Τον Ιούνιο του 1940 ο Τσαρλς Λίντμπεργκ, φιλοναζιστής, ήρωας της αεροπορίας, χρίζεται υποψήφιος Πρόεδρος στο Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στη Φιλαδέλφεια. Στις επικείμενες εκλογές κερδίζει τον Πρόεδρο Ρούζβελτ. Και ξαφνικά, ο ασφαλής παιδικός κόσμος του επτάχρονου Φίλιπ καταρρέει. Τίποτα δεν είναι όπως πριν. Η Αμερική συμμαχεί με τη ναζιστική Γερμανία. Οι ΗΠΑ παύουν να είναι κοινωνία ανοχής. Οι πρώτες δράσεις εναντίον των Εβραίων έχουν ανιχνευτικό χαρακτήρα και τελούνται προσεκτικά. Ξεκινούν με το πρόγραμμα «Απλοί Αμερικανοί»: εβραιόπουλα περνούν το καλοκαίρι σε μεσοδυτικές πολιτείες, εντάσσονται σε οικογένειες Εθνικών. Σκοπός η αφομοίωσή τους και η περιθωριοποίηση της «εβραϊκότητας». Στη συνέχεια, Εβραίοι οικογενειάρχες αναγκάζονται από τις εταιρείες τους να μετοικήσουν σε πολιτείες, όπου ελλείπει το εβραϊκό στοιχείο. Για να «αμερικανοποιηθούν».

Ο Λίντμπεργκ κερδίζει τις εκλογές διασφαλίζοντας στους Αμερικανούς τη μη εμπλοκή της Αμερικής στον «ευρωπαϊκό πόλεμο». Όμως η διαβόητη ουδετερότητά του είναι φιλοναζιστική.

Άλλωστε, οι Εβραίοι είναι η μειοψηφία που επιθυμεί, για ιδιοτελείς φυλετικούς λόγους, τον πόλεμο, όπως λένε οι οπαδοί του ή όπως υπονοεί ο ίδιος στους λόγους του.

Τα πράγματα για τους Εβραίους στενεύουν.

Ορισμένοι σκέφτονται τη φυγή στον Καναδά. Όταν ο πρόεδρος Λίντμπεργκ εξαφανίζεται με το αεροπλάνο του, τα πράγματα εκτραχύνονται.

Οι Εβραίοι δαιμονοποιούνται.

Ξεκινούν πογκρόμ και λιντσαρίσματα.

Σκοτώνονται άνθρωποι.

Αφηγητής της ιστορίας μας είναι ο εννιάχρονος Φίλιπ Ροθ. Μέσα από τα μάτια του και μέσα από όσα ζει και βλέπει η οικογένειά του, οι γείτονες, η εβραϊκή κοινότητα στο Νιούαρκ οργανώνεται η αφήγηση και προωθείται η πλοκή του έργου. Ο συγγραφέας Ροθ βρίσκει ένα δαιμόνιο τρόπο να συνενώσει τη φρεσκάδα της άγουρης ματιάς του ανήλικου Φίλιπ με την εκ των υστέρων ώριμη εσωτερική όραση του ενήλικου Φίλιπ, που θυμάται τα γεγονότα και στοχάζεται πάνω σε αυτά. Η επιλεγμένη μεικτή οπτική προσδίδει ιστορικό και ανθρωπογνωστικό βάθος στην εξιστόρηση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από