Δύο νεαρά ζευγάρια, μια ξανθιά αμμουδιά, γαλανά νερά, σκιές από πεύκα κι αρμυρίκια. Φαντάζει παράδεισος αλλά είναι…
κόλαση για τους τέσσερις της παρέας του φιλμ «Deep Εnd»
Ερωτικό θρίλερ, γράφει η «ταυτότητα» της ταινίας που σκηνοθέτησε ο Θανάσης Αντωνίου σε σενάριο Αλέξανδρου Κακαβά. «Ερωτικό θρίλερ αλλά με χαρακτήρες», συμπληρώνει ο σκηνοθέτης, «που βαδίζουν στα χνάρια του σημερινού αποσυντεθειμένου ανθρώπου». Οι ήρωές του είναι πρόσωπα στιγματισμένα από τις «κατάρες» της σύγχρονης κοινωνίας: το χρήμα, που δεν έχουν στον βαθμό που θέλουν να έχουν. Όλοι αναζητούν έναν τρελό έρωτα.
ΙΝFΟ
«Deep Εnd», ερωτικό θρίλερ με τους Αλέκο Συσσοβίτη, Κώστα Σόμμερ, Ναταλία Λιονάκη, Μαρία Κορινθίου σε σενάριο Αλέξανδρου Κακαβά και σκηνοθεσία Θανάση Αντωνίου, στους κινηματογράφους από τον Νοέμβριο.
Και μετά τον τίτλο, τα ονόματα-μαγνήτες. Αλέκος Συσσοβίτης, ο παθιασμένος σύζυγος, Κώστας Σόμμερ ο καιροσκόπος φίλος, αμφότεροι παντρεμένοι με τις Μαρία Κορινθίου και Ναταλία Λιονάκη αντιστοίχως, όμορφες κι επιτυχημένες επίσης. Τα ΄χουν όλα. Σχεδόν. Διότι ο Σόμμερ θα τα μπλέξει με την Κορινθίου και οι εραστές θα φθάσουν στο σημείο να καταστρώσουν σχέδιο για να ξεπαστρέψουν τους συζύγους. Δηλαδή οι πέντε τελευταίες από τις δέκα εντολές πάνε περίπατο.
Το στόρι αναγνωρίσιμο, από ξένες ταινίες αλλά και από δικές μας σειρές. «Δεν υπάρχει παρθενογένεση», υποστηρίζει ο Θανάσης Αντωνίου. Επομένως γιατί να πάει κάποιος να δει την ταινία σαν βγει στους κινηματογράφους; «Για τον ήρωα που αντιστέκεται, αλλά και για την έκπληξη που υπάρχει στο τέλος.
Ο κεντρικός ήρωας, ο Γιάννης τον οποίον υποδύεται ο Συσσοβίτης, έχει πάθος για τη γυναίκα του· ο θεατής τον βλέπει να έχει ιδεοληψίες αλλά ουσιαστικά το ένστικτό του είναι εκείνο που τον ενεργοποιεί», συμπληρώνει ο σκηνοθέτης.
Η ταινία φαίνεται να πατάει στο τρίπτυχο σεξ, βία, τσαμπουκάς. Αυτό πλέον είναι το ζητούμενο; «Περίπου. Δεν απέχει από το κοινωνικό γίγνεσθαι. Η Αθήνα ακόμα και τη μέρα μοιάζει με την Αθήνα της νύχτας. Ο σημερινός άνθρωπος ξεσπάει με πράγματα που σε άλλες εποχές θα τα αντιμετώπιζε με ηρεμία», εξηγεί ο Θανάσης Αντωνίου.
Η παράνομη σχέση δείχνει να είναι κυρίαρχο μοντέλο πλέον, γιατί;
Πάντα υπήρχε, απλώς τώρα βγαίνει στην επιφάνεια χωρίς ενδοιασμούς. Από τότε που δεν υφίσταται ως κοινωνικός στιγματισμός, που αποποινικοποιήθηκε και η γυναίκα βγήκε δυναμικά να διεκδικήσει τη θέση της στην εργασία και την κοινωνία ισότιμα με τον άνδρα. Η παράνομη σχέση είναι θέμα επίδειξης. Έχουν καταργηθεί οι θεσμοί της οικογένειας, της φιλίας, χάθηκαν οι ενδιάμεσοι κρίκοι του κοινωνικού ιστού.
Κίνδυνος στα «βαθιά νερά»
Ελληνική ταινία με αγγλικό τίτλο; Το σενάριο άρχισε να γράφεται πριν από πέντε χρόνια με προοπτική το «Deep Εnd», αγγλική έκφραση που σημαίνει «σε βαθιά νερά», «στα άπατα», να βρει διανομή στο εξωτερικό, πάντα με Έλληνες συντελεστές. Αλλά με σκεπτικό, ως προς το σενάριο, διαφορετικό. «Σ΄ εκείνη την εκδοχή πρωταγωνιστούσαν οι σιωπές και οι εικόνες κι ο λόγος ερχόταν να συμπληρώσει απλώς», εξηγεί ο σεναριογράφος Αλέξανδρος Κακαβάς. Στην πορεία έγιναν τροποποιήσεις ωστόσο η αρχική σκέψη διατηρήθηκε. «Τα βαθιά νερά όπου βουτά μια σχέση. Εκεί όπου ο κίνδυνος παραμονεύει και δεν υφίσταται η ασφάλεια που νιώθει κάποιος από το γεγονός ότι πατώνει». Πόσο εύκολα, άραγε, φθάνει ένα ζευγάρι σε «βαθιά νερά»; Κατά τον σκηνοθέτη, «πανεύκολα και κυρίως με ερεθίσματα από το άμεσο περιβάλλον του».







