Συνταγογράφηση της μεθαδόνης από γιατρούς και διάθεσή της από τα φαρμακεία προτείνει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης Φλωρίδης, προκειμένου να σταματήσουν άνθρωποι να πεθαίνουν περιμένοντας στις λίστες αναμονής του ΟΚΑΝΑ.


Όπως ανακοίνωσε χθες ο κ. Φλωρίδης σε εκπροσώπους του ΚΕΘΕΑ, του ΟΚΑΝΑ, επιστήμονες που ασχολούνται με την απεξάρτηση και αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών με τους οποίους συναντήθηκε, αυτή την πρόταση θα την υποβάλει στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Υγείας. «Η τραγική εικόνα των χιλιάδων τοξικομανών που περιμένουν στην ουρά για να ενταχθούν στα προγράμματα μεθαδόνης πρέπει να αντιμετωπιστεί δραστικά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φλωρίδης.

Ο κ. Φλωρίδης επισήμανε πως η συνταγογράφηση υποκατάστατων στους τοξικομανείς «θα πρέπει να γίνεται με ελεγχόμενη και υπό όρους συνταγογραφία από ιδιώτες γιατρούς ή γιατρούς του ΕΣΥ

Η ΜΑΥΡΗ ΑΓΟΡΑ

Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης: «Μόνον έτσι μπορεί να χτυπηθεί το παραεμπόριο των ναρκωτικών»

που θα είναι ειδικά εκπαιδευμένοι». «Υπάρχουν τεχνικά ζητήματα που μπορούν όμως να διευθετηθούν, όπως το πρόγραμμα που θα ακολουθεί ο κάθε τοξικομανής, αλλά μόνο έτσι μπορεί να χτυπηθεί το παραεμπόριο των ναρκωτικών», είπε.

Στη Γαλλία και στην Αγγλία, οι ειδικοί δηλώνουν ένθερμοι υποστηρικτές της χορήγησης υποκατάστατων από γενικούς γιατρούς και ψυχιάτρους- οι οποίοι έχουν παρακολουθήσει ειδικά σεμινάρια για να πάρουν άδεια συνταγογράφησης- αντί «στεγνών» προγραμμάτων. Στην περίπτωση της Γερμανίας όμως, κάποιοι ιδιώτες γιατροί έστησαν, εκμεταλλευόμενοι τον νόμο, μαύρη αγορά ναρκωτικών ουσιών. Νέο υποκατάστατο

Το σουμποξόν- ένα νέο υποκατάστατο που θα έρθει στη χώρα μας στα τέλη Μαρτίου- θα μπορούσε να αποτελέσει «δικλίδα ασφαλείας», τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Γιώργος Φωτεινόπουλος. «Η μεθαδόνη ενδείκνυται για μαύρη αγορά. Το σουμποξόν ωστόσο, που διατίθεται σε μορφή υπογλώσσιου χαπιού, περιέχει βουπρενορφίνη και ναλοξόνη. Ο συνδυασμός των δύο αυτών ουσιών καθιστά το προϊόν αδιάφορο προς παράνομη διακίνηση, αφού προκαλεί κάθε άλλο παρά ευχάριστο συναίσθημα. Και αυτό, γιατί στην περίπτωση που κάποιος προσπαθήσει να κάνει ενδοφλέβια κατάχρηση, το νέο σκεύασμα λόγω της ναλοξόνης προκαλεί στέρηση στα εξαρτημένα άτομα από οπιοειδή». Ακόμη πιο σημαντική είναι όμως, για τον κ. Φωτεινόπουλο, η άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος των παράλληλων χρηστών- όσων δηλαδή μπαίνουν σε προγράμματα υποκατάστασης, ενώ παράλληλα κάνουν χρήση ουσιών. «Μέχρι σήμερα επικρατεί ο νόμος της ανοχής. Γι΄ αυτό και προτείνουμε την ίδρυση μονάδων “μείωσης της βλάβης” που ουσιαστικά θα συντηρούν αυτούς τους χρήστες και θα επιβλέπουν την κατάσταση της υγείας τους».

«Μείωση της μικροεγκληματικότητας»


Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης κ. Φλωρίδης υποστηρίζει πως μόνο αν εφαρμοστεί η συνταγογράφηση μεθαδόνης- πάντα υπό αυστηρές προϋποθέσεις- θα αντιμετωπιστεί το εμπόριο σκληρών ναρκωτικών, αφού ο κάθε τοξικομανής θα μπορεί να παίρνει ελεύθερα υποκατάστατα. Παράλληλα θα αντιμετωπιστεί και η μικροεγκληματικότητα (κλοπές, διαρρήξεις, αρπαγές τσαντών):

υπολογίζεται, βάσει των δεδομένων της Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, ότι σε ποσοστό 68% κατηγορούμενοι για τέτοιες πράξεις είναι τοξικομανείς. «Εάν όμως διασφαλίζεται η χορήγηση μεθαδόνης σε αυτούς τους ανθρώπους, δεν θα έχουν λόγο να εγκληματήσουν».