Αν Αναγνώστη μου είσαι μηχανικός αυτοκινήτων ή φαναρτζής ή πουλάς ανταλλακτικά και στο μαγαζί σου ήρθε ένα κόκκινο Citroen Saxo χτυπημένο μπροστά, τότε αυτό είναι ίσως ένα μήνυμα για σένα. Ο οδηγός του συγκεκριμένου αυτοκινήτου είναι πιθανότατα αυτός που τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής προς το Σάββατο, παρέσυρε και στη συνέχεια εγκατέλειψε στον δρόμο έναν άνθρωπο, στην Πέτρου Ράλλη, στο ύψος της Αγίας Άννης. Ο άνθρωπος αυτός πέθανε αβοήθητος. Δεν του έδωσε καν την ευκαιρία να παλέψει για τη ζωή του σε ένα νοσοκομείο. Το θύμα είχε δύο παιδάκια που τώρα θα μεγαλώσουν χωρίς τον πατέρα τους.

Να εξηγούμαι: δεν γνώριζα τον άνθρωπο που σκοτώθηκε ούτε εγώ ούτε κατά πάσα πιθανότητα και όλοι εκείνοι που μέσω του Διαδικτύου, εδώ και τρεις μέρες, κάνουν ό,τι μπορούν να για βρεθεί ο υπαίτιος. Ήταν αρκετό ένα μήνυμα- έκκληση του αδελφού του στο Ίντερνετ, για να στηθεί μια απίστευτη αλυσίδα αλληλεγγύης, με στόχο να γίνει γνωστή αυτή η υπόθεση και ο οδηγός που άφησε αβοήθητο στην άσφαλτο έναν άνθρωπο, να απαντήσει γιατί το έκανε. Σε δεκάδες sites, blogs, e-mails έχει φθάσει αυτή η έκκληση, προκειμένου ο οδηγός του κόκκινου αυτοκινήτου- όπως φάνηκε από τα συντρίμμια που έμειναν στον τόπο του δυστυχήματος- να εντοπιστεί. Κομματάκι αυτής της αλυσίδας προσπαθεί να γίνει και αυτό το μήνυμα: όσοι περισσότεροι άνθρωποι το μάθουν, όσο περισσότερο κυκλοφορήσει, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να έχει αποτέλεσμα.

Δεν ξέρω, μπορεί κάποιος να πει ότι αυτή είναι δουλειά της Αστυνομίας, να βρίσκει, δηλαδή, ενόχους. Αλλά πάλι, αν κάποιος ξέρει κάτι, μπορεί να λειτουργήσει όπως ο οδηγός του κόκκινου αυτοκινήτου; Να το ξεχάσει, δηλαδή, και απλώς να φύγει;