Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης δεν λένε να χορτάσουν τις φωτογραφίες των προεδρικών μυών. Την ώρα που η RΑF σήκωνε τα αεροπλάνα της για να «αναγνωρίσουν» δύο ρωσικά αεροσκάφη που πλησίαζαν στον βρετανικό εναέριο χώρο, η ταμπλόιντ με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία υποδείκνυε στους Ρώσους πώς να αποκτήσουν κι αυτοί σώμα σαν του Πούτιν.
Όταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιδεικνύει τους διπλωματικούς και τους στρατιωτικούς… μυς της Ρωσίας, είναι φυσικό να βρίσκει θέση στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Λίγοι όμως μπορούσαν να προβλέψουν τα κουτσομπολιά και τις φήμες που θα ακολουθούσαν όταν ο Ρώσος πρόεδρος έβγαλε μπροστά στις κάμερες το πουκάμισό του την περασμένη εβδομάδα, ενώ έκανε διακοπές στα βουνά της Σιβηρίας με τον πρίγκιπα Αλβέρτο του Μονακό. Οι φωτογραφίες των προεδρικών δικέφαλων και τετρακέφαλων βρήκαν περίοπτη θέση στην προεδρική ιστοσελίδα προκαλώντας θαυμασμό, επικρίσεις και… ταχυκαρδίες μεταξύ των θαυμαστών του. Όσο για τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης,

«ΓΙΝΕ ΟΠΩΣ ΕΚΕΙΝΟΣ»

Εφημερίδα δημοσίευσε χθες οδηγό με ασκήσεις για να χτίσει κάποιος έναν κορμό σαν του Ρώσου ηγέτη!

ακόμη δεν μπορούν να χορτάσουν τις γραμμώσεις του προέδρου. Η μεγάλης κυκλοφορίας ταμπλόιντ «Κομσομόλσκαγια Πράβντα» δημοσίευσε χθες μια τεράστια έγχρωμη φωτογραφία του γυμνού προεδρικού στέρνου κάτω από τον τίτλο-προτροπή «Γίνε όπως ο Πούτιν». Ακολουθούσε ένας οδηγός με τις γυμναστικές ασκήσεις που απαιτούνται για να χτίσει κάποιος έναν κορμό όπως αυτός του Ρώσου ηγέτη. Και οι κρεμλινολόγοι αναρωτιούνται τι είδους πολιτικό μήνυμα μπορεί να στέλνουν οι φωτογραφίες αυτές, δεδομένου ότι ο Πούτιν έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι σχεδιάζει να συμμορφωθεί προς το Σύνταγμα και να παραιτηθεί στο τέλος της δεύτερης προεδρικής θητείας του, τον ερχόμενο χρόνο.

Προσωπική γοητεία

Η ραδιοφωνική σχολιάστρια Γεβγκενίγια Άλμπατς διατύπωσε την υπόθεση πως οι φωτογραφίες έχουν στόχο να αυξήσουν την προσωπική γοητεία που ασκεί ο Πούτιν στους ψηφοφόρους- σημάδι πως δεν σχεδιάζει να αποχωρήσει από την εξουσία. Όταν όμως συνέχισε λέγοντας ότι η ημίγυμνη φωτογράφιση είναι ανάρμοστη για έναν Ρώσο ηγέτη, δέχθηκε ένα σωρό διαμαρτυρίες από ακροάτριες που εξέφραζαν τον θαυμασμό τους για τον «ρωμαλέο κορμό» και τη γενικότερη σωματική διάπλαση του Πούτιν. Για τις φωτογραφίες έδειξαν επίσης μεγάλο ενδιαφέρον τα τσατ-ρουμς των Ρώσων γκέι. Μήπως ο Πούτιν, αναρωτιούνταν πολλοί, θέλησε να δείξει, φωτογραφιζόμενος ημίγυμνος, ότι ζητάει περισσότερη ανεκτικότητα έναντι των ομοφυλοφίλων; Μια σατιρική φωτογραφία που κυκλοφόρησε στο Ίντερνετ συνέκρινε τις διακοπές του Πούτιν με τον πρίγκιπα Αλβέρτο στα βουνά της Σιβηρίας με την ταινία «Μπρόουκμπακ Μάουντεν», που έχει θέμα την ερωτική ιστορία δύο γκέι καουμπόι.

Άλλοι παρατηρητές στη Μόσχα, όπως ο Στανισλάβ Μπελκόφσκι του Ινστιτούτου Εθνικής Στρατηγικής, είπαν πως οι φωτογραφίες δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια προσπάθεια να δουν οι Ρώσοι ότι ο Πούτιν ξέρει πώς να χαλαρώνει και ότι προετοιμάζεται να αποσυρθεί. Για τον Γεβγκένι Φολκ, επικεφαλής του γραφείου του Ιδρύματος Ηeritage στη Μόσχα, η πολιτική ελίτ αντιμετωπίζει όλο και περισσότερο τον Πούτιν ως έναν αδύναμο ηγέτη και οι ημίγυμνες φωτογραφίες απλώς ενισχύουν την εντύπωση πως δεν πρέπει πια να τον παίρνουν στα σοβαρά.

Δείχνει και τα… δόντια του


Ο ΠΟΥΤΙΝ δεν επιδεικνύει μόνο τους δικούς τους μυς, αλλά και εκείνους της Ρωσίας. Την περασμένη Παρασκευή, δύο ρωσικά αεροπλάνα Βear-Η έκαναν την εμφάνισή τους στα ανοικτά των βρετανικών ακτών, με αποτέλεσμα να αναλάβουν για πρώτη φορά δράση τα νέα μαχητικά Εurofighter Τyphoon της RΑF. Δύο Τyphoon απογειώθηκαν για να αναγνωρίσουν και να παρακολουθήσουν τους απρόσκλητους επισκέπτες, οι οποίοι ανέκρουσαν πρύμναν πριν μπουν στον βρετανικό εναέριο χώρο.

Ελεύθερη έπειτα από 46 μέρες η ακτιβίστρια


Η ΛΑΡΙΣΑ ΑΡΑΠ, μέλος του αντιπολιτευόμενου σχηματισμού του οποίου ηγείται ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής του σκακιού Γκάρι Κασπάροφ, αφέθηκε ελεύθερη τη Δευτέρα από το ψυχιατρείο στο οποίο κρατήθηκε 46 ημέρες χωρίς τη θέλησή της. Η 48χρονη Αράπ, μέλος του κόμματος του Κασπάροφ στο Μούρμανσκ (Βόρεια Ρωσία), κλείστηκε διά της βίας στο ψυχιατρείο τον περασμένο μήνα από τις αρχές που θέλησαν να την εκδικηθούν επειδή διατύπωσε κατηγορίες για κακομεταχείριση παιδιών σε τοπικό ψυχιατρείο.

Η Αράπ κατήγγειλε ότι στη διάρκεια του εγκλεισμού της την υποχρέωσαν διά της βίας να πάρει χάπια και της έκαναν πολλές ενέσεις. Δεν γνωρίζει τι φάρμακα της έδωσαν και αν θα της προκαλέσουν μόνιμες βλάβες.

«Δεν αισθάνομαι πολύ καλά, όμως το πνεύμα μου παραμένει μαχητικό», δήλωσε, προσθέτοντας πως μερικές φορές ήταν τόσο ναρκωμένη ώστε μόλις που μπορούσε να περπατήσει ή να μιλήσει. Η ειρωνεία ήταν μάλιστα ότι την έκλεισαν στο ίδιο ψυχιατρείο για το οποίο είχε διατυπώσει τις κατηγορίες της.