Στην άρση του πανεπιστημιακού ασύλου εν μέσω διακοπών προχώρησε χθες με απόφασή του το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Κρήτης έπειτα από τα κρούσματα κλοπών στις εγκαταστάσεις του αλλά και κυρίως μετά τα περιστατικά διακίνησης ναρκωτικών στους χώρους του ιδρύματος γύρω και μέσα σε αυτό.


Πρόκειται για μια απόφαση που λαμβάνεται για πρώτη φορά και μάλιστα για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως είναι οι 30 ημέρες.

Από σήμερα μέχρι και το τέλος Αυγούστου η ΕΛ.ΑΣ. θα έχει δικαίωμα πρόσβασης στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Μέχρι και το τέλος του Αυγούστου η ΕΛ.ΑΣ.

θα έχει δικαίωμα πρόσβασης στις εγκαταστάσεις- Αντιδράσεις από τους φοιτητές

όταν υπάρχουν καταγγελίες ή υπόνοιες για παράνομες πράξεις. Όπως δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο πρύτανης κ. Γ. Παλλήκαρης, και άλλες φορές στο παρελθόν είχε γίνει άρση του ασύλου- για λίγες ώρες ή έστω για λίγα 24ωρα- εφόσον υπήρχε διαπιστωμένο κάποιο πρόβλημα με παραβατικές συμπεριφορές και μάλιστα όχι για απλά αδικήματα, αλλά κυρίως για κακουργηματικές πράξεις.

Οι φοιτητές

Η κίνηση αυτή για άρση του ασύλου καθ΄ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, οπότε και θα λείπει το διδακτικό και το διοικητικό προσωπικό καθώς και οι φοιτητές, θεωρείται από τις πρυτανικές αρχές ότι θα έχει σημαντικά αποτελέσματα. Ωστόσο, ήδη εκδηλώνονται αντιδράσεις από την πλευρά των φοιτητών, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για περίοδο διακοπών.

Ωστόσο, πανεπιστημιακοί με τους οποίους μίλησαν «ΤΑ ΝΕΑ» προβλέπουν ότι η απόφαση αυτή, παρά τον δραματικό χαρακτήρα που πήρε, δεν θα αντιμετωπιστεί αρνητικά τελικά, με δεδομένο- όπως έλεγαν- ότι «το πρόβλημα στο πανεπιστήμιο είναι έντονο και έχει προκαλέσει αντιδράσεις από όλες τις πλευρές».

«Καταφύγιο και για διαρρήκτες»


«Η ΕΛΛΕΙΨΗ φωτισμού, οι σκοτεινές με συστάδες δέντρων γωνίες αλλά και οι βοηθητικοί χώροι του ιδρύματος που παραμένουν ξεκλείδωτοι και μπορεί να χρησιμοποιηθούν από τον οποιονδήποτε σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η πρόσβαση για όποιον το επιθυμεί είναι ελεύθερη και χωρίς περιορισμούς προκαλούν τεράστια προβλήματα», έλεγαν πανεπιστημιακοί στα «ΝΕΑ».

Σημείωναν δε ότι δεν είναι λίγοι οι νεαροί- χωρίς σχέση με το πανεπιστήμιοπου επιλέγουν τέτοιους χώρους για να κλέψουν, για να κάνουν χρήση ναρκωτικών ή και να τα πουλήσουν, αφού θεωρούν δεδομένο ότι η α στυνομία δεν μπορεί να μπει στον χώρο χωρίς απόφαση για άρση του ασύλου.

Με χασίς

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας εντοπίστηκαν στον προαύλιο χώρο του πανεπιστημίου- στις εγκαταστάσεις της Κνωσούδύο νεαροί που είχαν στην κατοχή τους χασίς. Οι νεαροί Ηρακλειώτες εντοπίστηκαν από τους άνδρες της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας ένα τέταρτο πριν από τα μεσάνυχτα να περιφέρονται στους χώρους έξω από το ίδρυμα. Η Ασφάλεια έκανε περιπολία στην περιοχή έπειτα και από τις τελευταίες καταγγελίες και διαμαρτυρίες για την όλη κατάσταση στο πανεπιστήμιο. Τους έγινε σωματική έρευνα και βρέθηκε στην κατοχή τους ποσότητα χασίς βάρους 5,5 γραμμαρίων.

Οι νεαροί μεταφέρθηκαν στο Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών όπου διαπιστώθηκε ότι ο ένας είναι 18 ετών και ο άλλος 21. Ο δεύτερος έχει απασχολήσει στο παρελθόν την αστυνομία άλλες δύο φορές για ναρκωτικά, είναι κάτοικος της ευρύτερης περιοχής του Πανεπιστημίου, αλλά όχι φοιτητής. Πριν από περίπου ένα χρόνο οι αστυνομικοί είχαν συλλάβει σπείρα νεαρών που διέπρατταν κλοπές και έκαναν χρήση τοξικών ουσιών στους χώρους του πανεπιστημίου.