Πάνω από 3,5 εκατ. ασφαλισμένοι σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία θα είναι οι χαμένοι, αν εφαρμοστούν τα μέτρα σοκ που έχει ρίξει το τραπέζι η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό.


Πρόκειται για μέτρα που φέρουν ανατροπές στους όρους συνταξιοδότησης ακόμη και για τους ασφαλισμένους πριν από το 1983 και κάθε άλλο παρά συμβαδίζουν με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή ότι δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και δεν θα μειωθούν οι συντάξεις.

Δεν αποκλείεται όμως η κυβέρνηση μετά τις έντονες αντιδράσεις, τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τον εσωκομματικό πόλεμο στη Ν.Δ. που έχουν προκαλέσει οι σχεδιασμοί της, να κάνει όπισθεν σε σημεία της ατζέντας της για το Ασφαλιστικό. «ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν σήμερα απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα που απασχολούν τους ασφαλισμένους για το πού οδηγούν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί έως τώρα για τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό καθεστώς.

1. Μόνο 5 οι φορείς κύριας ασφάλισης Ποιο είναι το σχέδιο για τις ενοποιήσεις ασφαλιστικών ταμείων;

Προβλέπεται η δημιουργία 5 φορέων κύριας ασφάλισης, μέσω των ενοποιήσεων των δεκάδων Ταμείων που υπάρχουν σήμερα. Αυτοί θα είναι εξής: το ΙΚΑ, ο ΟΓΑ, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, το Δημόσιο και ένα Ταμείο στο οποίο θα συμμετέχουν τα Ταμεία Τύπου, το ΤΣΜΕΔΕ (μηχανικών), το ΤΣΑΥ (υγιονομικών) και των Νομικών.

2.Θα ενοποιηθούν σε 10 τα επικουρικά Τι θα γίνει με τα επικουρικά ταμεία;

Τα 51 Ταμεία επικουρικής σύνταξης που υπάρχουν, θα ενοποιηθούν σε 10. Αυτά θα συγκροτηθούν με κριτήριο κάθε Ταμείο να περιλαμβάνει ομοειδείς επαγγελματικές ομάδες και κατ΄ αντιστοιχία των Ταμείων κύριας ασφάλισης. Επίσης, σχετικά με τα ειδικά Ταμεία για το εφάπαξ, από τα 27 που υπάρχουν θα δημιουργηθούν 2- 3 Ταμεία.

3.Εξίσωση προς τα κάτω οι ενοποιήσεις Ποια θα είναι η επίπτωση για τους ασφαλισμένους από την ενοποίηση των Ταμείων;

Η γενική αρχή του κυβερνητικού σχεδίου είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων που θα υπαχθούν σε έναν ασφαλιστικό φορέα, σταδιακά να συγκλίνουν. Η εξίσωση αυτή όμως προβλέπεται να γίνει προς τα κάτω, δηλαδή προς την κατεύθυνση των Ταμείων που έχουν τους δυσμενέστερους όρους. Αυτό σημαίνει ότι για τους ασφαλισμένους των Ταμείων που θα προσαρμοστούν, θα υπάρξουν δυσμενείς αλλαγές στο ύψος των συντάξιμων αποδοχών και των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. 4. Ψαλίδι 12%- 18% στις συντάξεις Με ποιον τρόπο θα επιχειρηθεί η μείωση των συντάξεων;

Για τους ασφαλισμένους πριν από το 1993 (στους οποίους περιλαμβάνονται και οι ασφαλισμένοι πριν από το 1983) που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, το Δημόσιο, τις ΔΕΚΟ, τις τράπεζες και τα ειδικά Ταμεία, για τους οποίους το ύψος της σύνταξης είναι ένα συγκεκριμένο ποσοστό είτε του τελευταίου μισθού τους είτε του μέσου όρου των αποδοχών που είχαν την καλύτερη διετία του ασφαλιστικού βίου τους, ή την τελευταία διετία, ή των πέντε καλύτερων ετών της τελευταίας δεκαετίας, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει τα εξής:

Στο μέλλον, ο υπολογισμός της σύνταξης θα γίνεται με βάση τον μέσο όρο των μισθών κατά την τελευταία δεκαετία. Αυτό οδηγεί σε μικρότερες συντάξεις σε σχέση με σήμερα. Σύμφωνα με υπολογισμούς, θα υπάρξει μείωση συντάξεων κατά 12%- 18% για την κύρια και κατά 20%- 50% για την επικουρική.

5.Χάνουν 5%- 6% και οι μετά το 1993 Τι προβλέπεται για τους ασφαλισμένους μετά το 1993;

Γι΄ αυτούς τους ασφαλισμένους η σύνταξη είναι ποσοστό επί του μέσου μισθού τους την τελευταία πενταετία. Με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές, προβλέπεται ο υπολογισμός της σύνταξης να γίνει σταδιακά με βάση τους μισθούς της τελευταίας δεκαετίας. Και στην περίπτωση αυτή, θα υπάρξει μείωση συντάξεων κατά μέσο όρο 5%- 6%.

6.– 35% οι συντάξεις αυτοαπασχολούμενων Τι σχεδιάζεται για τις συντάξεις των αυτοαπασχολούμενων;

Για τους αυτοαπασχολούμενους (ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ) πριν από το 1993 σχεδιάζεται να μειωθεί το ποσοστό αναπλήρωσης, με βάση το οποίο υπολογίζεται το ύψος της σύνταξή τους. Σήμερα για κάθε έτος ασφάλισης το ποσοστό αναπλήρωσης είναι 3% και υπολογίζεται επί ενός τεκμαρτού εισοδήματος. Το άθροισμα των ποσών που προκύπτουν για κάθε ασφαλιστικό έτος είναι η σύνταξη. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει το ποσοστό αυτό στο 2%. Αυτό το μέτρο θα επιφέρει μείωση συντάξεων έως και 35% κατά μέσο όρο.

7.Δουλειά για 39-40 χρόνια Θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση;

Το σχέδιο προβλέπει κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Άρα, θα θιγούν όσοι με βάση το σημερινό καθεστώς συνταξιοδοτούνται πρόωρα (γυναίκες κ.ά.). Επίσης, προβλέπεται κατάργηση της συνταξιοδότησης με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας για τους ασφαλισμένους πριν από το 1983 και καθιέρωση ορίου ηλικίας στα 58 ή 60 έτη. Παράλληλα, σχεδιάζεται να καταργηθεί η δυνατότητα αποχώρησης με 37 έτη χωρίς όριο ηλικίας. Ακόμη, στις προθέσεις είναι ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας να επεκταθεί στα 39 ή 40 χρόνια.

8. Ημερομηνία-κλειδί η 1/1/2013 Θα υπάρξει μεταβατική περίοδος για την εφαρμογή των μέτρων; Οι αλλαγές σχεδιάζεται να αρχίσουν σε 5 χρόνια από την ψήφιση του νόμου, την οποία η κυβέρνηση τοποθετεί αρχές του 2008. Αυτό σημαίνει ότι αλλαγές θα ισχύσουν από την 1/1/2013. Παράλληλα οι προσαρμογές που θα προβλέπονται σχεδιάζεται να ολοκληρωθούν έως το 2023. Δηλαδή, με βάση αυτά τα δεδομένα, όσοι συνταξιοδοτηθούν μέχρι τις 31.12.2012 δεν θα έχουν απολύτως καμία επίπτωση από τις αλλαγές.

9.Βάζουν χέρι στα αποθεματικά Τι σχεδιάζεται για τα αποθεματικά των Ταμείων;

Σχεδιάζεται η δημιουργία ειδικού λογαριασμού με τα αποθεματικά όλων των Ταμείων που θα συγχωνευθούν. Από αυτόν, το 10% θα δίνεται για τη χρηματοδότηση του συστήματος και τα υπόλοιπα χρήματα θα τα διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος.

10. Από 1/1/2008 τα νέα Βαρέα Τι προβλέπεται για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα;

Η ειδική επιτροπή για την αναμόρφωση της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων που αφορούν 700.000 εργαζόμενους, θα συνεδριάσει εκ νέου στις 3 Δεκεμβρίου. Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα 20.000 εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και κάποιων ειδικοτήτων νοσηλευτικού προσωπικού όπως οι βοηθοί ακτινολόγων, ενώ μία σειρά άλλων επαγγελμάτων όπως καθαριστές κτιρίων και νυχτοφύλακες θα αποχαρακτηριστεί. Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι οι αλλαγές στα Βαρέα και Ανθυγιεινά να ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2008. Όσοι υπάγονται στον Κανονισμό που θα ισχύσει μέχρι τα τέλη του έτους θα εξακολουθήσουν να διέπονται από τις διατάξεις του, ενώ οι ασφαλισμένοι τα επαγγέλματα των οποίων χαρακτηρίζονται πρώτη φορά Βαρέα και Ανθυγιεινά, μπορούν να υπαχθούν σε αυτές τις διατάξεις εξαγοράζοντας χρόνο ασφάλισης.

«Κουκουλώνουν» την αποκάλυψη για εισφοροδιαφυγή 70 δισ. ευρώ


Να «κουκουλώσει» το ζήτημα και τις έντονα αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσε δήλωση του νέου ειδικού γραμματέα της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ) Σ. Κλαδά, ότι η εισφοροδιαφυγή και η φοροδιαφυγή στη χώρα μας αγγίζει το αστρονομικό ποσό των 70 δισ. ευρώ, επιχείρησε χθες η κυβέρνηση.

Πρόκειται για δήλωση που προκάλεσε έντονο θόρυβο, καθώς εκθέτει την κυβέρνηση η οποία επιχειρεί να ανατρέψει το ασφαλιστικό σύστημα, με μείωση συντάξεων και αύξηση ορίων ηλικίας στο όνομα της εξοικονόμησης πόρων για τη χρηματοδότησή του, και την ίδια ώρα ομολογεί ότι δεν εισπράττονται ποσά 70 δισ. ευρώ από εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή.

Ύστερα από κυβερνητική παρέμβαση, ο κ. Κλαδάς επιχείρησε να ανασκευάσει τις δηλώσεις του, υποστηρίζοντας χθες ότι εννοούσε πως τα 70 δισ. ευρώ δεν αφορούν σύνολο εισφορών και φόρων που δεν εισπράττονται, αλλά το συνολικό ύψος του εισοδήματος που δεν φορολογείται και δεν αποφέρει πόρους στα ταμεία.