Τελεσίγραφο στη διεθνή κοινότητα έδωσε από τα Τίρανα ο Μπους, ξαναφέρνοντας στο προσκήνιο τα αμερικανικά σχέδια για αλλαγή του χάρτη στην περιοχή των Βαλκανίων.


O Αμερικανός πρόεδρος, που έγινε δεκτός στην Αλβανία με τιμές ήρωα, κατέστησε σαφές με προκλητικό τρόπο ότι οι συζητήσεις για το Κόσοβο θα πρέπει να έχουν ως στόχο την ανεξαρτησία της αυτόνομης πρώην σερβικής επαρχίας. Θέση με την οποία έχουν διαφωνήσει ανοιχτά τόσο η θιγόμενη Σερβία όσο και η Ρωσία.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Αλβανό πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι στόχος των συζητήσεων για το Κόσοβο πρέπει να είναι «κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, η ανεξαρτησία» της περιοχής και εξέφρασε την ανησυχία του καθώς οι προσδοκίες των Αλβανών

Η ΡΩΣΙΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΘΕΣΗ

Η ρωσική πλευρά επεσήμανε ότι δεν πρόκειται να μεταβάλει τη θέση της μετά τις τελευταίες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου

Κοσοβάρων δεν εκπληρώνονται, διαμηνύοντας ότι οι ΗΠΑ θα πιέσουν για πρόοδο σχετικά με το θέμα και ότι «στη Ρωσία δεν θα επιτραπεί να μπλοκάρει αυτό το ζήτημα επ΄ αόριστον». Οι ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένες να «υπάρξει ατελείωτος διάλογος για ένα θέμα, για το οποίο έχουμε ήδη αποφασίσει».

Η αντίδραση της Μόσχας

Άμεση υπήρξε η αντίδραση της Μόσχας στις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, οι οποίες θεωρήθηκε ότι στρέφονται κατά της Ρωσίας και άλλων χωρών που αντιτίθενται στο ενδεχόμενο ανεξαρτησίας του Κοσόβου, ενώ παράλληλα η ρωσική πλευρά επεσήμανε ότι δεν πρόκειται να μεταβάλει τη θέση της μετά τις τελευταίες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου. Επί του θέματος αυτού εξάλλου τοποθετήθηκε το Σάββατο ο Ρώσος πρόεδρος κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ενώ και την Παρασκευή, μετά τη λήξη της συνόδου της G8 στη Γερμανία, ο Πούτιν φρόντισε να καταστήσει σαφές ότι η χώρα του αντιτίθεται στα σχέδια ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί μεν να βρίσκεται στο ναδίρ της δημοτικότητάς του στις ΗΠΑ λόγω του πολέμου στο Ιράκ, ωστόσο στα Τίρανα έγινε δεκτός ως… πλανητάρχης. Όλη η πόλη ήταν στολισμένη εορταστικά με εκατοντάδες αλβανικές και αμερικανικές σημαίες και με τεράστια πανό με επιγραφές όπως «Είμαστε υπερήφανοι που είμαστε σύμμαχοι» ή «Ο πρόεδρος Μπους στην Αλβανία γράφει ιστορία», που καλωσόριζαν τον Αμερικανό πρόεδρο. Μάλιστα σε έναν δρόμο στο κέντρο της πόλης μπροστά από το Κοινοβούλιο δόθηκε το όνομά του, επίσης οι αλβανικές ταχυδρομικές αρχές εξέδωσαν τρία αναμνηστικά γραμματόσημα με τον Αμερικανό Πρόεδρο και το Άγαλμα της Ελευθερίας και η αλβανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε συνεχές πρόγραμμα διάρκειας 8,5 ωρών με θέμα τις σχέσεις ΗΠΑ- Αλβανίας.

Φιλάκια και χαμόγελα

Ο Αμερικανός πρόεδρος, χαμογελώντας και στέλνοντας φιλάκια στα πλήθη που είχαν συγκεντρωθεί για να τον αποθεώσουν, πρέπει να αισθάνθηκε για πρώτη και μάλλον για τελευταία φορά στη ζωή του, σαν αστέρας του ροκ! Με έκδηλη χαρά και παραμερίζοντας ακόμα και τους άνδρες της ασφάλειάς του ο Μπους άφησε τον κόσμο να τον πλησιάσει, να του σφίξουν το χέρι, να τον φιλήσουν. Είναι άλλωστε ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που επισκέπτεται τη χώρα, γεγονός για το οποίο δήλωσε υπερήφανος. Παράλληλα, ευχαρίστησε την Αλβανία για τη συμμετοχή της στις επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, ενώ ο Σαλί Μπερίσα ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο για την «ιστορική» επίσκεψή του στη χώρα.

Κατά την παραμονή του στα Τίρανα ο Μπους είχε συναντήσεις και με τους πρωθυπουργούς της ΠΓΔΜ και της Κροατίας, ενώ επόμενος σταθμός της περιοδείας του είναι η Σόφια.

Ωρολογιακή βόμβα στην ευαίσθητη ισορροπία


ΟΚΤΩ ΧΡΟΝΙΑ μετά την εγκαθίδρυση διεθνούς προτεκτοράτου στο Κόσοβο το ζήτημα του τελικού καθεστώτος της επαρχίας αυτής της πρώην Γιουγκοσλαβίας παραμένει ανεπίλυτο και αποτελεί ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της ευάλωτης ισορροπίας και ηρεμίας που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια στα Βαλκάνια.

Στη σύνοδο G8 που έληξε την προηγούμενη Παρασκευή, όπως και στο Συμβούλιο Ασφαλείας πριν από περίπου μία εβδομάδα, το θέμα του Κοσόβου βρισκόταν στο επίκεντρο μιας διαμάχης ανάμεσα στην κοινή θέση ΗΠΑ και Ευρωπαίων και στη Μόσχα.

Το σχέδιο Αχτισαάρι για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου παραλείπει να αναφέρει τη λέξη «ανεξαρτησία», αλλά ισοδυναμεί με ανεξαρτησία που θα εφαρμοστεί αρχικά υπό διεθνή πολιτική και στρατιωτική επιτήρηση. Η Σερβία, πλήρως αντίθετη στην ανεξαρτησία της επαρχίας της, δεν συμφωνεί με το σχέδιο Αχτισαάρι. Υποστηρίζεται από τον παραδοσιακό της σύμμαχο, τη Ρωσία, η οποία έχει αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να κάνει χρήση του δικαιώματος αρνησικυρίας που διαθέτει ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για να αποτρέψει ή τουλάχιστον να καθυστερήσει την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

Το 90% Αλβανοί

Σημειώνεται πως στην επαρχία αυτή της πρώην Γιουγκοσλαβίας, η οποία βρίσκεται στα νότια της Σερβίας, οι Αλβανοί αποτελούν περισσότερο από το 90% των περίπου δύο εκατομμυρίων κατοίκων της και έντονη επιθυμία και απαίτησή τους είναι η ανεξαρτησία. Αντίθετα, οι Σέρβοι επιθυμούν να μην αποσχιστεί από την- όποια- επιρροή τους μία περιοχή που πάντα θεωρούσαν ως αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής τους κληρονομιάς. Τα πράγματα περιπλέκονται περαιτέρω, εάν λάβει κανείς υπόψη του τους κινδύνους που έχει η επίσημη αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου- να παρασύρει, δηλαδή, σε «ντόμινο» και άλλες περιοχές των Βαλκανίων. Έτσι, φόβοι εκφράζονται ότι αυτή η νέα «εθνοτική» χάραξη συνόρων θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους ακραίους της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας να αποσχιστούν από αυτό το εύθραυστο οικοδόμημα των συμφωνιών ειρήνης του Ντέιτον, καθώς και να ενθαρρύνει τις αλυτρωτικές βλέψεις της αλβανικής μειονότητας της ΠΓΔΜ.