Μια ανάσα απο το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο ευημερίας οδήγησε την Ελλάδα η- έστω και ψαλιδισμένη από τη Εurostat- αναθεώρηση του ΑΕΠ, αλλά ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης αντί για συγχαρητήρια εξακολουθεί να εισπράττει πικρόχολα σχόλια για τις στατιστικές του αυτές επιδόσεις.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Εurostat, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας μετά την αναθεώρηση- υπολογιζόμενο σε μονάδες αγοραστικής δύναμης- αντιστοιχεί σήμερα στο 98,4% του μέσου ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ενωσης των «27» και το 2008

ΜΕΙΩΣΗ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ

Η Ελλάδα κατετάγη στην 5η θέση μεταξύ των 12 στην Ευρωζώνη σε ό,τι αφορά τη μείωση του ελλείμματος

προβλέπεται να ανέβει στο 99,3%. Η κυβέρνηση μπορεί επομένως να ισχυριστεί οτι ο περίφημος στόχος της σύγκλισης με την Ευρώπη έχει κιόλας επιτευχθεί.

Αντικείμενο ειρωνείας
Όμως, την ίδια ώρα, οι... επιτυχίες αυτές όχι μόνο δεν αναγνωρίζονται, αλλά αποτελούν αντικείμενο ειρωνείας από τον ξένο Τύπο. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης σχολιάστηκε πικρόχολα στο χθεσινό φύλο των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», στο πλαίσιο αξιολόγησης των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας. Ο κ. Αλογοσκούφης «κάνει πολλή φασαρία στην Αθήνα, αλλά όχι πάντα με οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Οι στατιστικές αλλαγές προκαλούν ειρωνικά σχόλια αλλού», αναφέρει η λεζάντα που συνοδεύει τη φωτογραφία του κ. Αλογοσκούφη. Στην τελευταία θέση
Έτσι, η αναθεώρηση του ΑΕΠ, που απέσπασε βραβείο γκάφας πριν από μερικούς μήνες από την ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CΝΝ, προσγείωσε τον Έλληνα υπουργό Οικονομίας στην τελευταία θέση- μαζί με τη Γαλλίδα ομόλογό του κ. Κ. Λαγκάρντ- στη βαθμολογία των υπουργών της Ευρωζώνης, με βάση την πολιτική τους παρουσία. Ένα μόνον αστεράκι έδωσαν οι «Φαϊ νάνσιαλ Τάιμς» στον κ. Αλογοσκούφη (και στην κ. Λαγκάρντ), όταν οι υπόλοιποι 10 πήραν από 2 έως 3. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η γενική βαθμολογία της Ελλάδας με βάση τις επιδόσεις της κυβέρνησης και του ίδιου σε ό,τι αφορά τη μείωση του ελλείμματος και τη φορολογική πολιτική ειναι καλές, αφού η Ελλάδα κατετάγη στην 5η θέση μεταξύ των 12 εταίρων της στην Ευρωζώνη. Μεταξύ των «27» - μεταξύ των «15»
Η Ελλάδα κάλυψε 13,5 ποσοστιαίες μονάδες την τελευταία δεκαετία σε σχέση με τους «27», ανεβαίνοντας από το 85% του ΑΕΠ στο 98,4% το 2007. Σε σχέση πάντως με τα 15 παλαιά κράτη- μέλη, το ελληνικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ εξακολουθεί να βρίσκεται περίπου 10 μονάδες χαμηλότερα, κάτω από το 90%. Η πλουσιότερη χώρα ειναι το Λουξεμβούργο με κατά κεφαλήν ΑΕΠ 284,2% του μέσου κοινοτικού και φτωχότερη η Βουλγαρία με 38,8% του μέσου κοινοτικού ΑΕΠ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από