ΑΚΟΜΗ και αν δεν τις έχει αποφασίσει οριστικά τις πρόωρες εκλογές η κυβέρνηση των αγροφυλάκων, με τα καμώματά της έχει ήδη βάλει τη χώρα σε προεκλογική περίοδο. Και όλοι ξέρουμε ότι σε τέτοιες περιόδους τίποτα δεν λειτουργεί. Υπουργοί, κυβερνητικοί παράγοντες, διορισμένοι από την κυβέρνηση πρόεδροι κ.λπ. σε οργανισμούς ένα έχουν στο μυαλό τους: τις εκλογές και την επικράτηση του κόμματός τους, αφού έτσι θα εξασφαλίσουν και εκείνοι τη συνέχεια της καρέκλας τους.

Η κυβέρνηση είναι τώρα υποχρεωμένη να κάνει πρόωρες εκλογές ακόμη και αν δεν το ήθελε. Ακόμη και αν δεν τη συμφέρει, ακόμη και αν είναι σίγουρη ότι θα τις χάσει. Εκείνη είναι που δημιούργησε το προεκλογικό κλίμα με τις ψηφοθηρικές παροχές της, με τις δηλώσεις των υπουργών της, με την ικανοποίηση απίστευτων αιτημάτων πολιτών, τους οποίους επί τριάμισι χρόνια αγνοούσε, με τις διαρροές και τους ψιθύρους της. Με τις προσλήψεις των αγροφυλάκων.

Που αποτελεί και τη μόνη επανίδρυση του κράτους από όσες μας έταξε προεκλογικά.

Τώρα πλέον η κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν δικαιούται να κάνει πίσω. Οι πρόωρες εκλογές είναι η μόνη λύση. Όχι για να τις χάσει. Αυτό θα το αποφασίσουν οι ψηφοφόροι. Πρέπει να κάνει εκλογές γιατί ούτε η Δημόσια Διοίκηση ούτε η οικονομία ούτε η αγορά, καλά καλά ούτε η Δικαιοσύνη, μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά μέσα στο σημερινό κλίμα αβεβαιότητας και αναμονής. Το σκηνικό που έστησε μόνο προβλήματα και αβεβαιότητα προκαλεί ακόμη και στην ίδια. Και βέβαια μόνο εκείνη μπορεί να διαφοροποιήσει το κλίμα.

Μια ξεκάθαρη δήλωση του, άφαντου, Πρωθυπουργού θα μπορούσε να ξεδιαλύνει το τοπίο. Έστω του κυβερνητικού εκπροσώπου. Αλλά όχι με σοφιστείες και υπεκφυγές του τύπου «οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους».

Για μια φορά στη θητεία της η κυβέρνηση ας δείξει το θάρρος και την ειλικρίνεια που της έλειψε επί τριάμισι χρόνια. Τόσο δύσκολο τους είναι;