Με την ένδειξη «αρχείο» γύρισε και η τελευταία σελίδα στη μυστηριώδη δολοφονία του πρώην ταγματάρχη του ρωσικού στρατού Γιώργου Κεχιόπουλου, τον Μάρτιο του 2002, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Τη δολοφονία του Κεχιόπουλου ομολόγησε ότι διέπραξε η τότε 19χρονη κουνιάδα του Ναταλία Κάνκοβα. Η καταδίκη της δεν έλυσε το μυστήριο, αφού ακόμη και η ίδια φέρεται να είπε σε αστυνομικούς που τη φρουρούσαν κατά τη δίκη της στο Εφετείο ότι «την αλήθεια δεν θα τη μάθετε ποτέ». Το θύμα και η δράστις, όμως, διαπιστώθηκε ότι πλαστογραφούσαν πιστοποιητικά υπηκόων

ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ

Αναπάντητα ερωτηματικά από τα λάθη των αστυνομικών αρχών στην προανάκριση, αλλά και τις καθυστερήσεις στη δικαστική διαδικασία

χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και τα χρησιμοποιούσαν κατόπιν ώστε να πάρουν παράνομα την ελληνική υπηκοότητα. Όμως λάθη των αστυνομικών αρχών στην προανάκριση αλλά και καθυστερήσεις στη δικαστική διαδικασία οδήγησαν αυτήν την υπόθεση οριστικά στο αρχείο. Με αυτόν τον τρόπο λήγει και η τελευταία δικαστική «εκκρεμότητα» για την 25χρονη σήμερα Ναταλία Κάνκοβα, η οποία για τη δολοφονία καταδικάσθηκε σε ενδεκαετή κάθειρξη και αποφυλακίσθηκε πρόσφατα έχοντας εκτίσει τα τρία πέμπτα της ποινής της. Η υπόθεση της δολοφονίας του Γιώργου Κεχιόπουλου άφησε αναπάντητα ερωτήματα τόσο κατά την έρευνα, όσο και στις δίκες που έγιναν με κατηγορουμένη την Κάνκοβα. Η γυναίκα είχε δηλωθεί με πλαστά πιστο ποιητικά ως κόρη του Κεχιόπουλου, ενώ στην πραγματικότητα ήταν αδελφή της συζύγου του. Η 19χρονη- τότε- κοπέλα ομολόγησε ότι τον σκότωσε και επέμεινε μέχρι και την καταδίκη της, παρ΄ ότι από την έρευνα αυτό είχε αμφισβητηθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στο πόρισμα του ιατροδικαστή αναφερόταν ότι ο 41χρονος είχε τραύματα από δύο μαχαίρια- και συμπέρανε ότι οι δράστες της δολοφονίας ήταν δύο και οπωσδήποτε όχι η μικροκαμωμένη κατηγορουμένη. Ο ιατροδικαστής πάντως, μυστηριωδώς, δεν εκλήθη να καταθέσει καν στο Εφετείο, όπως δεν είχε κληθεί να καταθέσει η σύζυγος του θύματος και αδελφή της καταδικασθείσης. Η Κάνκοβα πάντως δεν φώτισε τις συνθήκες του εγκλήματος. Συνεχώς έκλαιγε και όπως έλεγε, το μόνο που θυμόταν ήταν ότι κρατούσε μαχαίρι πάνω στο οποίο «έπεσε» το θύμα ενώ δεν έδωσε καμία εξήγηση για το γεγονός ότι το θύμα δολοφονήθηκε με δύο- και όχι με ένα- μαχαίρι.

Η Κάνκοβα παραδόθηκε στην Αστυνομία μετά τη δολοφονία του Κεχιόπουλου και επί τρεις ημέρες είχε κατορθώσει να εξαπατήσει τους αξιωματικούς της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, πείθοντάς τους πως ήταν κόρη του θύματος και πως κίνητρο της δολοφονίας ήταν το ότι ο δήθεν πατέρας της τη βίασε. Στη συνέχεια αποκαλύφτηκε ότι ήταν κουνιάδα και ερωμένη του και η ίδια ομολόγησε σε καταθέσεις της, όπως αναφέρεται και σε βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών που δημοσιεύθηκε χθες, ότι μαζί με τον σύζυγο της αδελφής της πλαστογραφούσαν δεκάδες πιστοποιητικά.

Απαλλάχθηκαν 9 κατηγορούμενοι

Η έρευνα όσον αφορά αυτό το σκέλος, ωστόσο, καθυστέρησε αδικαιολόγητα όλα αυτά τα χρόνια, ενώ σημειώθηκαν λάθη επί λαθών στην προανάκριση. Ειδικότερα, όπως τονίζεται στο βούλευμα, οι καταθέσεις που έδωσε η κατηγορουμένη ήταν ένορκες και δεν μπορούσαν να ληφθούν υπόψη και γι΄ αυτό απαλλάχθηκε από την κατηγορία της πλαστογραφίας κατ΄ επάγγελμα σε βαθμό κακουργήματος. Λόγω της καθυστέρησης απαλλάχθηκαν και άλλοι 9 κατηγορούμενοι που είχαν πάρει πιστοποιητικά και για τους οποίους τα αδικήματα στο μεταξύ παρεγράφησαν, επειδή ήταν σε βαθμό πλημμελήματος.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση για την υπόθεση πλαστογραφίας είναι ότι ο 41χρονος, που είχε στενές σχέσεις με το Ρωσικό Προξενείο Θεσσαλονίκης με το οποίο συνεργαζόταν, όπως τονίζεται στο βούλευμα, είχε εμφανίσει ως κόρη του και άλλη μία κοπέλα, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, για διάστημα τουλάχιστον ενός έτους ο Κεχιόπουλος και η κουνιάδα του εξέδιδαν πιστοποιητικά ρωσικών υπηρεσιών (άδειες οδήγησης, ληξιαρχικές πράξεις και βεβαιώσεις σπουδών) σε διάφορους πελάτες τους ακόμη και μέσα στο Ρωσικό Προξενείο.