Το 1983 ο Ανδρέας Παπανδρέου εξήγγειλε την εκτροπή του Αχελώου προς τη Θεσσαλία. Σήμερα, είκοσι τέσσερα χρόνια μετά, οι υπέρμαχοι και οι πολέμιοι του έργου για το οποίο έχουν ήδη δαπανηθεί περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ παίρνουν ξανά θέσεις μάχης. Για τη Θεσσαλία η εκτροπή είναι συνώνυμο της σωτηρίας, αλλά για την Αιτωλοακαρνανία και τις οικολογικές οργανώσεις σημαίνει καταστροφή.


Τρεις φορές έχουν «κερδίσει» οι Αιτωλοακαρνάνες και οι οικολογικές οργανώσεις, επιτυγχάνοντας ισάριθμες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για ακύρωση των έργων της εκτροπής. Χρειάστηκε να γίνει νομοθετική ρύθμιση από το ΥΠΕΧΩΔΕ πέρυσι για να ξεκινήσουν και πάλι.

Το σίριαλ της εκτροπής φαίνεται ότι θα φθάσει πλέον στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Με εισήγηση της συμβούλου κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου ζητείται να τεθεί στην κρίση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

«Η Θεσσαλία αυτή τη στιγμή απειλείται με ερημοποίηση», λέει ο νομάρχης Τρικάλων Ηλίας Βλαχογιάννης

το αν παραβιάζονται με τη νομοθετική ρύθμιση κοινοτικές οδηγίες για την αξιοποίηση των υδατικών αποθεμάτων. Παράλληλα, ζητεί να γίνουν δεκτές οι προσφυγές των φορέων της Αιτωλοακαρνανίας και να ακυρωθεί η περσινή ρύθμιση Σουφλιά.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί ήδη έντονες αντιδράσεις στη Θεσσαλία. «Η Θεσσαλία αυτή τη στιγμή απειλείται με ερημοποίηση. Η εκτροπή του Αχελώου είναι η μόνη λύση για να μη γίνουμε Σαχάρα», λέει ο νομάρχης Τρικάλων κ. Ηλίας Βλαχογιάννης. Όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των φορέων της Θεσσαλίας: «Ήδη στον Αχελώο έχουν κατασκευασθεί χωρίς καμία αντίδραση τρία φράγματα- Κρεμαστών, Καστρακίου, Στράτου-, ενώ δεν αντέδρασε κανείς με το ίδιο μένος στην εκτροπή του Ευήνου και του Μόρνου».

Οι οικολόγοι

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις πάντως έχουν ταχθεί κατά της εκτροπής του ποταμού προς τη Θεσσαλία. Μάλιστα η WWF τη χαρακτηρίζει ως «στρεβλό έργο ανάπτυξης». Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση, στις μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί για την παροχή του ποταμού δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι κλιματικές αλλαγές, οι οποίες θα επιφέρουν πιθανότατα μείωση των αποθεμάτων. «Τίθεται σαφέστατα θέμα επάρκειας και προτεραιοτήτων της χρήσης του νερού. Όμως, η ρίζα του προβλήματος είναι αλλού: οι αγρότες οφείλουν να αλλάξουν τρόπο συμπεριφοράς, να μην κάνουν γεωτρήσεις όπου βρουν με αποτέλεσμα να υπεραντλούνται τα υδατικά αποθέματα, καθώς και να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες του δικτύου άρδευσης που ξεπερνούν το 60%. Με το να προχωρήσει η εκτροπή του Αχελώου είναι σαν να τους λέει η κυβέρνηση “μην αλλάξετε τίποτα”», λέει η κ. Θεοδότα Νάντσου από τη WWF.

Η ίδια τονίζει ότι στις περιοχές των έργων για την εκτροπή έχουν παρατηρηθεί εκτεταμένες κατολισθήσεις, ενώ οι προσκείμενες δασικές και παραποτάμιες εκτάσεις έχουν μετατραπεί σε… κρανίου τόπο. «Επιπλέον τίθεται σε μεγάλο κίνδυνο η ιχθυοπανίδα του Αχελώου και κυρίως η άγρια πέστροφα που κολυμπάει στα ανάντη του ποταμού για να καταλήξει στις πηγές του Άνω Αχελώου ώστε να αναπαραχθεί», συμπληρώνει η κ. Νάντσου.

Πάντως, τα κρίσιμα έργα για την εκτροπή του ποταμού βρίσκονται πλέον στην τελική ευθεία: στη σήραγγα της εκτροπής (ξεκινά από το Πετρωτό και καταλήγει σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από το Μουζάκι Καρδίτσας) απομένουν να διανοιχθούν 6,5 χιλιόμετρα από τα 17,5 συνολικά. Παράλληλα, προχωρεί η κατασκευή του υδροηλεκτρικού σταθμού Πευκοφύτουστην έξοδο της σήραγγας. Έτσι, οι Θεσσαλοί επιστρατεύουν ακόμη ένα επιχείρημα υπέρ της εκτροπής. Όπως λέει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο γραμματέας της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής για την εκτροπή κ. Κ. Γκούμας «κανείς δεν μπορεί να κατανοήσει γιατί το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και πώς είναι δυνατόν να πεταχτούν τόσα χρήματα που έχουν έως τώρα δαπανηθεί».