Η νομοθεσία που διευκολύνει την κατοχή όπλων στη Φινλανδία βρίσκεται υπό επανεξέταση από χθες, μια ημέρα μετά την ένοπλη επίθεση μαθητή σε λύκειο κοντά στο Ελσίνκι, κατά την οποία πυροβόλησε 69 φορές εναντίον συμμαθητών του, σκοτώνοντας 6 από αυτούς, τη νοσοκόμα και τη διευθύντρια του σχολείου.


Σε μια χώρα όπου η οπλοκατοχή ξεπερνά το 56%, ο 18χρονος δράστης Πέκα Έρικ Άουβινεν, που μετά την επίθεση αυτοπυροβολήθηκε και πέθανε, δεν ήταν δύσκολο να καταστρώσει το σχέδιό του. Το είχε ανακοινώσει μάλιστα στον δημοφιλή διαδικτυακό τόπο ΥouΤube μέσω βίντεο στο οποίο είχε δώσει τίτλο «Σφαγή στο λύκειο Γιοκέλα». «Είμαι ένας κυνικός υπαρξιστής, μισάνθρωπος ουμανιστής, ρεαλιστής, ιδεαλιστής και άθεος καθ΄ ομοίωση του Θεού», έγραψε ο νεαρός που θαύμαζε τον Χίτλερ, θεωρούσε τον Νίτσε και τον Πλάτωνα ως τους αγαπημένους του συγγραφείς, ήθελε να βάλει τέλος στη δημοκρατία και αποκαλούσε το όπλο του «Κάθριν».

«Φυσικός επιλογέας»

Ο Άουβινεν αποκαλούσε τον εαυτό του «φυσικό επιλογέα», έτοιμο να αφανίσει «όσους ντροπιάζουν το ανθρώπινο γένος και αποτελούν προσβολή στη φυσική επιλογή». Έτσι την Τετάρτη, αφότου έγραψε σημείωμα αυτοκτονίας πήρε το όπλο για το οποίο του είχε δοθεί άδεια πριν από 3 εβδομάδες καθώς και 500 σφαίρες και μπήκε στο σχολείο του πυροβολώντας. Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι κάθε θύμα είχε δεχθεί πολλούς πυροβολισμούς, ενώ μερικά είχαν χτυπηθεί έως και από 20 σφαίρες.

«Αδέσποτη σφαίρα»

Το βίντεό του είχε μουσική υπόκρουση το τραγούδι του ροκ συγκροτήματος ΚΜFDΜ με τίτλο «Αδέσποτη σφαίρα», το ίδιο που είχε σ΄ ένα δικό του βίντεο ο Έρικ Χάρις, ένας από τους μαθητές που προκάλεσαν το 1999 τη σφαγή 13 ατόμων στο γυμνάσιο Κόλουμπαϊν της Αμερικής. Το βίντεο του Άουβινεν έχει πολλές ομοιότητες με το βίντεο του φοιτητή Σιουνγκ-Χούι Τσο που φέτος τον Απρίλιο σκότωσε 32 συμφοιτητές του στο αμερικάνικο κολέγιο Βιρτζίνια Τεκ. «Θα αναρωτηθείτε γιατί το κάνω και τι θέλω», έγραψε ο νεαρός Φινλανδός, που ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για την ιστορία του πολέμου και τα εξτρεμιστικά κινήματα. «Οι περισσότεροι είστε πολύ αλαζόνες και στενόμυαλοι για να καταλάβετε. Το ανθρώπινο είδος δεν αξίζει να το υπερασπιστεί κάποιος… μόνο να το σκοτώσει».

Ο Άουβινεν προερχόταν από μια ήσυχη τετραμελή οικογένεια και όπως λένε οι καθηγητές και οι συμμαθητές του, «ήταν ήρεμος και δεν έδειχνε περίεργη συμπεριφορά».

Τρίτη χώρα παγκοσμίως σε οπλοκατοχή


Η ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ είναι τρίτη χώρα παγκοσμίως σε οπλοκατοχή μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Υεμένη.

Καθώς το κυνήγι θεωρείται εθνικό σπορ, το 2006 σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές υπήρχαν 300.000

καταγεγραμμένοι κυνηγοί ανάμεσα στα 5 εκατ. κατοίκων της χώρας. Από αυτούς οι 38.000 ήταν κάτω των 20 ετών. Οποιοσδήποτε άνω των 15 ετών μπορεί να ζητήσει άδεια για όπλο από την Αστυνομία αν εγγραφεί σε κλαμπ κυνηγών ή σε ομάδα σκοποβολής. Μέχρι πριν από μια δεκαετία η Φινλανδία ήταν πρώτη παγκοσμίως στις αυτοκτονίες εφήβων, αλλά όπως λένε οι ειδικοί, έγινε μεγάλη προσπάθεια η κατάθλιψη να εντοπίζεται νωρίς ώστε να χορηγείται φαρμακευτική βοήθεια, γεγονός που οδήγησε στη μείωση των αυτοκτονιών κατά 40%. Ένα άλλο μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα στη Φινλανδία είναι ο αλκοολισμός. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 32% του πληθυσμού δηλώνει ότι πίνει συχνά μέσα στην εβδομάδα πολλά δυνατά ποτά, ενώ το ίδιο δηλώνει και το 29% των 15χρονων.