Κόμπακτ με ενσωματωμένο… φωτογράφο


Δεν σταματούν να βγαίνουν νέες φωτογραφικές μηχανές κόμπακτ με πολλές νέες τεχνολογίες που διευκολύνουν τον χρήστη να βγάζει καλύτερες φωτογραφίες κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Κι αν αναλογιστεί κανείς πόσο συχνά βγαίνουν νέες φωτογραφικές και κινητά τηλέφωνα με βελτιωμένες κάμερες, καταλαβαίνει ότι όλοι βγάζουν φωτογραφίες. Το σίγουρο είναι πως οι φωτογραφίες που βγάζουν οι φωτογραφικές μηχανές είναι πολύ καλύτερης ποιότητας από εκείνες των κινητών.

Οι καινούργιες μηχανές έχουν όλες οπτικό ζουμ, από 3x (τα περισσότερα μοντέλα) μέχρι 5x (η Sony). Διαθέτουν επίσης την τεχνολογία «anti-shake», που σταθεροποιεί την εικόνα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Επίσης, όλες έχουν φλας, αλλά μπορούν να πάρουν μία αρκετά καλή φωτογραφία σε χαμηλό φωτισμό.

Ο μύθος των megapixel

Οι κατασκευαστές έχουν εγκαταλείψει την κούρσα των megapixel, σταματώντας στα 8, σε αυτή την κατηγορία μηχανών, μια που περισσότερα megapixel δεν σημαίνουν απαραίτητα καλύτερες φωτογραφίες. Τα περισσότερα μοντέλα στην κατηγορία διαθέτουν 8 Μp, ενώ κάποια έχουν 7 Μp. Οι διαφορές στην ποιότητα φαίνονται μόνο όταν τις τυπώνετε στο σύνηθες μέγεθος 10Χ15. Αυτά που διαφέρουν από κόμπακτ σε κόμπακτ είναι τα χαρακτηριστικά τους και η πολλαπλή τους χρησιμότητα.

«Βλέπουν» πρόσωπα

Εδώ και πολύ καιρό, οι φωτογραφικές μηχανές μπορούν να διακρίνουν τις συνθήκες που επικρατούν στη φωτογράφιση- για παράδειγμα, πόσο φως έχει σε ένα τραπέζι με κεριά. Αλλά τώρα, μπορούν πλέον να καταλάβουν τι είναι αυτό που «βλέπουν» στο κάδρο. Χάρη στην ευρέως διαδεδομένη τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, οι μηχανές αναγνωρίζουν πού βρίσκονται τα ανθρώπινα πρόσωπα,

tips

Οι μηχανές βγαίνουν πια σε πολλά χρώματα και όχι μόνο στα κλασικά ασημί και μαύρο

εστιάζουν πάνω τους και προσαρμόζουν την έκθεση της εικόνας!

Μόνο αν χαμογελάτε!

Υπάρχει ακόμα και η λειτουργία «διάφραγμα χαμόγελου» της Sony, με το οποίο η μηχανή «αρνείται» να τραβήξει τη φωτογραφία- ακόμα κι αν έχετε πατήσει το κουμπί- μέχρι να χαμογελάσει το πρόσωπο που βρίσκεται στο κάδρο! Τα μοντέλα της Ρanasonic και Canon διαθέτουν ευρυγώνιο φακό, με τον οποίο μπορούν να χωρέσουν πολλά άτομα στην εικόνα σε μία ομαδική φωτογράφιση, χωρίς να χρειαστεί να οπισθοχωρήσει αυτός που κρατά τη μηχανή.

Μια άλλη δυνατότητα των μηχανών αυτών είναι η λήψη βίντεο, που δεν έχει πολλά να ζηλέψει από μια απλή βιντεοκάμερα. Το ΥouΤube είναι γεμάτο οικογενειακά βίντεο 90 δευτερολέπτων. Τα περισσότερα μοντέλα τραβούν βίντεο σε ανάλυση 640×480 pixel και 30 καρέ το δευτερόλεπτο. Η Ρanasonic μάλιστα, μιμείται το σχήμα widescreen των μοντέρνων τηλεοράσεων.

Οι μηχανές βγαίνουν πια σε πολλά χρώματα και όχι μόνο στα κλασικά ασημί και μαύρο. Στα χαρακτηριστικά της Οlympus αναφέρεται ότι αντέχει στα χτυπήματα και είναι αδιάβροχη. Όλα τα μοντέλα μπορούν να φωτογραφίζουν σε συνθήκες κακού φωτισμού χωρίς φλας. Αν, όμως, το αντικείμενο κινείται, η φωτογραφία βγαίνει θολή.

ΝΕΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ


Εκτυπωτής που πάει όπου πάτε

Ο μικρός εκτυπωτής της Canon Selphy CΡ740 έχει το ιδανικό μέγεθος για να τον παίρνετε μαζί σας και να τυπώνετε από κινητά τηλέφωνα και από ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές χωρίς τη μεσολάβηση υπολογιστή.

Το μηχάνημα ζυγίζει ένα κιλό και διαθέτει οθόνη 2,5 ιντσών, στην οποία μπορείτε να δείτε τις φωτογραφίες, να τις κόψετε και να προσαρμόσετε το χρώμα και τον βαθμό φωτεινότητας.

Μίνι boombox από χαρτόνι

Να κι ένα μίνι boombox για το iΡod από την εταιρεία Suck UΚ. Το αξιοπερίεργο είναι πως είναι φτιαγμένο από χαρτόνι, έχει αληθινά ηχεία και στη μέση μία υποδοχή για όλα τα μηχανήματα mp3 players.

Λειτουργεί με μπαταρίες και δεν έχει τηλεκοντρόλ. Το προϊόν αναμένεται να κυκλοφορήσει στα τέλη του μήνα και θα το βρείτε στην ιστοσελίδα της εταιρείας. Για πεντακάθαρη εικόνα

Ο νέος βιντεοπροβολέας της Sony Βravia VΡL-VW60 χρησιμοποιεί την τεχνολογία της εταιρείας που εξασφαλίζει ευκρινή εικόνα ανάλυσης 1080p Full ΗD. Συνεργάζεται άριστα με άλλες συσκευές του συστήματος Ηome Τheatre της Sony μέσω των συνδέσεων ΗDΜΙ, ώστε να εκτελείτε διάφορες εντολές πατώντας ένα κουμπί στο τηλεκοντρόλ. Οι κατασκευαστές του υπόσχονται πεντακάθαρη εικόνα που αναδεικνύει τις λεπτομέρειες της ταινίας.

Τα μοντέλα


1 Sony Cyber-shot DSC Τ200

Η μηχανή της Sony διαθέτει οπτικό ζουμ 5x και ολόκληρη η πίσω πλευρά καλύπτει μια οθόνη αφής χωρίς κουμπιά. Τα μενού στην οθόνη ενεργοποιούνται με ένα άγγιγμα και είναι εύχρηστα κι απλά. Η αυτόματη εστίαση γίνεται ταχύτατα, διαθέτει τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων, ενώ καταλαβαίνει πότε χαμογελούν τα πρόσωπα στο κάδρο για να τραβήξει την εικόνα.

2 Panasonic Lumix DM C-FΧ55

Εύκολη και απλή στη χρήση με ευανάγνωστο μενού. Η μηχανή αναγνωρίζει αυτόματα τις συνθήκες φωτογράφισης και προσαρμόζει τις ρυθμίσεις. Ο ευρυγώνιος φακός της 28mm μπορεί να χωρέσει πολλά άτομα σε μία εικόνα και οι ειδικοί λένε πως η λεπτομέρεια στην εικόνα είναι εμφανής.

3 Canon Digital Ιxus 860 ΙS

Η κομψή μηχανή της Canon ανήκει στη σειρά των εντυπωσιακών μοντέλων Ιxus που βγαίνουν εδώ και χρόνια. Διαθέτει ευρυγώνιο φακό 28mm, οθόνη υγρών κρυστάλλων 3 ιντσών, ενώ αναγνωρίζει τα πρόσωπα στο κάδρο κι εστιάζει πάνω τους. Ο φακός εξέχει την ώρα της φωτογράφισης.

4 Ol ympus Μju 790 SW

Οι κατασκευαστές διαφημίζουν πως είναι αδιάβροχη μέχρι τα τρία μέτρα και ότι αντέχει στην πτώση από ύψος δύο μέτρων. Μπορείτε ακόμα και να την πλύνετε κάτω από τη βρύση. Τα κουμπιά της είναι πλαστικά και τα μενού αρκετά πολύπλοκα. Το μέγεθός της είναι μικρό όπως και των υπόλοιπων μοντέλων, ενώ διατίθεται σε πολλά ποπ χρώματα.