ΠΕΡΑ από όσα θα λέει ο προϋπολογισμός που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, σημασία έχουν και αυτά που δεν θα λέει αλλά θα μας επηρεάσουν, ίσως και περισσότερο, το 2008.

Ο προϋπολογισμός θα προαναγγέλλει μια δόση φόρων, ορισμένοι από τους οποίους θα είναι νέοι και άλλοι παλιοί και αυξημένοι. Μόνο έτσι μπορεί να δικαιολογήσει τα περίπου 6 δισ. ευρώ των πρόσθετων εσόδων που θα προβλέπει. Δεν είναι όμως καθόλου βέβαιο ότι η δόση αυτή θα είναι επαρκής για να εξασφαλίσει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Αν αποδειχθεί στην πορεία του χρόνου ότι δεν είναι, τότε η κυβέρνηση θα καταφύγει σε πρόσθετα μέτρα. Δηλαδή, πρόσθετους φόρους που θα της επιτρέψουν να συγκρατήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της έναντι των Βρυξελλών. Και φυσικά αυτοί οι πρόσθετοι φόροι θα είναι έμμεσοι, δηλαδή οι πλέον άδικοι, αφού τους πληρώνουν αναλογικά περισσότερο οι οικονομικώς ασθενέστεροι.

Αυτό που δεν θα προαναγγέλλει, παρά μόνο εμμέσως, ο προϋπολογισμός είναι η εισοδηματική πολιτική στο Δημόσιο. Όλα δείχνουν ότι θα είναι σφιχτή, μια πολιτική του 3%, αλλά οι άμεσα ενδιαφερόμενοι θα μάθουν τα ακριβή μεγέθη τον επόμενο χρόνο.

Υπάρχει και ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο ο προϋπολογισμός αυτός θα μας κρατήσει πολλά μυστικά. Είναι ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος καθώς έχει αποτελέσει εσωκομματικό στόχο τελευταίως αποφεύγει να πει οτιδήποτε. Ιδίως λέξεις που αρχίζουν από φ…