Έλυσαν τα… λυμένα προβλήματα


Όταν το ΠΑΣΟΚ έχασε τις εκλογές του 2004, πολλοί έλεγαν ότι ένας βασικός λόγος ήταν η αποτυχία του να αντιμετωπίσει τα δύο βασικά προβλήματα της καθημερινότητας των Ελλήνων. Δηλαδή, την ανεργία και την ακρίβεια.

Μάλιστα, για τις ίδιες αποτυχίες είχε κατηγορηθεί και στις προηγούμενες εκλογές, του 2000, και είχε και τότε κινδυνεύσει να χάσει τις εκλογές.

Σχεδόν τέσσερα χρόνια από την απομάκρυνση του ΠΑΣΟΚ από την εξουσία, και ενώ η παρούσα κυβέρνηση έχει κερδίσει δύο εκλογικές αναμετρήσεις, τα συγκεκριμένα δύο προβλήματα παραμένουν άλυτα και πάντα στην κορυφή αυτών που απασχολούν τον Έλληνα πολίτη.

Δεν είναι τυχαίο, ότι οι δείκτες του πληθωρισμού και της ανεργίας είναι αυτοί στους οποίους η Ελλάδα εμφανίζει από τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα οποία παρουσίασε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης την περασμένη Τετάρτη.

Συγκεκριμένα, με στοιχεία του 2006, η ανεργία βρίσκεται στο 8,9% και η Ελλάδα καταλαμβάνει την 6η χειρότερη θέση μεταξύ των 27 εταίρων της. Η μέση ανεργία είναι 8,2% στους 27 και 8,3% στην ευρωζώνη. Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη, η Ελλάδα με ποσοστό 3,3% το 2006 καταλαμβάνει την 9η χειρότερη θέση μεταξύ των 27 εταίρων της και τη δεύτερη χειρότερη (μετά την Ισπανία) μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης. Ο μέσος πληθωρισμός στην ευρωζώνη ήταν 2,2% και στην Ε.Ε. των 27, 2,3%. Παρ΄ όλα αυτά, ο κ. Αλογοσκούφης εμφανίσθηκε ικανοποιημένος από τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας, όπως αυτές αποτυπώνονται στα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με εξαίρεση, είπε, τις «αδυναμίες» που εμφανίζουμε στους δείκτες της ανεργίας, του πληθωρισμού και του δημοσίου χρέους, οι υπόλοιποι δείκτες είναι θετικοί. Και επικαλέστηκε τη μείωση του ελλείμματος, τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και τις αυξήσεις της παραγωγικότητας και των αμοιβών.

Μα, στους δείκτες αυτούς η Ελλάδα δεν είχε ούτε και παλαιότερα πρόβλημα (άλλο αν δημιούργησε πρόβλημα στα δημοσιονομικά η απογραφή). Τα προβλήματά της ήταν σταθερά η ανεργία, ο πληθωρισμός και το δημόσιο χρέος. Και το ερώτημα είναι, αυτές οι περίφημες διαρθρωτικές αλλαγές που υποτίθεται ότι εφαρμόζονται εδώ και 4 χρόνια, τι αποτέλεσμα έφεραν στην επίλυσή τους. Γιατί οι δείκτες δεν δείχνουν κανένα.