Μια νεαρή γυναίκα στη Σαουδική Αραβία καταδικάστηκε σε 6 μήνες φυλάκιση και 200 βουρδουλιές μετά τον ομαδικό βιασμό της από 7 άνδρες. Ο δυτικός κόσμος αντέδρασε με αποτροπιασμό, γεγονός που ενόχλησε το κατεστημένο του Ριάντ. Τώρα, η 19χρονη αφηγείται πρώτη φορά την ιστορία της.


Στη Σαουδική Αραβία έχει γίνει γνωστή ως «το κορίτσι του Κατίφ», μια νεαρή κοπέλα που βιάστηκε ομαδικά και κατόπιν ταπεινώθηκε και τιμωρήθηκε από την αστυνομία και το δικαστικό σύστημα. Σήμερα ζει σχεδόν σε συνθήκες κράτησης κατ΄ οίκον και κινδυνεύει να συλληφθεί ανά πάσα στιγμή. Η οικογένειά της παρακολουθείται από τη θρησκευτική

ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ

Η κατακραυγή εξαγρίωσε το δικαστήριο που αύξησε την ποινή σε 200 βουρδουλιές και 6 μήνες φυλάκιση

αστυνομία και τα τηλεφωνήματά της καταγράφονται. Ο δικηγόρος της Αμπντ αλ-Ραχμάν αλ-Λαχέμ, ο πιο γνωστός υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να διαγραφεί από τον νομικό σύλλογο, ενώ του κατέσχεσαν το διαβατήριο.

Βουρδουλιές και φυλακή

Το έγκλημα «του κοριτσιού από το Κατίφ» ήταν ότι δεν κράτησε το στόμα του κλειστό έπειτα από όσα υπέστη, αλλά θέλησε να προσφύγει στη δικαιοσύνη προκειμένου να τιμωρηθούν οι 7 άνδρες που την απήγαγαν και τη βίασαν. Το δικαστήριο καταδίκασε 4 από αυτούς σε ποινές από 1 έως 5 χρόνια και μετά καταδίκασε και τη 19χρονη σε 90 βουρδουλιές, επειδή «βρισκόταν σε δημόσιο χώρο συνοδευόμενη από άνδρα που δεν ήταν συγγενής της». Η διεθνής κατακραυγή εξαγρίωσε το δικαστήριο που προσαύξησε την ποινή σε 200 βουρδουλιές και 6 μήνες φυλάκιση.

Ο «Ιndependent» εξασφάλισε τη μαρτυρία της κοπέλας, κατά την οποία περιγράφει όσα της συνέβησαν. Η νεαρή είχε τηλεφωνική σχέση με έναν άνδρα όταν ήταν 16 ετών. Δεν είχαν συναντηθεί ποτέ, αλλά εκείνος έπειτα από μερικά τηλεφωνήματα της ζήτησε να του δώσει μια φωτογραφία, απειλώντας την ότι θα το πει στην οικογένειά της. Εκείνη τελικά του έδωσε τη φωτογραφία. Μερικούς μήνες αργότερα και αφού είχε παντρευτεί έναν άλλο άντρα, φοβήθηκε και ζήτησε τη φωτογραφία πίσω. Εκείνος δέχθηκε, υπό τον όρο ότι θα συναντηθούν. Οδηγούσαν προς το σπίτι της όταν ένα αυτοκίνητο σταμάτησε δίπλα στο δικό τους.

Στη γειτονιά

«Είπα στον άνδρα να μην ανοίξει την πόρτα στους αγνώστους, αλλά δεν με άκουσε. Άρχισα να ουρλιάζω». Οι άγνωστοι μετέφεραν και τους δύο σε απομονωμένο μέρος όπου τους βίασαν επανειλημμένα. «Με πήγαν σε ένα σκοτεινό δωμάτιο. Πρώτα με βίασαν δύο που κρατούσαν μαχαίρια. Τους κλωτσούσα και φώναζα. Μάταια. Μετά πάγωσα, δεν αισθανόμουν τίποτα. Δύο ώρες τούς παρακαλούσα να με αφήσουν. Μετά με βίασε και ο τρίτος. Μου είπε ότι ήξεραν πως είμαι παντρεμένη. Ύστερα με βίασε ο τέταρτος, κατόπιν ο πέμπτος που με τράβηξε και φωτογραφία. Προσπάθησα να κρύψω το πρόσωπό μου, αλλά δεν με άφησαν. Άλλοι δύο άνδρες ήρθαν, ο ένας με το πρόσωπο κρυμμένο. Με βίασαν και αυτοί και με χτυπούσαν. Έφυγαν. Αργότερα επέστρεψαν όλοι μαζί και με ξαναβίασαν. Πολλές ώρες μετά με πήγαν στο σπίτι μου. Όταν φθάσαμε, δεν μπορούσα να περπατήσω για να μπω μέσα».

Για μία εβδομάδα έπινε μόνο νερό. Διηγήθηκε στον άντρα της την ιστορία, αλλά ήδη οι βιαστές είχαν αρχίσει να διηγούνται περήφανα τα κατορθώματά τους στη γειτονιά. Ο σύζυγός της χρειάστηκε να πάει πέντε φορές στην Αστυνομία μέχρι να αρχίσουν οι συλλήψεις.

«Κανείς δεν έχει λίγη αξιοπρέπεια;»


ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ τα πράγματα ήταν ακόμα πιο δύσκολα. Οι δικαστές υπονόησαν ότι η κοπέλα είχε εξωσυζυγικές σχέσεις, τη ρώτησαν με έντονο ύφος τι δουλειά είχε να βγει από το σπίτι της. Την προσέβαλαν επανειλημμένα, αρνήθηκαν στον σύζυγό της να είναι παρών, τη χαρακτήρισαν ψεύτρα. «Όταν άκουσα ότι τους καταδίκασαν σε 1 έως 5 χρόνια κόντεψα να λιποθυμήσω. Νόμιζα ότι θα τους τιμωρούσαν για την κτηνωδία. Όταν με καταδίκασαν κι εμένα σε 90 βουρδουλιές, μου είπαν ότι πρέπει να είμαι ευχαριστημένη που δεν με στέλνουν φυλακή». Ο αδελφός της

Η περιπέτεια για τη 19χρονη δεν έχει τελειώσει. Της επιτέθηκε ο αδελφός της με σκοπό να τη σκοτώσει. Ο δικηγόρος της φοβάται πως σουνίτες εξτρεμιστές- όπως και οι βιαστές της- θα της επιτεθούν, μια και εκείνη ανήκει στη σιιτική μειονότητα, ή θα την σύρουν και πάλι στο δικαστήριο, αυτή τη φορά το θρησκευτικό. Ο σύζυγός της έχει μείνει να αναρωτιέται: «Μα καλά, κανείς από όλους αυτούς δεν έχει λίγη αξιοπρέπεια;».