Η αυξημένη σωματική δραστηριότητα έχει πολλά να προσφέρει στην υγεία των διαβητικών ατόμων, καθώς βελτιώνει το σάκχαρο και την αρτηριακή πίεση, διευκολύνει την απώλεια βάρους, αποτρέπει την ανάκτηση των χαμένων κιλών και γυμνάζει το καρδιαγγειακό σύστημα. Στα άτομα με διαβήτη συνιστάται ήπια αεροβική άσκηση κάθε ημέρα, επί τουλάχιστον 30 λεπτά τη φορά. Η επιλογή του είδους της άσκησης εξαρτάται και από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο. Εάν κάποιος δεν είναι βέβαιος ότι μπορεί να ασκηθεί, πρέπει να συμβουλευθεί τον γιατρό του. Συνήθως αυτό είναι απαραίτητο όταν ταλαιπωρείται από πόνους στην πλάτη ή τις αρθρώσεις, εάν έχει αρρωστήσει πρόσφατα ή δεν έχει ασκηθεί για καιρό.

Εάν αναπτύξει στηθάγχη, δύσπνοια, ίλιγγο ή ζάλη όταν ασκείται, πρέπει να σταματήσει και να συμβουλευθεί τον γιατρό του, ενώ εάν πάσχει από κάποια λοίμωξη δεν πρέπει να γυμναστεί έως ότου αναρρώσει.

Για να γυμναστεί με ασφάλεια το άτομο με διαβήτη πρέπει να περιμένει 2 ώρες έπειτα από ένα βαρύ γεύμα και 1-1 ώρα έπειτα από ένα ελαφρύ γεύμα πριν ασκηθεί. Πριν αρχίσει την κανονική προπόνηση, πρέπει να κάνει για 10 λεπτά προθέρμανση με ασκήσεις τεντώματος (διατάσεις), κάμψεις και άλλες μικρές κινήσεις χεριών και ποδιών που χαλαρώνουν τις αρθρώσεις και θερμαίνουν τους μυς, ώστε να αποφύγει ενδεχόμενους τραυματισμούς. Στη διάρκεια της άσκησης θα πρέπει να μπορεί να μιλάει, ενώ μετά το τέλος της προπόνησης πρέπει να περπατήσει για λίγη ώρα, έως ότου επιστρέψουν οι καρδιακοί παλμοί και η αναπνοή του στο κανονικό. Ιδιαίτερα ωφέλιμη είναι επίσης η υιοθέτηση ορισμένων συνηθειών, όπως η ανάβαση σε ορόφους με τα πόδια, η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς αντί για το Ι.Χ. και η μη χρήση οποιουδήποτε οχήματος για αποστάσεις έως 2 χιλιόμετρα. Όταν χρησιμοποιεί κανείς μέσα μαζικής μεταφοράς, καλό είναι να κατεβαίνει μία στάση πριν από τον προορισμό του για να περπατάει έως εκεί ή, για τον ίδιο λόγο, να παρκάρει το αυτοκίνητο λίγα τετράγωνα πιο μακριά από το σπίτι ή τη δουλειά.

Ο Ιωάννης Ιωαννίδης είναι υπεύθυνος του Διαβητολογικού Ιατρείου στο Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας «Αγία Όλγα».