Με προδιαγραφές μαφιόζικης φαμίλιας λειτουργούσε πολυμελής οικογένεια Τσιγγάνων από τη Γιάννουλη Λάρισας: είκοσι τρία μέλη της κάθονται από χθες στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας για τη μεγάλη υπόθεση τοκογλυφίας με θύματα δεκάδες επιχειρηματίες από όλη τη Θεσσαλία.


Εκβιασμοί, απαγωγές, υφαρπαγές ακινήτων μεγάλης αξίας, περιλαμβάνονται στη δράση της συμμορίας, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Συνολικά 49 άτομα κατηγορούνται για την υπόθεση και ανάμεσά τους βρίσκονται δεκαεπτά πράκτορες του ΟΠΑΠ, οι οποίοι φέρονται να προμήθευσαν στο κύκλωμα των τοκογλύφων 6.000 κερδισμένα δελτία παιχνιδιών του Οργανισμού. Μέσω των δελτίων οι βασικοί κατηγορούμενοι ξέπλεναν τα χρήματα που αποκόμιζαν από την τοκογλυφία και τους εκβιασμούς.

Η υπόθεση έφθασε στη Δικαιοσύνη όταν ένα από τα θύματα δεν άντεξε τον εκβιασμό και κατέφυγε στην Αστυνομία. Πρόκειται για ιδιοκτήτη καφετέριας στη Λάρισα, τον οποίο το κύκλωμα απειλούσε και εκβίαζε για να πουλήσει το νεφρό του,

Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ

Η δράση τους άρχισε από κλοπές αυτοκινήτων και επεκτάθηκε στην προστασία νυχτερινών κέντρων και τη μαστροπεία

προκειμένου να πληρώσει τις οφειλές του. Από εκείνη τη στιγμή και μετά άρχισε έρευνα από την Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα δεκάδες θύματα να καταθέσουν όσα είχαν υποστεί. Θύμα του κυκλώματος κατήγγειλε ότι κρατήθηκε όμηρος και οι συγγενείς του εκβιάστηκαν έως ότου δοθούν χρήματα, άλλοι κατέθεσαν πως υποχρεώθηκαν να πουλήσουν ακίνητα για να πληρώσουν τους τόκους στη συμμορία.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο- που ξεπερνά τις 2.000 σελίδες- οι κατηγορούμενοι είχαν συστήσει συμμορία και ο καθένας είχε προκαθορισμένο ρόλο: μία ομάδα αναλάμβανε να εντοπίζει ανθρώπους- κυρίως επιχειρηματίες- με οικονομικά προβλήματα. Άλλη ομάδα προσέγγιζε τα υποψήφια θύματα και υποσχόταν «διευκολύνσεις». Στο επόμενο στάδιο δίνονταν τα χρήματα με μηνιαίο επιτόκιο 10%. Η «ομάδα κρούσης» αναλάμβανε στις περιπτώσεις που τα θύματα δεν ήταν συνεπή στις «υποχρεώσεις» τους: με εκβιασμούς, ακόμη και απαγωγές τα υποχρέωναν να πληρώσουν με όποιο τρόπο.

Πούλησαν το σπίτι

Χαρακτηριστική της δράσης του κυκλώματος είναι η περίπτωση επιχειρηματία από τη Μαγνησία, που κατέθεσε χθες τη δική του εμπειρία στο δικαστήριο. Όπως κατέθεσε, δανείστηκε από το κύκλωμα 300.000 ευρώ με την υποχρέωση να επιστρέψει 350.000 ευρώ. Όταν δεν τα κατάφερε, οι τοκογλύφοι του ζήτησαν εκβιαστικά να τους μεταβιβάσει το σπίτι του «για λόγους διασφάλισης». Πράγματι, το έκανε. Όμως, όταν κατάφερε να συγκεντρώσει τα χρήματα για να τα επιστρέψει, διαπίστωσε ότι το σπίτι του είχε ήδη πουληθεί!

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα μέλη του κυκλώματος άφηναν στα θύματά τους να καταλάβουν ότι είχαν «πλάτες» στην Αστυνομία και πως θα το μάθαιναν αμέσως αν θα μιλούσαν στις Αρχές.

Η ανάκριση για την υπόθεση, που ανετέθη λόγω της σοβαρότητάς της σε ειδικό εφέτη-ανακριτή, διήρκεσε δεκαπέντε μήνες. Στη δίκη αναμένεται να καταθέσουν περίπου 150 μάρτυρες-θύματα της συμμορίας οι περισσότεροι, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο.