ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ των εργατικών συνδικάτων (και με κρυφή ατζέντα από την κυβέρνηση για ανατροπές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων) ανοίγει σήμερα ο πρώτος κύκλος του διαλόγου για το Ασφαλιστικό στη Βουλή, με κύρια θέματα τη χρηματοδότηση, την εισφοροδιαφυγή, την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και την αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων. Το μεγάλο αγκάθι στον διάλογο είναι η χρηματοδότηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και η απαίτηση των εργατικών συνδικάτων να δοθούν στα ασφαλιστικά ταμεία περίπου 10 δισ. ευρώ που οφείλει το Δημόσιο στο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση, η κυβέρνηση θα προτείνει την εξόφληση των οφειλών με ομόλογα Δημοσίου. Για το θέμα αυτό συναντήθηκαν χθες οι υπουργοί Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης και Απασχόλησης κ. Β. Μαγγίνας.

Δεν δόθηκε η πρόταση

Η ΓΣΕΕ χθες απέστειλε επιστολή- απάντηση (δεν την υπογράφει ο γεν. γραμματέας της και πρόεδρος της ΔΑΚΕ κ. Κ. Πουπάκης) στον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Β. Μαγγίνα, σχετικά με την πρόσκληση στη Διαρκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής. Η επιστολή αναφέρει ότι η ΓΣΕΕ δεν θα παραστεί στον διάλογο, διότι δεν δόθηκε- όπως είχε ζητηθείγραπτώς η πρόταση της κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης. Παράλληλα, μεταξύ άλλων, η ΓΣΕΕ διεκδικεί ενίσχυση της κοινωνικής ασφάλισης του ΙΚΑ και σημαντική αύξηση της χρηματοδότησής του, με σκοπό τη μακροχρόνια βιωσιμότητα και την κοινωνική αποτελεσματικότητά του, με τη βελτίωση του ύψους των κατώτερων και των μέσων συντάξεων.

Οι αλλαγές

Οι σημαντικότερες αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό αφορούν στα όρια ηλικίας, ώστε ο μέσος όρος αποχώρησης από την εργασία να προσεγγίσει το 62ο έτος, καθώς και στο ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων, προκειμένου κύρια και επικουρική να μην υπερβαίνουν το 90% των αποδοχών.

Κυβέρνηση: Νοικοκύρεμα

Για το Ασφαλιστικό ρωτήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο κ. Ρουσόπουλος ειδικά για απόφαση του ΣτΕ που αφήνει ανοικτό παράθυρο για συνταξιοδότηση στα 25 χρόνια, έκανε λόγο για ενδιαφέρον θέμα το οποίο θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Για τα χρέη των 8 δισ. ευρώ στα Ταμεία, δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν έχει 8 δισ. χρέη, αφού μιλάμε για συσσωρευμένα χρέη και συνεχίζεται προσπάθεια ώστε να μπορεί να γίνει άντληση κεφαλαίων από το νοικοκύρεμα της οικονομίας για το Ασφαλιστικό, τα νοσοκομεία, την Αυτοδιοίκηση και άλλους τομείς.