ΤΙΣ προγραμματικές του δηλώσεις εν όψει της νέας τετραετίας του ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έκανε ουσιαστικά χθες ο Γιώργος Παπανδρέου. Και έδωσε σαφές δείγμα των προθέσεών του και για την πολιτική που θα ασκήσει ως αντιπολίτευση, αλλά και για το πώς θα επιτύχει την ανανέωση του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Παπανδρέου απέφυγε τους υψηλούς τόνους που είχαμε συνηθίσει στην προεκλογική περίοδο. Για όποιον όμως παρακολούθησε την ομιλία του είναι φανερό ότι στο εξής το ΠΑΣΟΚ θα ακολουθήσει πολύ πιο σκληρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση από ό,τι στην πρώτη τετραετία.

ΟΠΩΣ είπε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, η αντιπολίτευση θα είναι «προγραμματική». Σε κάθε θέμα δηλαδή θα προβάλλονται οι θέσεις και οι αντιπροτάσεις του ΠΑΣΟΚ στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες.

Ο βασικός στόχος ωστόσο σε όλα τα μεγάλα ζητήματα, από το Ασφαλιστικό και την παιδεία ώς τον εκλογικό νόμο και το Σύνταγμα, θα είναι η αντίσταση και η ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής, μια και οι θέσεις της αλλά και η πρακτική της, όπως εκτιμά το ΠΑΣΟΚ, δεν αφήνουν περιθώρια συνεννόησης.

ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ στο εσωτερικό του κόμματος ο κ. Παπανδρέου υιοθέτησε μια σαφώς διαλλακτική και ενωτική στάση ζητώντας από όλους να αφήσουν στο παρελθόν τις προσωπικές μάχες και τις πικρίες και να προχωρήσουν μαζί χωρίς ρεβανσισμούς και αποκλεισμούς.

ΚΑΙ έστειλε μήνυμα στα μέλη και τους φίλους ότι θα δοθεί συνέχεια στις προσπάθειες άμεσης δημοκρατίας ζητώντας τους να προχωρήσουν σε μορφές αυτοοργάνωσης όπου και όπως νομίζουν.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για ένα πείραμα που ουσιαστικά έμεινε στη μέση την προηγούμενη τετραετία, επιδοκιμάστηκε όμως με τον πιο πανηγυρικό τρόπο στις εκλογές της Κυριακής.

ΑΠΟ την έκβασή του θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό πόσο θα μπορέσει να συνδυάσει το ΠΑΣΟΚ την ανανέωση με την ενότητα και την εσωκομματική δημοκρατία!

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από