Η αντίδραση στα προβλήματα που υπήρχαν στο σπίτι της, ανάμεσα στους γονείς της, οδήγησε αρχικά μια 14χρονη από την Πτολεμαΐδα σε μια διαφορετική, επιθετική συμπεριφορά. Στη συνέχεια το κορίτσι άρχισε να εξαφανίζεται για μέρες από το σπίτι. Η μητέρα του το βρήκε το απόγευμα της Κυριακής σε κωματώδη κατάσταση. Στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε, διαπιστώθηκε ο θάνατός του από χρήση κοκαΐνης.


Τη διαφορετική συμπεριφορά της 14χρονης την είχαν παρατηρήσει οι γείτονες, που τώρα μιλούν και για προβλήματα μέσα στην οικογένεια. Η Αστυνομία βεβαιώνει ότι τρεις φορές τους τελευταίους μήνες, συγγενείς του κοριτσιού, που ήταν μαθήτρια της Β΄ Γυμνασίου, είχαν δηλώσει την εξαφάνισή του, ενώ είχε επιστρέψει τελικά μόνο του στο σπίτι.

Η Αστυνομία έχει συλλάβει έναν 32χρονο που την προμήθευσε με κοκαΐνη, από την οποία εκτιμάται ότι προήλθε ο θάνατός της, χωρίς να είναι χρόνια χρήστης, ενώ ερευνώνται

Ο ΣΥΛΛΗΦΘΕΙΣ

Η Αστυνομία εκτιμά ότι ο 32χρονος σκόπευε να χρησιμοποιήσει τη μαθήτρια ως «βαποράκι»

τα ενδεχόμενα να έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από τον κατηγορούμενο ή και να τη χρησιμοποιούσαν ως «βαποράκι» για άλλους μαθητές.

Όπως προέκυψε από την έρευνα της Αστυνομίας, τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου προς την Κυριακή, η 14χρονη ήταν με παρέα φίλων της και διασκέδαζε σε νυχτερινό κέντρο της Πτολεμαΐδας. Μια φίλη της- λίγο μεγαλύτερητην προέτρεψε να κάνουν χρήση κοκαΐνης που διέθεσε ο 32χρονος. «Έλα να δοκιμάσουμε», φέρεται να της είπε, αφού η ίδια και στο πρόσφατο παρελθόν φέρεται να είχε κάνει χρήση άλλων ναρκωτικών, όχι όμως σκληρών, όπως διαβεβαίωνε το περιβάλλον της. Αμέσως μετά, η 14χρονη ένιωσε έντονη ζάλη και η φίλη της τη βοήθησε να επιστρέψει σπίτι της, όπου το απόγευμα της Κυριακής τη βρήκε η μητέρα της σε κωματώδη κατάσταση. Όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ήταν ήδη νεκρή.

Ο θάνατός της κινητοποίησε τις Αρχές, που μέσω της φίλης τού θύματος έφτασαν στα ίχνη του 32χρονου, ο οποίος τις προμήθευσε με κοκαΐνη και μετά τη σύλληψή του παραπέμπεται για εμπορία ναρκωτικών. Ο ίδιος και στο παρελθόν είχε απασχολήσει τις διωκτικές αρχές για κατοχή ηρωίνης.

Θεωρείται βέβαιο όμως από την Αστυνομία πως η 14χρονη θα χρησιμοποιούνταν για τη διακίνηση των ναρκωτικών στα σχολεία της περιοχής, όπως και άλλα ανήλικα παιδιά. Στα ρούχα της βρέθηκε και το καλαμάκι με το οποίο έκανε τη χρήση.

Γιατί τη σκότωσε η κοκαΐνη

Όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Ιατροδικαστικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης κ. Ματθαίος Τσούγκας, οι βασικές παρενέργειες από τη χρήση κοκαΐνης είναι καρδιαγγειακά προβλήματα, που στην περίπτωση της 14χρονης αποδείχτηκαν θανατηφόρα. «Με την κοκαΐνη ο χρήστης αποκτά υπέρ το δέον μυϊκές ικανότητες, οι οποίες όμως προκαλούν κατάρρευση του μυός της καρδιάς και συνήθως ανακοπή. Ουσιαστικά δηλαδή, η καρδιά λειτουργεί με πολύ εντονότερους ρυθμούς από αυτούς που μπορεί να αντέξει. Είναι σαν να έχεις ένα αυτοκίνητο χιλίων κυβικών και να το υποχρεώνεις να έχει επιδόσεις ανάλογες μίας Φεράρι», είπε ο κ. Τσούγκας.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, η κοκαΐνη ως διεγερτικό προκαλεί σωματική και συναισθηματική ευεξία. «Η συγκεκριμένη ουσία δεν προκαλεί σωματική εξάρτηση, αλλά μια ανάταση, την οποία οι χρήστες θέλουν να ζουν συνεχώς. Η 14χρονη πιθανότατα μετά τη χρήση αισθανόταν “θεά”, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Ένιωθε, λοιπόν, τόσο ισχυρή υπό την επίδραση της κοκαΐνης, που προφανώς πήρε τόσο όσο δεν άντεξε η καρδιά της. Κι αυτό μολονότι απ΄ ό,τι είναι μέχρι στιγμής γνωστό, δεν αντιμετώπιζε κάποια άλλα ιατρικά προβλήματα», τόνισε ο κ. Τσούγκας.

Παγιδεύτηκε στα αδιέξοδα της οικογένειας


«ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για το πρώτο περιστατικό με θανάτους νεαρών στην περιοχή της Πτολεμαΐδας», λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Βάσω Αρτινοπούλου, καθηγήτρια Εγκληματολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστήμιου. Όπως αναφέρει, τον περασμένο Μάιο, τρεις νεαροί, ηλικίας περίπου 20 ετών, πέθαναν από υπερβολική δόση ναρκωτικών στην περιοχή.

Ο θάνατος του κοριτσιού, όπως επισημαίνει η κ. Αρτινοπούλου, είναι ένα ακόμη σήμα κινδύνου. «Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι το νεαρό της ηλικίας του θύματος. Αυτό συμφωνεί με έρευνες για τη χρήση ναρκωτικών ουσιών στη χώρα μας που γίνονται το τελευταίο διάστημα και δείχνουν ότι το όριο ηλικίας των χρηστών ολοένα και μειώνεται». Συμπληρώνει, πάντως, ότι σημαντικό ρόλο έπαιξε το οικογενειακό υπόβαθρο. «Τα βιώματα που είχε το άτυχο κορίτσι από τις διαπροσωπικές σχέσεις μέσα στην οικογένεια αλλά και το ευρύτερο περιβάλλον έχουν την ειδική τους σημασία». Έρευνες, όπως τονίζει, δείχνουν ότι συχνά θύματα ενδοοικογενειακής βίας ή κακοποίησης σωματικής και ψυχολογικής, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο σε ό, τι αφορά τη χρήση ουσιών. «Κυρίως στις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει η κατάλληλη κοινωνική και ψυχολογική στήριξη για τη διαχείριση του τραύματος. Η συγκεκριμένη ανήλικη πιθανολογούμε ότι βίωνε “αδιέξοδα” στις διαπροσωπικές της σχέσεις.

Ταυτόχρονα η οικογένεια- όπως προκύπτει- παραμελούσε την ίδια, αγνοώντας τις ανάγκες της».

Υποψίες και για κακοποίηση


Η ΕΜΠΛΟΚΗ του 32χρονου οδηγεί την έρευνα στο ενδεχόμενο η 14χρονη, όπως και άλλοι μαθητές, να είχε πέσει και θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από ομάδες χρηστών και εμπόρων ναρκωτικών. Όπως δήλωσε χθες ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Βορείου Ελλάδος Ασημάκης Γκόλφης, ερευνάται αυτή η παράμετρος της εκμετάλλευσης του άτυχου κοριτσιού και στο πρόσφατο παρελθόν, ειδικά τις περιόδους που εξαφανιζόταν από το σπίτι της.