Αντιμέτωπη με μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων βρίσκεται η κυβέρνηση εξ αφορμής του Ασφαλιστικού, προτού καν παρουσιάσει τις προτάσεις της, καθώς – όπως επισήμανε κι ο Γιώργος Παπανδρέου- ζητά διάλογο επί ανυπάρκτου σχεδίου κι απλώς εντείνει το αίσθημα γενικευμένης ανασφάλειας.


Ακόμη κι οι περίφημες «ιδέες» τις οποίες η κυβέρνηση διαρρέει δεξιά κι αριστερά δεν έχουν καμία σχέση με τα μέτρα που απαιτούνται για τη βιωσιμότητα του συστήματοςκάτι που καταγράφεται με τον πλέον εύγλωττο τρόπο στην ετήσια έκθεση της Κομισιόν «Απασχόληση 2007». Η Ελλάδα είναι μεν από τις χώρες που θα αντιμετωπίσουν από τα μεγαλύτερα προβλήματα το 2050 στο συνταξιοδοτικό σύστημα, αλλά η λύση που προτείνει η Κομισιόν είναι η αύξηση του λόγου μεταξύ εργαζομένων και συνταξιούχων, δηλαδή κίνητρα για την αύξηση της απασχόλησης των νέων, των γυναικών και των ηλικιωμένων.

ΒΕΒΑΙΑ, το Μαξίμου δείχνει να ανησυχεί περισσότερο για το αντάρτικο των δικών του βουλευτών- όπου στους επικριτές των χειρισμών προσετέθη χθες και ο Μιλτιάδης Έβερτ- και όχι για τις γενικευμένες αντιδράσεις της κοινωνίας. Γι΄ αυτό τον λόγο σπεύδει άρον άρον να καταθέσει στη Βουλή τον εκλογικό νόμο- και παράλληλα ζητάει αυστηρή κομματική πειθαρχία διαμηνύοντας διά στόματος Θόδωρου Ρουσόπουλου προς ολόκληρη την Κοινοβουλευτική Ομάδα ότι η επίλυση του Ασφαλιστικού είναι προγραμματική δέσμευση του Πρωθυπουργού. ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ, πάλι, το οποίο διά του προέδρου του τοποθετήθηκε τελικώς επί του Ασφαλιστικού, αναμένουν εναγωνίως την ανακοίνωση της σύνθεσης του επομένου οργάνου, την Ομάδα Πολιτικού Σχεδιασμού. Δεδομένου ότι η προχθεσινή ανακοίνωση της- υποδεέστερης από άποψη εξουσίας- ΚΟΕΣ περιελάμβανε τουλάχιστον δέκα συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, κάποιοι εικάζουν ότι και ο «πρωινός καφές», η δημιουργία του οποίου κυοφορείται, θα είναι και ολιγομελής και θα είναι του «προεδρικού κλίματος».

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΟΜΩΣ αναμένονται σήμερα και στον ΣΥΝ, όπου ο Αλέκος Αλαβάνος φέρεται προσανατολισμένος να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του – εάν δηλαδή θα παραμείνει στην ηγεσία του ΣΥΝ ή θα παραιτηθεί περιοριζόμενος στα καθήκοντα του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Αλαβάνος έκανε λόγο για όλα τα «πολιτικά και προσωπικά δεδομένα» που πρέπει να ληφθούν υπόψη.