Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν δυο νέες επιστημονικές μελέτες για τα χάπια αδυνατίσματος, την ώρα που όλο και περισσότεροι άνθρωποι καταφεύγουν σε διάφορα σκευάσματα για να απαλλαγούν από τα περιττά κιλά. Στο στόχαστρο των επιστημόνων μπήκε ιδιαίτερα το Rimonabant, το οποίο κυκλοφορεί στην Ευρώπη με την εμπορική ονομασία Αcomplia, καθώς συνδέεται με την εκδήλωση σοβαρών ψυχιατρικών διαταραχών, όπως αναφέρεται σε άρθρο της βρετανικής επιστημονικής επιθεώρησης «Τhe Lancet». Η δημοσίευση έγινε μερικές μέρες έπειτα από ομαδική αγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες για «παραπλανητικές» πληροφορίες στις αντενδείξεις του σκευάσματος.

Στην Ευρώπη, ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, αφού εξέτασε 4.000 ασθενείς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι από αυτούς ελάμβαναν τη δόση των 20 μιλιγκράμ ημερησίως παρουσίαζαν κατά 40% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν παρενέργειες σε σχέση με τους ασθενείς που ελάμβαναν ψευδοφάρμακο. Ειδικότερα οι ασθενείς που ελάμβαναν το Rimonabant είχαν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν συμπτώματα κατάθλιψης και τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν αγχώδεις διαταραχές. «Η έρευνά μας έδειξε ότι η λήψη 20mg την ημέρα του Rimonabant αυξάνει τον κίνδυνο ψυχολογικών διαταραχών, όπως διαταραχή στη διάθεση και άγχος», τονίζουν οι επιστήμονες, υπογραμμίζοντας ότι ασθενείς που πάσχουν από κατάθλιψη ή άλλες ψυχολογικές ασθένειες αποκλείστηκαν από το δείγμα.

Στις 13 του περασμένου Ιουλίου Αμερικανοί ειδικοί είχαν ταχθεί κατά της διάθεσης του σκευάσματος στην αγορά των ΗΠΑ, καθώς είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η λήψη του φαρμάκου προκαλούσε τάσεις αυτοκτονίας. Στις 29 Ιουλίου η παρασκευάστρια εταιρεία Sanofi-Αventis ανακοίνωσε ότι απέσυρε από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων την αίτησή της για τη διάθεση του προϊόντος στην αγορά. Αντίθετα στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων αποφάσισε στις 19 Ιουλίου να μην αποσύρει το προϊόν από την αγορά, αλλά να μπει στις οδηγίες η επισήμανση ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από άτομα που πάσχουν από βαριά κατάθλιψη ή λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά.

Εξάλλου, η επιστημονική επιθεώρηση «Βritish Μedical Journal» δημοσίευσε έρευνα σύμφωνα με την οποία τα σκευάσματα Rimonabant, Οrlistat και Sibutramine προκαλούν την απώλεια ελάχιστου βάρους.