ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΣΤΟ ΒΕΤΟ της κυβέρνησης στα Σκόπια εμφανίσθηκε χτες ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ν. Μπερνς, ο οποίος ωστόσο έπλεξε το εγκώμιο Καραμανλή για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

«Ορισμένοι στην Ελλάδα εγείρουν την πιθανότητα του βέτο σε ό,τι αφορά την πρόσκληση προς τη Μακεδονία εάν δεν επιλυθεί το θέμα του ονόματος. Αν και οι ΗΠΑ συμφωνούν για τη σπουδαιότητα της επίλυσης του θέματος της ονομασίας, δεν νομίζουν ότι μόνο η διαφορά γύρω από το όνομα αποτελεί λόγο για να παρεμποδιστεί η ένταξη της Μακεδονίας σε διεθνείς οργανισμούς» ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς στη διάρκεια κατάθεσής του ενώπιον της Υποεπιτροπής Ευρώπης της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να αρνηθούμε στη Μακεδονία πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ για οποιονδήποτε λόγο, εκτός της μη ανταπόκρισής της στα ουσιαστικά κριτήρια ένταξης».

Στη συνέχεια ο κ. Μπερνς τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τη διαδικασία του ΟΗΕ υπό την αιγίδα του Μάθιου Νίμιτς και την εφαρμογή της ενδιάμεσης συμφωνίας, για την οποία υπογράμμισε ότι «επιτρέπει την ένταξη της Μακεδονίας σε περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς με το όνομα ΠΓΔΜ», για να προσθέσει ότι παρά την υποστήριξη των ΗΠΑ: «Η Μακεδονία δεν έχει εξασφαλίσει την πρόσκληση να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος ζήτησε και από την πλευρά των Σκοπίων να επιδείξουν την αναγκαία ευελιξία, επισημαίνοντας τις ευαισθησίες της Ελλάδας, τις οποίες η ΠΓΔΜ οφείλει να λάβει υπόψη της, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μπερνς εξέφρασε την υποστήριξή του στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και την ανάγκη να εκτελεί ελεύθερα τα καθήκοντά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ενώ έπλεξε το εγκώμιο της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις και επισήμανε ότι δεν υφίσταται η ανάγκη οποιασδήποτε αμερικανικής μεσολάβησης μεταξύ Αθηνών και Άγκυρας, αφού οι σχέσεις των δύο πλευρών βελτιώνονται σταθερά.