Ο «ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΜΟΣ» οκτώ τεχνικών της Επιχείρησης Θερμικών Λεωφορείων (ΕΘΕΛ), που έδωσαν το πράσινο φως να εκτελέσουν δρομολόγια τα δύο λεωφορεία τα οποία έγιναν παρανάλωμα του πυρός μέσα σε διάστημα μικρότερο του ενός μηνός, είναι το πρώτο μέτρο που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης. Πριν καν εκδοθούν τα πορίσματα των ανεξάρτητων εμπειρογνωμό- νων της Πυροσβεστικής, της ΕΘΕΛ, της κατασκευάστριας εταιρείας και της Εισαγγελίας για τις αναφλέξεις των δύο λεωφορείων, ο κ. Χατζηδάκης έβγαλε το δικό του «πόρισμα» θεωρώντας ως κατ΄ αρχήν υπευθύνους τους τεχνικούς της ΕΘΕΛ. «Δεν ξέρω τι γινόταν μέχρι τώρα. Όμως, από εδώ και στο εξής όλοι θα πρέπει να προσέχουν πού βάζουν την υπογραφή τους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, ενώ αφήνοντας αιχμές και για τον προκάτοχό του Μιχ. Λιάπη είπε: «Προτιμώ λιγότερα και ασφαλή λεωφορεία στους δρόμους, παρά λεωφορεία επικίνδυνα. Όλοι πρέπει να ελέγχονται και να τιμωρούνται, είτε είναι υπάλληλοι, είτε είναι υπουργοί».

Ειδικότερα, για το πρώτο λεωφορείο που πήρε φωτιά στις 12 Οκτωβρίου, για το οποίο υπάρχει και εισαγγελική παρέμβαση, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, παύθηκαν από τα καθήκοντά τους τρία στελέχη της ΕΘΕΛ, που παραπέμπονται σε περαιτέρω πειθαρχικό έλεγχο. Για το δεύτερο λεωφορείο, που κάηκε στις 3 Νοεμβρίου, ο κ. Χατζηδάκης ζήτησε τον πειθαρχικό έλεγχο πέντε τεχνικών που είχαν ελέγξει το όχημα δύο ημέρες νωρίτερα και το είχαν βρει εντάξει.

Οι χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Μεταφορών προκάλεσαν την οργή των τεχνικών της ΕΘΕΛ. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος του σωματείου των τεχνικών κ. Απ. Ραυτόπουλος, «οι τεχνικοί προσέχουν πολύ καλά πού βάζουν την υπογραφή τους και δεν θα ανεχθούν, χωρίς επίσημο πόρισμα για τα περιστατικά των αναφλέξεων, να γίνουν τα εξιλαστήρια θύματα».