Μόλις στο 5% των καμένων περιοχών της Αρκαδίας και της Ηλείας έχουν γίνει αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα έως τώρα, σύμφωνα με έρευνα της Σχολής Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστήμιου Αθηνών.

«Ακόμα όμως κι αυτά που έχουν γίνει δεν προσφέρουν ουσιαστική προστασία, καθώς έχουν τοποθετηθεί με λανθασμένο τρόπο», αναφέρει ο καθηγητής Γεωλογίας κ. Ευθύμιος Λέκκας, επικεφαλής του ερευνητικού κλιμακίου.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της περιοχής Ηρώου, έξω από τη Μεγαλόπολη. «Η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων αλλά και η “άκυρη” τοποθέτηση των λιγοστών κορμοπλεγμάτων που υπάρχουν στην περιοχή φέρει μεγάλο μέρος της ευθύνης για την πλημμύρα στη Μεγαλόπολη», λέει ο κ. Λέκκας. Στις φωτογραφίες που τράβηξαν μέλη του ερευνητικού

ΕΩΣ ΤΟ 2013 Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

645 εκατ. ευρώ θα κοστίσει η αποκατάσταση των ζημιών στους πυρόπληκτους νομούς της Πελοποννήσου και της Εύβοιας

κλιμακίου φαίνεται ξεκάθαρα πλήθος κλαδοπλεγμάτων που βρίσκονται σε αργιλικά εδάφη, τα οποία όμως δεν κινδυνεύουν από διάβρωση. Επιπλέον, στις πλαγιές των στροφών της Εθνικής που οδηγεί στη Μεγαλόπολη έχουν τοποθετηθεί φράγματα μόνο σε ένα σημείο- εκεί που είναι ορατό από τον δρόμο- ενώ στην ακριβώς δίπλα πλαγιά, όπου επίσης υπάρχουν ρέματα, δεν υπάρχουν καθόλου φράγματα. Ένα ακόμα παράδειγμα αστοχίας αυτών των έργων είναι η τοποθέτηση κορμοπλεγμάτων στην κορυφή του βουνού όπου βρίσκεται η Μάκιστος και η Αρτέμιδα, «όπου η διάβρωση αλλά και η συσσώρευση υδάτων είναι μηδαμινή», αναφέρει ο καθηγητής.

Φοβούνται νέες κατολισθήσεις
Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις του κ. Λέκκα, οι κίνδυνοι για περαιτέρω κατολισθήσεις και πλημμύρες στις περιοχές της Ηλείας και της Αρκαδίας είναι ιδιαίτερα αυξημένοι. Πριν από τις βροχοπτώσεις στα καμένα είχαν σημειωθεί περίπου 400 κατολισθήσεις, ενώ το ερευνητικό κλιμάκιο του Πανεπιστημίου Αθηνών είχε εντοπίσει 120 περιοχές, οι οποίες κρίνονταν υψηλής επικινδυνότητας και έπρεπε να έχουν γίνει αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα. Την ίδια ώρα, κίνδυνος διάβρωσης και αποσάθρωσης του εδάφους για 2.230.000 στρέμματα εγκυμονεί στις πυρόπληκτες περιοχές της Πελοποννήσου και της Εύβοιας, σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε από 150 επιστήμονες υπό την επίβλεψη και τον συντονισμό καθηγητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με τη Γεωπονική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, τη Δασολογική Σχολή του ΑΠΘ, το ΕΘΙΑΓΕ και τη WWF Ελλάς. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η αποκατάσταση των ζημιών στους πυρόπληκτους νομούς της Πελοποννήσου και της Εύβοιας θα κοστίσει 645 εκατ. € και η αποκατάσταση θα διαρκέσει έως το 2013.


Θα βουλιάξουν οι πεδινές περιοχές

ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ του κίνδυνου έκρουσαν χθες οι επιστήμονες, οι οποίοι επισημαίνουν ότι σε περίπτωση βροχών το έδαφος κινδυνεύει να αποσαθρωθεί, προκαλώντας καταστροφές και πλημμύρες ακόμη και στις πεδινές περιοχές. Η επισήμανση έγινε στη διάρκεια συνέντευξης για την παρουσίαση του προγράμματος «Αποκατάστασης και Ανάπτυξης του Αγροτικού Τομέα των Δασών και της Προστασίας του Περιβάλλοντος στις πυρόπληκτες περιοχές», από τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Επικράτειας Αλέξανδρο Κοντό και Θεόδωρο Ρουσόπουλο.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αν το έδαφος δεν συγκρατηθεί, τότε οι χείμαρροι και τα ποτάμια που θα φουσκώσουν θα κατακλείσουν όλες τις πεδινές περιοχές με πέτρες και χώματα, καταστρέφοντας εγκαταστάσεις και υποδομές. Απαιτείται άμεσα να ληφθούν μέτρα, τα οποία πάντως χθες δεν ακούστηκαν, για την αναδάσωση των καμένων περιοχών, η οποία πρέπει να συνοδεύεται από εκτεταμένα εγγειοβελτιωτικά έργα. Τα τελευταία ωστόσο δεν προλαβαίνουν φέτος να είναι έτοιμα, αφού πρώτα πρέπει να προηγηθούν μελέτες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από