Με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απειλεί την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ασφάλεια των τροφίμων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν έχει κάνει σημαντικά βήματα σε ό,τι αφορά την ποιότητα των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων- με πιο τρανταχτό παράδειγμα την Κεντρική Αγορά του Ρέντη- καθώς επίσης και στον τομέα των ελέγχων, η ευθύνη για τους οποίους ανήκει κυρίως στον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) αλλά και σε πολλούς και διαφορετικούς μεταξύ τους φορείς, με αλληλοκαλυπτόμενες συχνά αρμοδιότητες. Το θέμα της ασφάλειας των τροφίμων και συγκεκριμένα η κατάσταση στην αγορά του Ρέντη, καθώς και η πολιτική της Ε.Ε. για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον αρμόδιο για την Υγεία και τη Διατροφική Ασφάλεια επίτροπο της Ε.Ε. Μάρκο Κυπριανού.

Όπως είπε ο κοινοτικός επίτροπος, εξετάστηκαν μεταξύ άλλων «οι τομείς όπου η Κομισιόν ζητά κάποιες βελτιώσεις». Ειδικά για του Ρέντη, ο κ. Κυπριανού μίλησε για προβλήματα που εκκρεμούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια, όπως οι κτηνιατρικοί έλεγχοι που ασκούνται στον τομέα των ζωικών προϊόντων.

Ο κ. Κυπριανού είπε πως παρά τα θετικά βήματα που γίνονται με την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων, η Ελλάδα απέχει ακόμη πολύ από το να φθάσει στα επίπεδα που θα ήθελε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Πήραμε διαβεβαιώσεις από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρο Κοντό για βελτίωση της κατάστασης και σαφώς η Επιτροπή θα τα παρακολουθεί πάρα πολύ στενά. Ωστόσο αντιλαμβάνεσθε ότι πρόκειται για ένα θέμα που αφορά την υγεία και την προστασία του καταναλωτή, επομένως η Κομισιόν δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα», σημείωσε ο κ. Κυπριανού.

Η αγορά του Ρέντη, παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες, συνεχίζει να παρουσιάζει προβλήματα δυσλειτουργιών, με κρούσματα αλλοιωμένων τροφίμων και ελλιπών ελέγχων, οι οποίοι εντατικοποιούνται μόνο τις περιόδους των εορτών. Τις δυσλειτουργίες του συστήματος ελέγχου στην αγορά τροφίμων, έχει δεσμευθεί εδώ και πολύ καιρό ότι θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, ωστόσο μέχρι τώρα ελάχιστα έχουν γίνει, αφού οι καταγγελίες για ληγμένα τρόφιμα (κρέατα, κ.ά.) είναι συχνές.