ΜΕ ΠΛΑΣΤΑ χαρτονομίσματα, κυρίως των 200 ευρώ, έχουν πλημμυρίσει τους τελευταίους μήνες πολλές περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας, τα περισσότερα πλαστά προέρχονται από εργαστήρια παραχαρακτών στη Βουλγαρία, τα οποία πλέον διακινούνται προς την Ελλάδα με ευκολία, αφού έχουν καταργηθεί οι έλεγχοι στα σύνορα.

Είναι χαρακτηριστική η κινητοποίηση που έχει γίνει στις Σέρρες, όπου εντοπίζονται τα περισσότερα πλαστά χαρτονομίσματα, κυρίως των 200 ευρώ, το τελευταίο διάστημα. Η αύξηση στην παράνομη διακίνηση προκάλεσε τη διοργάνωση ημερίδας που έγινε σε συνεργασία της Αστυνομικής Διεύθυνσης και της Τραπέζης της Ελλάδος, προκειμένου να ενημερωθούν κυρίως οι καταστηματάρχες για τα τεχνικά ασφαλείας των χαρτονομισμάτων του ευρώ.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, από τις αρχές του χρόνου έχουν σχηματιστεί 321 δικογραφίες για πλαστά και κατασχέθηκαν 930 χαρτονομίσματα των 200, 100 και 50 ευρώ. Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν μεμονωμένες συναλλαγές, αλλά θεωρείται βέβαιο και ότι αυτά τα πλαστά προήλθαν από μέλη των κυκλωμάτων παραχάραξης.

Οργανωμένα κυκλώματα

Στις 34 περιπτώσεις η Αστυνομία κάνει λόγο για οργανωμένα κυκλώματα διακίνησης, που εντοπίστηκαν χάρη στην παρατηρητικότητα καταστηματαρχών επαρχιακών πόλεων, οι οποίοι ειδοποίησαν τις αστυνομικές αρχές και εντόπισαν τους διακινητές. Για τις δικογραφίες αυτές έχουν συλληφθεί 49 άτομα, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι Βούλγαροι και είχαν έδρα τη Θεσσαλονίκη, αλλά διακινούσαν τα πλαστά σε πόλεις όπως οι Σέρρες, ο Πολύγυρος και η Έδεσσα. Στην κατοχή των παραχαρακτών βρέθηκαν 450 πλαστά χαρτονομίσματα των 100 και 200 ευρώ.

Οι ελληνικές αρχές θεωρούν βέβαιο πως στη Βουλγαρία, παρά την ένταξη της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξακολουθούν να λειτουργούν πολλά παράνομα εργαστήρια εκτύπωσης πλαστών ευρώ. Ορισμένα μάλιστα διακινούν στην αγορά παραχαραγμένα που είναι ιδιαίτερα δύσκολο να διακριθεί η πλαστότητά τους, αφού έχουν καταφέρει να αντιγράψουν πολλά από τα σημεία ασφαλείας του χαρτονομίσματος.