ΣΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ κόντρα βρίσκονται ο εμπλεκόμενος στην υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης με τον Μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομο, από τον οποίο διεκδικεί με αγωγή στο Πρωτοδικείο Αθηνών αποζημίωση 300.000 ευρώ.

Τους λόγους που τον οδήγησαν να στραφεί εναντίον του κ. Χρυσόστομου εξηγεί αναλυτικά στην αγωγή του ο αρχιμανδρίτης αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: «Ο εναγόμενος Μητροπολίτης Ζακύνθου, λόγω της παγκοίνως γνωστής αντιπαράθεσης και της οξύτητας των σχέσεών του με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο και με αφορμή τη φερόμενη εμπλοκή μου στο λεγόμενο “παραδικαστικό κύκλωμα”, άδραξε της πολυποθήτου ευκαιρίας να επιτεθεί στον Αρχιεπίσκοπο διατυπώνοντας εναντίον του, αλλά κυρίως σε βάρος μου, ψευδείς και συκοφαντικούς ισχυρισμούς». Ο Ι. Γιοσάκης παραθέτει τις επίδικες δηλώσεις του αντιδίκου του από το 2005 έως και τις αρχές του 2007 επισημαίνοντας κάθε φορά ότι στόχος ήταν ο κ. Χριστόδουλος. Υπενθυμίζεται ότι εις βάρος του αρχιμανδρίτη έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για σειρά αξιοποίνων πράξεων (κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα) που συνδέονται με τη δράση του παραδικαστικού κυκλώματος. Ήδη, ο εισαγγελέας έχει εισηγηθεί την παραπομπή του αρχιμανδρίτη σε δίκη για όσες πράξεις θεωρεί ότι προκύπτουν ενδείξεις ενοχής, ενώ αναμένεται η έκδοση βουλεύματος από το Συμβούλιο Εφετών, τα μέλη του οποίου θα κρίνουν αν τελικά ο Ι. Γιοσάκης θα καθήσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Ο ίδιος πάντως, από την πρώτη στιγμή που το όνομά του ενεπλάκη στη δικαστική έρευνα αρνείται όλες τις πράξεις που του έχουν κατά καιρούς αποδοθεί.

Σκοπός του Μητροπολίτη Ζακύνθου κατά τον Ι. Γιοσάκη «ήταν να βλάψει εμένα επαγγελματικά, να προσβάλει την τιμή και την υπόληψή μου, να με συκοφαντήσει, γι΄ αυτό και επιδίωξε να με εμφανίσει δήθεν ως ανέντιμο κληρικό με παρασκηνιακές και ανήθικες δραστηριότητες, συναλλασσόμενο με επίορκους δήθεν δικαστές και άλλα αμφισβητούμενης ηθικής και νομιμότητας πρόσωπα, ώστε να ζημιωθεί η φήμη και να πληγεί βάναυσα η καλή πορεία μου στην Εκκλησία και την κοινωνία».