Άνω - κάτω 547 επαγγέλματα

Σε ανατροπές των 547 βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων (ΒΑΕ), στα οποία υπάγονται περίπου 700.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, προχωρά η κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει μείωση αποδοχών από 50 έως 200 ευρώ τον μήνα, μείωση κατά 11% στη σύνταξη και αύξηση 5 έως 7 χρόνων εργασίας.
Η ΓΣΕΕ διεκδικεί να ενταχθούν άλλες 220 νέες ειδικότητες στον θεσμό των ΒΑΕ και η σχετική επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα. Όσοι υπάγονται στον Κανονισμό που θα ισχύσει μέχρι τα τέλη του έτους, θα εξακολουθήσουν να διέπονται από τις διατάξεις του, ενώ οι ασφαλισμένοι τα επαγγέλματα των οποίων χαρακτηρίζονται για πρώτη φορά βαρέα και ανθυγιεινά

ΕΝΩ Η ΓΣΕΕ

διεκδικεί να ενταχθούν άλλες 220 νέες ειδικότητες στον θεσμό των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων

μπορούν να υπαχθούν σε αυτές τις διατάξεις εξαγοράζοντας χρόνο ασφάλισης.

Μεταξύ των ειδικοτήτων που μελετάται να ενταχθούν στη νέα αναθεωρημένη λίστα περιλαμβάνονται και οι: οδηγοί Μετρό, εναερίτες της ΔΕΗ που δουλεύουν στη διανομή, εργαζόμενοι στους βιολογικούς καθαρισμούς αστικών λυμάτων, ακτινοθεραπευτές, ιατρικό, παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό, πολλές ειδικότητες του νοσηλευτικού προσωπικού, εργάτες, τεχνίτες, συντηρητές, τεχνολόγοι και μηχανικοί στα αντλιοστάσια λυμάτων, αποθηκάριοι απασχολούμενοι σε αποθήκες πρώτων υλών για την κατασκευή χρωμάτων, εφαρμοστές σειράς ναυπηγείου στην ξηρά, εργαζόμενοι στην παραγωγή βιομηχανιών πλαστικών, ελαστικών και απορρυπαντικών, απασχολούμενοι στην καθαριότητα, νυχτοθυρωροί (οι νυχτοφύλακες είναι ήδη), εργάτες αποθήκης φορτοεκφορτωτικών εργασιών κ.ά. Αντίθετα στο στόχαστρο της επιτροπής βρίσκονται οι παρακάτω ειδικότητες:

● Μουσικοί πνευστών οργάνων, μουσικοί και τραγουδιστές νυχτερινών κέντρων.

● Καταμετρητές κερμάτων ΗΛΠΑΠ και ΕΑΣ.

● Κουρείς- κομμωτές.

● Θαλαμηπόλοι ευαγών ιδρυμάτων.

● Σερβιτόροι, μάγειροι και προσωπικό κουζίνας. Καθαρίστριες, καμαριέρες νυχτοφύλακες, ταμίες σούπερ μάρκετ (σ.σ.: δεν καλύπτονται οι ταμίες καταστημάτων τροφίμων ή αλλού τύπου πολυκαταστημάτων).

● Φύλακες- οδηγοί ορεινών καταφυγίων, εργάτες και φύλακες φορτηγίδων, νυχτοφύλακες, κ.ά.


Οι σχεδιαζόμενες ανατροπές

1 ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ: Σταδιακή κατάργηση πρόωρων συντάξεων. Σε μητέρες ανηλίκων έως και 17 έτη, πρόσθετος χρόνος για συνταξιοδότηση- Σε εργαζόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, πρόσθετος χρόνος έως 7 έτη 2 ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ: Μείωση κατά μέσο όρο έως 35% για όλες τις κύριες και έως 50% για τις επικουρικές μέσω των ενοποιήσεων ασφαλιστικών ταμείωνΜείωση κατά 11% στη σύνταξη για όσους εξέλθουν από τη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων
Ελληνική πατέντα τα βαρέα και ανθυγιεινά

Ο ΘΕΣΜΟΣ των βαρεων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων είναι ελληνική πατέντα. Εκατοντάδες επαγγέλματα στην Ελλάδα διεκδικούν την ένταξή τους στη λίστα (ώστε να έχουν έως και κατά 5 έτη πρόωρη συνταξιοδότηση), όταν στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η μάχη των συνδικάτων επικεντρώνεται στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και του επαγγελματικού περιβάλλοντος.

Τα εργατικά συνδικάτα στις άλλες χώρες έχουν κάνει «σημαία» την πρόληψη του επαγγελματικού κινδύνου και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και όχι το «επίδομα επικίνδυνης εργασίας». Βεβαίως, στην Ελλάδα έχουμε μόνον 50 γιατρούς εργασίας, αντί για 900 που απαιτούνται. Χαρακτηριστικά μπορεί να αναφερθεί ότι στην Ιταλία τα αντίστοιχα επαγγέλματα είναι εννέα και χαρακτηρίζονται ως «επικίνδυνα», ώστε να μη γίνεται ο συνειρμός ότι κάποια εργασία βλάπτει την υγεία. Στη Γερμανία δεν υπάρχει επάγγελμα που να χαρακτηρίζεται «βαρύ και ανθυγιεινό» και μόνον οι ανθρακωρύχοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στην ηλικία των 60 ετών. Επίσης στην Κύπρο, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Δανία και το Βέλγιο δεν υπάρχει επάγγελμα που να αναγνωρίζεται ως «βαρύ και ανθυγιεινό».


Αμνησία για το Ασφαλιστικό

Τα τρία πολυδιαφημισμένα «δεν»- δηλαδή, ότι δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας, δεν θα μειωθούν οι συντάξιμες αποδοχές και δεν θα αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές- που αποτέλεσαν βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις της Ν.Δ. καθώς και έναν από τους κεντρικούς άξονες της κυβέρνησης στις προγραμματικές δηλώσεις ξέχασε χθες ο Κώστας Καραμανλής μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του.

Παράλληλα, έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές, με στόχο να περιορίσει τις έντονες αντιδράσεις για τις αλλαγές που μεθοδεύονται.

Ωστόσο πριν περάσουν δύο ώρες από την ομιλία του Πρωθυπουργού, η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με την πρώτη οργανωμένη εκδήλωση απειθαρχίας για τις κινήσεις που γίνονται στο Ασφαλιστικό. Δέκα βουλευτές της περιφέρειας κινήθηκαν σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση από την κυβέρνηση, προτείνοντας να μειωθεί κατά πέντε χρόνια το όριο ηλικίας (από τα 65 στα 60 έτη) για τη συνταξιοδότηση των γυναικών που καλύπτονται από τον ΟΓΑ! Με παρέμβασή τους στη Βουλή που προκάλεσε συναγερμό στο κυβερνητικό επιτελείο, η ομάδα των γαλάζιων

ΠΡΩΤΗ ΑΝΤΑΡΣΙΑ

Από γαλάζιους βουλευτές που πρότειναν μείωση κατά 5 χρόνια του ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των γυναικών στον ΟΓΑ

βουλευτών ζήτησε μάλιστα να κληθεί στην αρμόδια Επιτροπή ο υπουργός Απασχόλησης Βασ. Μαγγίνας για να εξεταστεί άμεσα η δυνατότητα μείωσης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για τις αγρότισσες.

Υψηλοί τόνοι
Ο Πρωθυπουργός κινήθηκε χθες σε υψηλούς τόνους, διαμηνύοντας ότι για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό «είναι συλλογική η ευθύνη όλων των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.». Παράλληλα επιτέθηκε στην αντιπολίτευση και τα συνδικάτα γιατί απέχουν από τον διάλογο που σχεδίασε η κυβέρνηση, ενώ εμφανίστηκε ανυποχώρητος για τις κυοφορούμενες αλλαγές. Αίσθηση προκάλεσε ωστόσο ο σχολαστικός τρόπος με τον οποίο ο κ. Καραμανλής απέφυγε κάθε αναφορά στα τρία «δεν» με τα οποία έδινε έμφαση έως χθες στις δεσμεύσεις του για το Ασφαλιστικό. Η πρωθυπουργική παράλειψη σχολιάστηκε ιδιαίτερα από τους βουλευτές της Ν.Δ., αφού μέχρι τώρα αρκετοί παρέπεμπαν σε αυτές τις πρωθυπουργικές δεσμεύσεις για να αντικρούσουν όσους υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση κινείται με «κρυφή ατζέντα» στο Ασφαλιστικό και προετοιμάζει το έδαφος για σκληρά μέτρα.

Τις δεσμεύσεις αυτές ο Κώστας Καραμανλής τις άφησε χθες για τον κ. Μαγγίνα, ο οποίος είπε ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις και δεν θα αυξηθούν οι εισφορές, αλλά για το τρίτο «δεν» διαφοροποιήθηκε από την απόλυτη δέσμευση του Πρωθυπουργού αναφέροντας ότι «δεν θα αυξηθούν τα γενικά όρια ηλικίας»- εν ολίγοις, το ανώτατο όριο των 65 χρόνων που ισχύει για τους άνδρες και τα 60 χρόνια για τις γυναίκες. Η αναφορά του υπουργού Απασχόλησης προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλου που έκανε λόγο για «αλλοίωση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης», καθώς προαναγγέλλεται η αύξηση των ορίων ηλικίας για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους που θα έβγαιναν στην σύνταξη πριν από τα 65 χρόνια τους.

Προτεραιότητα
Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης και κατηγόρησε για «συντηρητικές αντιλήψεις» όσους αντιδρούν στο κυβερνητικό σχέδιο. «Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι επιβεβλημένη... Η απάθεια, η διαιώνιση του ασφαλιστικού προβλήματος είναι έγκλημα εις βάρος των ασφαλισμένων, εις βάρος των επόμενων γενιών» είπε σε έντονο ύφος. Ωστόσο, απέφυγε να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο μέτρο από όσα σχεδιάζονται. Και αυτό, όπως έλεγαν κυβερνητικοί παράγοντες, ήταν συνειδητή επιλογή, ώστε η κυβέρνηση να έχει περιθώρια ευελιξίας και να μην εμφανιστεί ότι υποχωρεί αν γενικευθούν οι αντιδράσεις στην κοινωνία.

Οι ίδιες πηγές προσέθεταν ότι ήταν ξεκάθαρο και το μήνυμα του Πρωθυπουργού προς τους διαφωνούντες, καθώς οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό αποτελούν κεντρική επιλογή της κυβέρνησης που θα καθορίσει, όπως τόνιζαν, και το «μεταρρυθμιστικό» πρόγραμμα της Ν.Δ. στην Υγεία, την Παιδεία και τη Δημόσια Διοίκηση.


Η ανταρσία των «10»

ΤΟ ΚΛΙΜΑ στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. πάντως έγινε χθες ακόμη πιο βαρύ από την πρωτοβουλία των δέκα βουλευτών για το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης της αγρότισσας. Η κίνησή τους όχι μόνο ήρθε να προστεθεί στις ηχηρές διαφοροποιήσεις των γαλάζιων ανταρτών για το Ασφαλιστικό, αλλά για πολλούς στην κυβέρνηση αποδυνάμωσε και τη χθεσινή παρέμβαση του Πρωθυπουργού.

Οι δέκα βουλευτές που προέρχονται όλοι από αγροτικές περιοχές (Μ. Χαρακόπουλος, Γ. Κασαπίδης, Α. Καρπούζας, Τ. Καρυπίδης, Ι. Τζαμτζής, Σ. Κεδίκογλου, Ν. Σταυρογιάννης, Γ. Κοντογιάννης, Μ. Μπεκίρης και Ν. Παναγιωτόπουλος) υποστηρίζουν ότι με την υπάρχουσα κατάσταση αδικείται κατάφωρα η αγρότισσα, καθώς υποχρεούται να ασφαλίζεται στον ΟΓΑ από τα 21 χρόνια της και θα πρέπει να εργάζεται επί 44 χρόνια για να λάβει σύνταξη στα 65 της.

Με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής κ. Γ. Σαλαγκούδη ζητούν να κληθούν στην Επιτροπή, εν όψει του διαλόγου για το Ασφαλιστικό, ο κ. Μαγγίνας και ο διοικητής του ΟΓΑ κ. Ε. Παπαγεωργόπουλος προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, επειδή «η εξομοίωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης της αγρότισσας με τις υπόλοιπες εργαζόμενες στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, από τα 65 στα 60 έτη, είναι πράξη δικαιοσύνης», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Την πρωτοβουλία για την κίνηση των δέκα βουλευτών είχε ο βουλευτής Λάρισας κ. Μ. Χαρακόπουλος, ενώ το θέμα έθεσε στην προχθεσινή σύσκεψη που έγινε στη Ρηγίλλης με τη συμμετοχή του κ. Μαγγίνα και ο γραμματέας Αυτοδιοίκησης της Ν.Δ., βουλευτής Πέλλας κ. Ι. Τζαμτζής. Οι ίδιοι θεωρούν ότι υπάρχουν τα περιθώρια για να αποδεχθεί η κυβέρνηση το αίτημά τους και δεν το εντάσσουν στις «αντάρτικες κινήσεις» στους κόλπους της Ν.Δ. Ωστόσο ουδείς στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρεί συμπτωματικό τον χρόνο που εκδηλώθηκε η κίνησή τους, ενώ συνάδελφοί τους σημείωναν με έμφαση ότι ο υπουργός Απασχόλησης καλείται στη Βουλή να στηρίξει τη μείωση των ορίων ηλίκιας συνταξιοδότησης, όταν ο σχεδιασμός της κυβέρνηση οδηγεί σε σταδιακή προσέγγιση με το όριο των 65 χρόνων για κάθε συνταξιούχο.Γιώργος: Θα είμαστε πάντα στο πλευρό των εργαζομένων


ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ θα κατέβει το ΠΑΣΟΚ για να ανατρέψει τις αντιλαϊκές προτάσεις της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό και θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις, γιατί «ξέρει από αγώνες, ξέρει και από πεζοδρόμια», δεσμεύθηκε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου. Μιλώντας μπροστά σε ένα θερμό ακροατήριο, στο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι «θα είμαστε μπροστάρηδες στα πεζοδρόμια, στη Βουλή, στους αγώνες για τη διασφάλιση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος». Όπως είπε, «μαζί μας θα είναι ολόκληρη η προοδευτική κοινωνία που θα ακολουθήσει μια πορεία ανατροπής της συντηρητικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας». Ο πρόεδρος του Κινήματος είπε ακόμη ότι παλεύει για την ενότητα και όχι για τη διάσπαση του λαϊκού κινήματος και τους κάλεσε όλους να πουν όχι στις φωνές που δεν επιτρέπουν την ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων. Μίλησε επίσης για την ανάγκη να συγκροτηθεί «μια πλατιά κοινωνική συμμαχία» απέναντι στον νεοσυντηρητισμό και τη νεοσυντηρητική πολιτική που αποσαθρώνει την ελληνική κοινωνία, την οικονομία, τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Κατηγορεί τη Ν.Δ.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε ότι η Νέα Δημοκρατία εποφθαλμιά τα αποθεματικά των Ταμείων για να τα αξιοποιήσει σε νέες περιπέτειες αγοράς ομολόγων, για να καλύψει τις αυξανόμενες τρύπες του προϋπολογισμού. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ο διάλογος που διεξάγει είναι προσχηματικός και κατήγγειλε ότι η Ν.Δ. λεηλάτησε τα Ταμεία την περίοδο 2004-2007, ενώ στην παρούσα συζήτηση, παρ΄ ότι υποτίθεται πως κάνει διάλογο, δεν κατέθεσε ούτε μια πρόταση για το Ασφαλιστικό.

Για τις ενοποιήσεις των Ταμείων είπε ότι η κυβέρνηση προχωρεί σε αυτές χωρίς όρους και προϋποθέσεις, εξομοιώνοντας τους όρους συνταξιοδότησης προς τα κάτω. «Η επιλογή των μη προβληματικών Ταμείων ως στόχων», συμπλήρωσε, «από την κυβέρνηση, εκτός από τα οικονομοτεχνικά παράδοξα της πρότασης, υποκρύπτει μια επικοινωνιακή προσπάθεια να μας πείσει ότι τα βάζει με τα ρετιρέ του συστήματος».

«Προσχηματικός διάλογος»
Νωρίτερα, ο Θ. Πάγκαλος και αρμόδια στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως η Ε. Χριστοφιλοπούλου, η Λ. Κατσέλη, ο Γ. Μαγκριώτης και η Μ. Ξενογιαννακοπούλου, χαρακτήρισαν αδιαπραγμάτευτες αρχές την τριμερή χρηματοδότηση του συστήματος και την καταβολή κατώτερης σύνταξης από τον κρατικό προϋπολογισμό, και δήλωσαν πως δεν θα δεχθούν καμία μείωση των συντάξεων, καμία αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και των εισφορών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από