Συναντήσεις με στελέχη του Συνασπισμού θα έχει σήμερα στην Κουμουνδούρου ο Αλέκος Αλαβάνος, με αντικείμενο το ζήτημα της παραμονής του στην προεδρία του κόμματος.


Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του ΣΥΝ δέχθηκε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, κι ενόσω βρισκόταν στην Πράγα, τηλεφωνήματα και από προσωπικότητες της Αριστεράς- εκτός κόμματος- που του εισηγήθηκαν να παραμείνει στην ηγεσία τουλάχιστον μία τριετία ακόμη.

Ο κ. Αλαβάνος και με χθεσινή του συνέντευξη στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» δεν έκλεισε το ζήτημα- που ανέδειξαν την περασμένη

ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ «ΡΕΥΜΑΤΟΣ»

έλεγαν πως εάν είναι αμετακίνητος στην απόφασή του να αποχωρήσει, τότε θα ζητήσουν την πρότασή του για τον διαδοχό του

εβδομάδα «ΤΑ ΝΕΑ»- λέγοντας ότι αυτά τα θέματα θα αποφασιστούν στο συνέδριο του κόμματος, το οποίο θα πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Ιανουαρίου.

Στελέχη του «Ρεύματος», που συγκροτούν την πλειοψηφία του κόμματος, μιλώντας στα «ΝΕΑ» έλεγαν χθες πως θα επιμείνουν στην κατεύθυνση να πείσουν τον κ. Αλαβάνο να επανεκλεγεί πρόεδρος του Συνασπισμού, ιδιότητα που θα διατηρεί εκ παραλλήλου με την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Το πιο βασικό από τα επιχείρηματά τους είναι ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του ο κ. Αλαβάνος με τις παρεμβάσεις του «κατάφερε να αποκτήσει εθνικό ακροατήριο» και να «στρέψει στον ΣΥΝ κόσμο που αμφιταλαντευόταν μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ».

Τόνιζαν ωστόσο πως εάν είναι αμετακίνητος στην απόφασή του να αποχωρήσει από την προεδρία του κόμματος, τότε θα ζητήσουν την πρότασή του για τον διάδοχό του ώστε να υπάρξει κοινή πρόταση σε σχέση με τον νέο πρόεδρο του Συνασπισμού.

Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας, που εμφανίζεται να είναι η επιλογή του Αλέκου Αλαβάνου, έχει ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση πως στην παρούσα φάση δεν επιθυμεί να αναλάβει το τιμόνι της Κουμουνδούρου και τάσσεται υπέρ της άποψης πως δεν πρέπει να αλλάξει η ηγεσία του κόμματος.

Παράλληλα, η ανανεωτική πτέρυγα έχει πάρει αποστάσεις από τη συζήτηση γύρω από το θέμα της διαδοχής, ενώ στελέχη των ανανεωτών τονίζουν πως «στο Συνέδριο του ΣΥΝ πρέπει να συζητηθούν πολιτικά θέματα και όχι θέματα που προκαλούν εσωστρέφεια, όπως αυτό της ηγεσίας ή οργανωτικά ζητήματα». Ωστόσο, ο βουλευτής του κόμματος Μιχάλης Παπαγιαννάκης είπε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ότι είναι αυτονόητο, στην περίπτωση που ο κ. Αλαβάνος αποφασίσει τελικώς να αποχωρήσει από την ηγεσία, να υπάρξουν κι άλλες υποψηφιότητες.

Προκαλεί αντιδράσεις η πρόταση Κύρκου για συνεργασία ΠΑΣΟΚ- ΣΥΝ


ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ μεταξύ ηγετικών στελεχών της Αριστεράς προκάλεσε η συζήτηση για την Κεντροαριστερά και τη συνεργασία ΠΑΣΟΚΣΥΝ που άνοιξε με συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο Λεωνίδας Κύρκος. Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς που επανειλημμένως το τελευταίο διάστημα έχει δηλώσει ότι θα πρέπει να υπάρξει κυβερνητική συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων, ανέφερε πως «η συνύπαρξη ΠΑΣΟΚ- Αριστεράς είναι μια διαδικασία μακρά και δύσκολη, ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα γι΄ αυτό που η σημερινή στιγμή αναζητά». Επιπλέον ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος δήλωσε στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» ότι πρέπει να υπάρξει συμμαχία ΠΑΣΟΚ- ΣΥΝ για κυβερνητική λύση, προτείνοντας συγχρόνως σύμφωνο κοινού αγώνα απέναντι στην κυβέρνηση.

Οι αναφορές των κ.κ. Κύρκου και Κωνσταντόπουλου προκάλεσαν την αντίδραση του Μανώλη Γλέζου, ο οποίος με γραπτή του δήλωση εκφράζει τη διαφωνία του στο ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο κομμάτων λέγοντας πως «η ρίψη σωσιβίων για να περισωθεί το ΠΑΣΟΚ και να κυβερνά τον λαό, δεν αποτελεί μόνο πολιτική αφέλεια πρώτους μεγέθους, αλλά και εντελώς ανάστροφη στρατηγική ως προς τους στόχους της Αριστεράς». Προσθέτει δε ότι «αυτό το νέο που η σημερινή στιγμή αναζητά» δεν είναι «μια συμμαχία ΠΑΣΟΚ- ΣΥΝ για κυβερνητική λύση» αλλά το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ διευρυμένος θα βοηθήσει να έρθει στην εξουσία ο λαός.