού αθωώθηκε, πήγε στο Μπαχρέιν, όπου όμως απέκτησε κι άλλα προβλήματα. Ο πρίγκιπας Αμπντάλα του Μπαχρέιν έχει καταθέσει αγωγή εις βάρος του, επειδή φέρεται να υπαναχώρησε σε μια συμφωνία να γυρίσει ένα δίσκο και να ανεβάσει μια παράσταση στο Μπρόντγουεϊ γι΄ αυτόν. Όσο ο Τζάκσον βρισκόταν στο Μπαχρέιν, οι αρχές της Σάντα Μπάρμπαρα έδωσαν εντολή να κλείσει τη Νέβερλαντ επειδή ο τραγουδιστής δεν πλήρωσε τους υπαλλήλους του ούτε τις δόσεις της ασφάλειας του ράντσου. Ο ζωολογικός κήπος είναι τώρα άδειος και πολλά από τα παιχνίδια λούνα-παρκ έχουν πωληθεί.