Σε σκληρή ενδοδικαστική διαμάχη εξελίσσεται η υπόθεση του πειθαρχικού ελέγχου που διεξάγεται από τον Άρειο Πάγο κατά των τριών συνδικαλιστών δικαστών, οι οποίοι είχαν ζητήσει να διερευνηθούν οι καταγγελίες για τον πλουτισμό του γιου του τέως προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ρ. Κεδίκογλου.

Την ώρα που σχεδόν όλες οι δικαστικές ενώσεις, καθώς και ο ΔΣΑ, η ΓΣΕΕ και επιστημονικοί σύλλογοι, με ανακοινώσεις τους καταδικάζουν την κίνηση πειθαρχικής διαδικασίας εις βάρος των τριών δικαστών, οι κ.κ. Δ. Κυριτσάκης και Χ. Αθανασίου, πρόεδρος και γενικός γραμματέας αντίστοιχα της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (μέλη του Δ.Σ. της οποίας είναι οι κ.κ. Ν. Σαλάτας, Δ. Βλάχος και Μαργαρίτα Στενιώτη), με επιστολή τους προς τους δικαστικούς λειτουργούς, μέμφονται τις εκδηλώσεις συμπαράστασης υπέρ των τριών συναδέλφων τους για έλλειψη νηφαλιότητας και υπευθυνότητας, επιχειρώντας συγχρόνως να υποβαθμίσουν το γεγονός.

Εντύπωση προκαλεί ωστόσο το γεγονός ότι ο κ. Κυριτσάκης με την επιστολή αυτή εκφράζει δημόσια τη θέση του για τη στάση των τριών συνδικαλιστών και τη μεταχείριση που τους επιφύλαξε ο Άρειος Πάγος, ενώ, ως προϊστάμενος της Επιθεώρησης των δικαστών (θέση που κατέχει παράλληλα με αυτήν του προέδρου του συνδικαλιστικού τους οργάνου), θα κληθεί να αποφανθεί για την τύχη τους μετά το πέρας της πειθαρχικής έρευνας.

Απορία. Στο ζήτημα αυτό επικεντρώνουν την απάντησή τους οι τρεις ελεγχόμενοι δικαστές, εκφράζοντας εύλογη απορία «μήπως ο πρόεδρος της ΕΔΕ κ. Κυριτσάκης θα έπρεπε κατά νόμο αλλά και κατά τη δικαστική δεοντολογία να απέχει της διατύπωσης τέτοιων κρίσεων, εν όψει μάλιστα της ιδιότητάς του και ως προϊστάμενου της επιθεωρήσεως των δικαστηρίων;».

Οι κ.κ. Κυριτσάκης και Αθανασίου, ειδικότερα, καταγγέλλουν εμμέσως πλην σαφώς τους τρεις συνδικαλιστές ότι υπερέβησαν τα εσκαμμένα, υποδεικνύοντας στους αρμόδιους για την κάθαρση στη Δικαιοσύνη δικαστικούς λειτουργούς να διερευνήσουν τις κατά Κεδίκογλου καταγγελίες, ενώ όσον αφορά τον πειθαρχικό έλεγχο που διενεργείται εις βάρος των τριών συμβούλων της ΕΔΕ, δεν φαίνεται να τους βρίσκει αντίθετους. Γι΄ αυτό άλλωστε και αποδοκιμάζουν ανοιχτά τους φορείς που καταδίκασαν τη διαδικασία.