ΤΡΕΙΣ ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ στον κρατικό ισολογισμό του 2006 που εγείρουν θέμα μη εφαρμογής των σχετικών συνταγματικών επιταγών, αποκάλυψε το Ελεγκτικό Συνέδριο. Το ανώτατο δικαστήριο σε έκθεση που συνέταξε, έπειτα από έλεγχο εντόπισε δαπάνες που δεν εμφανίστηκαν στα έξοδα του Δημοσίου, σύσταση ειδικών λογαριασμών εκτός προϋπολογισμού, αλλά και μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των εσόδων που βεβαιώνει και εισπράττει το Δημόσιο καθώς και μεταξύ των εξόδων που προϋπολογίζει και τελικά πραγματοποιεί. Ειδικότερα, οι δικαστές εντόπισαν:

● Δαπάνες του Δημοσίου 194,5 εκατ. ευρώ το 2006, για τις οποίες είτε δεν εκδόθηκαν τα σχετικά χρηματικά εντάλματα είτε δεν εμφανίστηκαν στα έξοδα του προϋπολογισμού. Οι δαπάνες αυτές αφορούν κυρίως μισθούς και συντάξεις, επιστροφές δασμών και τελών χαρτοσήμου και επιστροφές φόρου εισοδήματος. Το αντίστοιχο ποσό που είχε εντοπιστεί στον ισολογισμό του 2005 ήταν περίπου 2 δισ. ευρώ.

● Σύσταση λογαριασμών εκτός προϋπολογισμού στους οποίους εμφανίζονται δαπάνες και πληρωμές από κατάπτωση δανείων που είχαν χορηγηθεί με την εγγύηση του κράτους. Το 2006 το σχετικό ποσό ανέρχεται σε 253,7 εκατ. ευρώ από 194,5 εκατ. ευρώ που ήταν το 2005.

● Σημαντική απόκλιση μεταξύ των εσόδων που βεβαιώνει και των εσόδων που τελικά εισπράττει το Δημόσιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2006 το Δημόσιο βεβαίωσε 116,2 δισ. ευρώ, αλλά τελικά εισέπραξε 90,5 δισ. ευρώ (υστέρηση 22,15%). Επίσης, όσον αφορά τις δημόσιες δαπάνες είχαν προϋπολογιστεί για το 2006 στα 81,5 δισ. ευρώ και τελικά διαμορφώθηκαν στα 88,1 δισ. ευρώ.