Κέρδη - ρεκόρ, πέρα από κάθε προηγούμενο, που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ για πρώτη φορά στην ιστορία τους αναμένεται να ανακοινώσουν για το εννεάμηνο του 2007 οι ελληνικές τράπεζες.

Μάλιστα, για το σύνολο του έτους τα καθαρά κέρδη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν το αστρονομικό ποσό των 5,5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση άνω του 40% σε σχέση με πέρυσι!

Η «τσουχτερή» για τους πελάτες ψαλίδα ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων, οι προμήθειες- φωτιά που επιβάλλουν σε μια σειρά από καθημερινές συναλλαγές, η κούρσα του υπερδανεισμού, με τα νοικοκυριά να παίρνουν νέα δάνεια ύψους 15 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, αλλά και η ραγδαία επέκταση στο εξωτερικό είναι το «καύσιμο» στην ατμομηχανή της κερδοφορίας.

Εθνική: 1,1 δισ. ευρώ!
Ενδεικτικό της κατακόρυφης αύξησης στα έσοδα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είναι ότι τρεις τράπεζεςη Αlpha Βank, η Εurobank και η Πειραιώς- ανακοίνωσαν συνολική κερδοφορία που ξεπερνά τα 1,8 δισ. ευρώ για το εννεάμηνο του έτους, ενώ μόνο τα καθαρά κέρδη της Εθνικής Τράπεζας εκτιμάται ότι για την ίδια περίοδο θα ξεπεράσουν το 1,1 δισ. ευρώ!

Πρόκειται για εκτίναξη της κερδοφορίας που ξεπερνά το 40% ή και το 50% σε ετήσια βάση, την ίδια ώρα που οι πελάτες των τραπεζών μήνα με τον μήνα αναγκάζονται να πληρώνουν περισσότερα χρήματα σε προμήθειες και δόσεις δανείων και πιστωτικών καρτών. Καθώς μάλιστα τα νοικοκυριά δεν φαίνονται να βάζουν φρένο στον δανεισμό τους, οι διεθνείς αναλυτές αλλά και οι ίδιες οι τράπεζες προβλέπουν ότι ο χορός των υπερκερδών θα συνεχιστεί και μέσα στα επόμενα χρόνια, με τη συνολική τους κερδοφορία να ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
«Κάνουν ταμείο» με επιτόκια και προμήθειες

ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ μοχλοί για την εκτίναξη των τραπεζικών κερδών παραμένουν τα τσουχτερά επιτόκια με τα οποία επιβαρύνουν τους πελάτες τους, ιδιαίτερα στα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες, αλλά και τα δισεκατομμύρια ευρώ που εισπράττουν κάθε χρόνο από τις προμήθειες στις καθημερινές συναλλαγές, τις αγοραπωλησίες μετοχών και τις εκταμιεύσεις νέων δανείων.

Ενώ στις περισσότερες τράπεζες τα επιτόκια ταμιευτηρίου παραμένουν στα «συμβολικά» επίπεδα του 1% με 2% - πολύ χαμηλότερα δηλαδή από τον πληθωρισμό-, στα καταναλωτικά δάνεια οι πελάτες πληρώνουν τόκους ίσους με 10% του κεφαλαίου κάθε χρόνο, ενώ στις πιστωτικές κάρτες, μαζί με τις εισφορές και τις άλλες επιβαρύνσεις, το τελικό επιτόκιο συχνά ξεπερνά το 20%! Παράλληλα, με ρυθμούς αύξησης που ξεπερνούν το 20% κάθε χρόνο, τα έσοδα των τραπεζών από προμήθειες εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν φέτος συνολικά τα 2 δισ. ευρώ, για πρώτη φορά στην ιστορία τους.


Ράλι κερδών και από το εξωτερικό

ΠΕΡΑ από την εγχώρια αγορά, σημαντικό μερίδιο στην πίτα των τραπεζικών υπερκερδών αποκτούν πλέον και οι εκτός Ελλάδος δραστηριότητες, οι οποίες γιγαντώνονται με αλματώδεις ρυθμούς. Ενδεικτικό είναι ότι τα δάνεια που εκταμιεύουν οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη διπλασιάζονται χρόνο με τον χρόνο, ενώ τα περιθώρια κέρδους τους- λόγω των υψηλότερων επιτοκίων που χρεώνουν στο εξωτερικό σε σχέση με την Ελλάδα- είναι ακόμα ψηλότερα από αυτά που ισχύουν στην εγχώρια αγορά. Πλέον, τα έσοδα των μεγαλύτερων τραπεζών από τις διεθνείς δραστηριότητες παρουσιάζουν αύξηση πάνω από 20% που φτάνει σε κάποιες περιπτώσεις και πάνω από το 40%, ενώ μέχρι το τέλος της δεκαετίας τα έσοδα από το εξωτερικό αναμένεται να υπερβούν αυτά από τις εντός Ελλάδος τραπεζικές δραστηριότητες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από