Δενδροπόταμος, Ζεφύρι, Συκιές, Ασπρόπυργος. Τέσσερις περιοχές που από τους αστυνομικούς χαρακτηρίζονται ως τα άλλα Ζωνιανά. Εδώ ο κάθε ενδιαφερόμενος βρίσκει ό,τι ναρκωτικό θέλει, τα όπλα αλλάζουν γρήγορα ιδιοκτήτες, το λαθρεμπόριο τσιγάρων έχει φέρει «προστάτες» από τη Ρωσία, ενώ τα κλεμμένα αυτοκίνητα είναι περισσότερα από τα νόμιμα. Περιοχές που, όπως συνέβαινε στα Ζωνιανά, οι αστυνομικοί δύσκολα επιχειρούν ακόμη και να περάσουν βιαστικά από τους δρόμους τους. Και όταν συμβαίνει αυτό συνήθως δέχονται ένοπλες επιθέσεις, όπως συνέβη και στα Ζωνιανά.

ΖΕΦΥΡΙ Ούτε η ΕΛ.ΑΣ. πλησιάζει στο γκέτο


«ΜΟΛΙΣ ΕΙΠΑ στον οδηγό ταξί ότι πάω στο Ζεφύρι, με κατέβασε και μου είπε: όταν σκοτεινιάζει δεν κάνω τέτοιες διαδρομές. Δυο φορές μου έχει τύχει. Ήμουν άρρωστη και επέστρεφα από γιατρό. Οι φίλες μου αποφεύγουν να με επισκέπτονται από φόβο, λόγω της εγκληματικότητας της περιοχής. Δεν ρισκάρουν να έρθουν και δεν τις αδικώ. Αν αυτό δεν είναι πραγματικό γκέτο, τότε τι είναι;».

Η κ. Όλγα Μητροπούλου και ο σύζυγός της Χαράλαμπος, ιδιοκτήτες μίνι μάρκετ, ανήκουν στους 12.000 κατοίκους του Ζεφυρίου που ασφυκτιούν. Η εγκληματικότητα, η διακίνηση ναρκωτικών, η παράνομη οπλοφορία, οι κλοπές, οι διαρρήξεις είναι η καθημερινότητά τους, όπως λένε οι κάτοικοι. Η Αστυνομία απουσιάζει.

Το κατάστημα του ζευγαριού Μητρόπουλου επί της οδού Γρηγορούσης βρίσκεται στα «σύνορα»- όπως τα αποκαλούν κάτοικοι- με τις επικίνδυνες περιοχές.

Όσο πιο βόρεια, τόσο πιο δύσκολο να προσεγγίσει ακόμα και η Αστυνομία.

Όπως λέει το ζευγάρι, το μεγάλο πρόβλημα είναι η διακίνηση ναρκωτικών. Χρήστες μαζεύονται από όλες τις περιοχές της Αττικήςκαι αρκετοί για να εξασφαλίσουν τη δόση τους καταφεύγουν στις κλοπές. «Πριν από επτά χρόνια εμείς οι κάτοικοι ζητήσαμε από την Αστυνομία να πάρει μέτρα. Τότε ήταν ακόμα αρχή και κάτι μπορούσε να γίνει. Έστειλαν κάποιους νεοσύλλεκτους από τις Σχολές, δήθεν για να κάνουν περιπολίες. Βέβαια δεν κατάφεραν τίποτα», καταγγέλλει ο κ. Μητρόπουλος. «Έφυγαν οι αστυνομικοί και ύστερα από μια εβδομάδα επέστρεψαν οι έμποροι και η κατάσταση έγινε χειρότερη από πριν. Όσο για τον μύθο που καλλιεργούν ότι δεν μπορούν να επέμβουν επειδή στους καταυλισμούς οπλοφορούν, αυτό είναι δικαιολογία»…

Ζώντας στα… σύνορα!

Η κ. Φωτεινή Φιτσιάνου διαμένει χρόνια στο Ζεφύρι. Το σπίτι της βρίσκεται στα «σύνορα» με τις δύσκολες περιοχές. Τα περισσότερα σπίτια στον δρόμο φυλάσσονται από μεγαλόσωμα σκυλιά. «Μας έχουν διαρρήξει πριν από χρόνια το σπίτι. Το διπλανό το έχουν διαρρήξει δυο φορές. Κλειδωνόμαστε μέσα. Τα βράδια προσέχουμε πολύ όταν βγαίνουμε έξω. Πριν από δύο εβδομάδες μια ομάδα Τσιγγάνων επιτέθηκε και χτύπησε τον εγγονό μου επειδή τους έκανε μια απλή παρατήρηση».

Οι κάτοικοι στο Ζεφύρι καταγγέλλουν πως οι αστυνομικοί που βρίσκονται στο τοπικό αστυνομικό τμήμα δεν βγαίνουν από εκεί. «Αποφεύγουν ακόμα και να πλησιάσουν σε ορισμένες περιοχές», καταγγέλλουν και εύχονται να μη χρειαστεί να καλέσουν την Αστυνομία, αφού θεωρούν ότι δεν θα φτάσει ποτέ!

Για τον επίτιμο πρόεδρο του Σωματείου Φιλική Εταιρεία και μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Ελλήνων Ρομ κ. Ευθύμιο Δημητρίου τα πράγματα είναι διαφορετικά: «Το Ζεφύρι είναι γκέτο, αλλά κοινωνικό γκέτο. Γκέτο εγκατάλειψης και αδιαφορίας της Πολιτείας».

ΔΕΝΔΡΟΠΟΤΑΜΟΣ Το Μπρονξ της Θεσσαλονίκης


«ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ στο Μπρονξ της Θεσσαλονίκης», λένε με διάθεση χιουμοριστική οι κάτοικοι του Δενδροποτάμου, στους οποίους αρέσει να αυτοσαρκάζονται για την εγκληματικότητα της περιοχής τους. «Εδώ βρίσκεις αδελφέ ό,τι χρειάζεσαι, όπλα, ναρκωτικά, κλεμμένα αυτοκίνητα και βέβαια αστυνομικός δεν τολμάει να πατήσει το πόδι του εδώ»…

Πριν από μία εβδομάδα, σχεδόν ταυτόχρονα με τα Ζωνιανά, ομάδα κατοίκων επιτέθηκε σε αστυνομικούς, τραυματίζοντας με πέτρες και καδρόνια ορισμένους, προκειμένου να αποφύγουν τον έλεγχο στα σπίτια τους. Ωστόσο, σε εκείνη την περίπτωση δεν δόθηκε η δημοσιότητα που δόθηκε στην «ενέδρα των Ζωνιανών». Όπως αποκαλύπτουν αστυνομικές πηγές, οι ομοιότητες Δενδροποτάμου και Ζωνιανών δεν σταματούν μόνο στα ναρκωτικά και τα όπλα που κυκλοφορούν- περίπου- ελεύθερα. Σε αρκετούς από τους κατοίκους της περιοχής που ήδη έχουν συλληφθεί και δήλωναν άνεργοι ή οικοκυρικά, οι αστυνομικοί βρήκαν τραπεζικά βιβλιάρια με λογαριασμούς που ξεπερνούν ακόμη και το 1 εκατομμύριο ευρώ.

«Εμείς δεν είμαστε σαν τα Ζωνιανά. Θέλουμε την Αστυνομία», υποστηρίζει η «άλλη» πλευρά, που εκπροσωπεί ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ρομά Κώστας Κουκουμέριας. «Οι ντόπιοι δεν φοβόμαστε πλέον τους εμπόρους, αλλά αν γίνει πάλι οτιδήποτε θα αναγκαστούμε να βρούμε όπλα και να μπούμε εμείς μέσα στα σπίτια τους», κατέληξε.

ΣΥΚΙΕΣ Εκεί που δέρνουν και τους αστυνομικούς


ΠΡΙΝ ΑΠΟ λίγες ημέρες ομογενείς από τη Γεωργία επιτέθηκαν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής των Συκεών της Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενοι για τη σύλληψη ομοεθνών τους. Η ολιγομελής αστυνομική ομάδα όχι μόνο δεν πρόλαβε να αντιδράσει, αλλά τις «έφαγε» κανονικά από τους ομογενείς. Όπως παραδέχονται αστυνομικοί, «τα φαινόμενα αυτά για εμάς αποτελούν πλέον κανόνα και όχι την εξαίρεση».

«Φυσικά είμαστε απροστάτευτοι και φταίει γι΄ αυτό η Πολιτεία. Οι κακοποιοί όταν συλλαμβάνονται, την επόμενη μέρα είναι ελεύθεροι». Ο ιδιοκτήτης καταστήματος ψιλικών στα σύνορα Συκεών και Πολίχνης στη Θεσσαλονίκη Ανδρέας Καμπιώτης έχει πέσει δύο φορές θύμα ληστείας. «Την πρώτη μού έδειξαν ένα πιστόλι και τη δεύτερη μου έβαλαν το μαχαίρι στον λαιμό. Έβαλα κάμερες στο μαγαζί, αλλά φτάνει;», διερωτάται αγανακτισμένος για την κατάσταση που επικρατεί. Παρατήρησε ότι από την ημέρα που έγινε η δεύτερη ληστεία αυξήθηκαν οι περιπολίες της Αστυνομίας. «Τώρα μπορεί να περάσει και ένα περιπολικό, αλλά δεν έγινε και τίποτε», τόνισε.

Είναι χαρακτηριστικό πως η ΕΛ.ΑΣ. αποφεύγει πλέον να δίνει στοιχεία για τα περιστατικά εγκληματικότητας στην περιοχή. Επιλέγει να δημοσιοποιεί μόνο τις εξιχνιάσεις των εγκλημάτων!

ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ Στις μπουτίκ ναρκωτικών


ΣΤΙΣ 28 Ιανουαρίου 2002 η Ελληνική Αστυνομία με επικεφαλής τον κ. Αντώνη Βιτωράκη, τον υποστράτηγο που οδήγησε τους 43 αστυνομικούς στην επιχείρηση-φιάσκο στα Ζωνιανά, πραγματοποίησε έφοδο στον καταυλισμό των Ρομά που βρίσκεται στην περιοχή. Κάτοικοι και δημοτική αρχή του Ασπροπύργου επανειλημμένα είχαν καταγγείλει πως η περιοχή είχε μετατραπεί σε «μπουτίκ» ναρκωτικών, ενώ δεν έλειπαν και οι αγοροπωλησίες όπλων. Και εκείνη η έφοδος σημαδεύτηκε από αποτυχία, αφού ναρκωτικά δεν βρέθηκαν. Αντίθετα οι αστυνομικοί χειροδίκησαν εναντίον των γυναικών, με αποτέλεσμα μια έγκυος να χάσει το παιδί της.

Έκτοτε έχει ζητηθεί πολλές φορές η συνδρομή των αστυνομικών αρχών. Οι κάτοικοι ζητούν να επέμβουν οι αστυνομικοί στους καταυλισμούς των Τσιγγάνων αλλά και να περιορίσουν τις συμμορίες παλιννοστούντων από την πρώην Σοβιετική Ένωση που έχουν μετατρέψει την περιοχή σε άντρο εγκληματικότητας. Η πρόσφατη αποκάλυψη για τη δράση της ρωσικής μαφίας Στανισκάγια που δολοφόνησε κατοίκους της περιοχής χτύπησε εκ νέου καμπανάκια στην Αστυνομία. «Πολλές περιοχές του Ασπροπύργου αποτελούν «άβατο» για την Αστυνομία. Αλλού γίνεται λαθρεμπόριο τσιγάρων, αλλού πετρελαίου, σε άλλο σημείο πωλούνται όπλα και ναρκωτικά. Η διαφορά με τα Ζωνιανά είναι πως οι τοπικοί φορείς και οι περισσότεροι κάτοικοι ζητούν την παρουσία μας, αλλά τα πράγματα είναι δύσκολα», παραδέχεται υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ.